Prirodna medicina

Napetost i nervoza mogu se ublažiti čajevima: Prirodni napici za „smirenje živaca“

Priredio/la: I. V.

Svakodnevnica nam je ispunjena „dozom loših vesti“ što za posledicu ima uzmenirenost, napetost, nervozu, a neretko i strah. Ali, priroda i za ova stanja ima „lek"

Napetost i nervoza nisu ništa neuobičajeno u ovom stresnom svetu kada pritisak sa svih strana konstantno raste. Svako od nas ima dane kada stres toliko raste da nam se čini da će nas potpuno nadvladati. Kada nam misli „trče brzinom svetslosti na sat“ može biti teško da pronađemo način da usporimo i ponovo se koncentrišemo u sadašnjem trenutku. Ali, ono što uvek može da pomogne je šolja toplog čaja koja smanjuje napetost i nervozu i „smiruje živce“ što bi rekle naše bake.

Neke kulture pravljenje čaja uzdigle su u sveti ritual

Nažalost, jedna šolja čaja ne može da izleči sve naše brige. Pritisci i stresovi života će i dalje biti tu da nas konstantno izazivaju. Ali, i u toj trci možemo da pribegnemo metodama i malim ritualima koji nam pomažu da pronađemo smirenost koja nam je potrebna, da se suočimo sa izazovima, a da ne budemo preopterećeni. Nije slučajno što su neke kulture pravljenje čaja uzdigle u sveti ritual.

Napetost i nervoza „spušta se“ mešavinom lekovitog bilja koje deluje opuštajuće

Postoji mnogo alternativa koje možemo da izaberemo kada treba da pronađemo trenutak tihog spokoja i oteramo napetost i nervozu. Lekovito bilje koje ulazi u sastav čajnih mešavina za smirenje sadrži iridoidne monoterpene – valepotrijate, triterpene, seskviterpenske ketone i kiseline, sterole, cijanogene glikozide i leukoanocijanidine. Takođe, u sastavu čajeva se nalaze i alkaloidi, germakranolidi, poliacetileni, flavonoidi, tanini, skrob, etarska ulja (bogata proazulenom i mentolom), organske kiseline i šećeri. Aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav čajeva protiv uznemirenosti i nervoze na ljudski organizam deluju opuštajuće, a na nervi sistem blago umirujuće.  Često deluju i na ublažavanje grčeva i olakšanje varenja, kao i na ublažavanje bolova, a mogu i da normalizuju povišeno krvni pritisak.

Čaj od matičnjaka za umirenje

Za ovaj čaj, koji je dobar za umirenje, ali za ublažavanje menstrualnih tegoba, potrebno je:
– 10 g cvetova i listova matičnjaka
– litar vode.
Prelijte matičnjak ključalom vodom i ostavite ga da stoji poklopljen desetak minuta. Procedite ga i pijte 2. do 4 šolje čaja dnevno.

Čaj od nane za smirenje

Za pripremu ovog čaja potrebno je:
– 1 – 1,5 kašika listova ili cvetnih vrhova nane
– šolja vode.
Prelijte nanu ključalom vodom, poklopite je i ostavite da odstoji destak minuta. Čaj zatim procedite. Pijte ga 3 do 4 šolje dnevno.

Napitak od odoljena za žene „slabih živaca“

U narodnoj medicini koren odoljena koristi se kao lek za umirivanje živaca, i to posebno žena. Za pripremu napitka potrebno je:
– 200 g sitno iseckanog korena odoljena
– litar jake komovice.
Komadiće iseckanog odoljena staviti u veliku teglu (od 2 litara) i preliti jakom komovicom. Smešu ostaviti da odstoji 8 dana i po nekoliko puta na dan promešajte je varjačom. Posle 8dana, smešu procediti i piti po 20 kapi na kocki šećera, nekoliko puta na dan. Posle svake upotrebe popiti čašu vode s kašikom meda u njoj.

Čaj za od lavande za „nervozno srce“

Ukoliko ste uzmenireni, imate problem sa nervozom srca ili sa grčevima u crevima, narodna medicina preporučuje ovaj čaj. Za pripremu je potrebno:
– 1 kašičica cvetova lavande
– 1 šolja vode
Cvetove lavande prelijte ključalom vodom. Poklopite i posle 3 minuta procedite. Pijte tri šolje dnevno.

Kome se preporučuju, a kome su zabranjeni čajevi kojima se smiruje  napetost i nervoza

Čajeve i prirodne napitke za smirenje lekari preporučuju osobama izloženim svakodnevnom stresu, osobama koje se susreću sa nervozom, napetošću i kod povremenih poremećaja sna. Takođe, postoje i ograničenja za upotrebu ovakvih čajeva. Ona se posebno odnose na trudnice i dojilje kojima se ne preporučuje konzumiranje ovakvih čajeva.