Prirodna medicina

Jabukovo sirće jača imunitet, snižava holesterol, dijetetičar objašnjava ko ne bi ipak trebalo da ga pije

Priredio/la: D. T.

Generalno, jabukovo sirće je bezbedno, ali postoje rizici koje treba uzeti u obzir

Jabukovo sirće je pikantan dodatak mnogim salatama, ali i namirnicama sa dosta zdravstvenih prednosti. Veruje se da može da utiče na povišene vrednosti šećera i holesterola. Jabukovo sirće je bogato biljnim vlaknima, vitaminima A, B, C, gvožđem, magnezijumom, natrijumom i pektinom. Ipak, i pored svih prednosti, jabukovo sirće se ne preporučuje svim osobama.

Šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće je produkt fermentacije soka od jabuka. Prirodni šećeri razlažu se posredstvom bakterija i kvasaca, potom se pretvaraju u alkohol, pa u sirćetnu kiselinu.

Dijetetičar Julia Zumpano sa Cleveland Clinic Center navodi da sirćetna kiselina, kao prirodni probiotik i antioksidant, može da uništi štetne bakterije. Veruje se da može da reguliše vrednosti krvnog pritiska, ublaži upale, utiče na zdravlje creva, reguliše vrednosti triglicerida i holesterola.

Snižava holesterol

Istraživanja navode da jabukovo sirće može da sniži povišene nivoe ukupnog holesterola i triglicerida, kao i glukoze u krvi natašte. Smatra se da podiže vrednosti lipoproteina visoke gustine, to jest „dobrog holesterola“, dok u isto vreme uklanja „loš holesterol“ i na taj način nas štiti od bolesti srca.

Reguliše vrednosti šećera u krvi

Studije navode da jabukovo sirće može da sniži nivo glukoze u krvi kada se pije natašte duže od 8 nedelja. Reguliše brzinu varenja hrane i usporava oslobađanje glukoze, kaže Zumpano.

Utiče na pravilan rad creva

Pošto je prirodni probiotik, može dobro da deluje na rad creva. Utiče na proizvodnju dobrih bakterija, poboljšava varenje i jača imuni sistem. Veruje se da može da nas zaštiti i od refluksa, vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Može se koristiti kao dezinfekciono sredstvo?

– Jabukovo sirće, kada se koristi kao dezinfekciono sredstvo, može da uništi određene vrste patogena, ali ne i sve – kaže Zumpano. Pojedina istraživanja navode da može da suzbije delovanje Staphylococcus aureus bakterije, koja je veoma otporna na delovanje antibiotika, kao i Escherichia coli.

Može li da reguliše telesnu težinu?

Nema dovoljno naučnih dokaza koji bi mogli da potvrde da jabukovo sirće može da bude od pomoći pri gubitku telesne težine. Istraživanja nisu još kompletna i ne znači da ovo sirće ne može da bude od koristi pri mršavljenju – navodi Zumpano.

Studija iz 2024. godine, koja je trajala tri meseca, pokazala je da su ispitanici koji su svakodnevno pili jabukovo sirće snizili indeks telesne mase, nivo glukoze u krvi, triglicerida i holesterola, u poređenju sa učesnicima koji su uzimali placebo.

Druge studije navode da jabukovo sirće može da bude kratkoročno sredstvo za regulisanje osećaja sitosti, ali nema dokaza koji bi mogli da ukažu na dugoročno delovanje.

Kako se pije u terapijske svrhe?

Jedna do dve supene kašike jabukovog sirćeta su dovoljne, pa čak i manje količine mogu da budu delotvorne, kaže Zumpano. Preporuka je da se počne sa 1 kašičicom dnevno, a potom da se količina poveća na 1 do 2 kašike dnevno. Koristi se nerazblaženo, savetuje se da se pomeša sa vodom. Može da se konzumira pre ili posle jela.

– Način upotrebe zavisi od toga koliko dobro podnosimo jabukovo sirće – navodi Zumpano. Jabukovo sirće može da se koristi za pravljenje domaćih preliva za salate ili sosova.
Preporuka je da se pre upotrebe uvek razblaži, pošto je prilično jako.

Ko bi trebalo da izbegava jabukovo sirće?

Generalno, sirće je bezbedno, ali postoje rizici koje treba uzeti u obzir. Ukoliko se ne razblaži, može da dođe do oštećenja sluznice jednjaka ili čak i zubne gleđi. Navedeni rizici su mogući ako se sirće koristi u većim količinama od preporučenih.

– Pojedine osobe žale se posle konzumacije na gastrointestinalne simptome, mučninu, povraćanje, refluks, nervozan stomak – objašnjava Zumpano.

Može da snizi nivoe kalijuma i da stupi u interakciju sa određenim lekovima, kao što su digoksin za srčanu slabost i aritmije, insulin i diuretici. Pošto može da snizi nivo šećera u krvi, osobe koje koriste lekove za kontrolu šećera moraju da ga pažljivo koriste ili izbegavaju kako ne bi došlo do pada nivoa šećera u krvi.

Preporuka je da se hronični pacijenti, osobe koje koriste lekove za kontrolu bolesti, pre primene jabukovog sirćeta posavetuju sa izabranim lekarom kako ne bi došlo do eventualnih komplikacija.