Naslovna / Prirodna medicina

Anđelika čisti jetru i rešava ženske hormonalne probleme, ali se ne preporučuje baš svima

Priredio/la: D.T.|8:00 - 04. 06. 2021.

Ovu “anđeosku biljku” otkrio je, prema legendi, sveti Arhangel Mihailo, u vreme kada je Evropom harala kuga. Lekari, ipak savetuju da budete obazrivi pri primeni

anđelika-jetra-čaj od anđelike Čaj od anželike čisti jetru i utiče na dobro varenje Foto: Shutterstock

Čaj od anđelike, koristi se decenijama u tradicionalnoj, narodnoj medicini kao lek od najrazličitijih bolesti. I pored dobrih svojstava ove biljke, za koju se veruje da je u srednjem veku spasila mnoge Evropljane od kuge, doktori savetuju oprez posebno ako imate srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili čir na želucu. Trudnice i dojilje bi morale da izbegavaju čajeve ili suplemente koje sadrže anđeliku.

Primena u tradicionalnoj medicini

Anđelika je biljaka koji se često koristi u tradicionalnoj medicini, posebno u azijskim zemljama. Koreni mnogih vrsta Angelice koriste se za proizvodnju biljnih lekova. Koren sadrži do 1 odsto etarskog ulja, kumarine, furokumarine, flavonoide, sitosterol. Najpoznatije su vrste Angelica archangelica i Angelica sinensis.

Anđelika sinensis je više istražena,  koren se koristi u kineskoj medicini kao hormonska terapija, smatra se da čisti jetru, utiče na dobro varenje. Vrsta Angelica archangelica se tradicionalno koristi u Evropi za probleme s varenjem, kod slabe cirkulacije i anksioznosti. Stručnjaci ipak, naglašavaju da ne postoje jasni naučni dokazi koji bi opravdali upotrebu biljke u lečenju nekih od navedenih bolesti.

Ženski ginseng

Biljke iz roda anđelika rastu do 3 metra u visinu, koren ima jak, jedinstven miris zbog aromatičnih jedinjenja koja sadrže. Ovaj miris se često opisuje kao mošusni, zemljani. Vrsta sinensis je poznata pod raznim imenima, uključujući i ženski ginseng. U Kini i drugim zemljama istočne Azije, koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje ženskih hormonalnih problema.

S druge strane, vrsta archangelica je poznata kao divlji celer ili norveška anđelika. Ova vrsta raste uglavnom u evropskim zemljama, gde se koristi u kulinarstvu ili kao biljni lek. Koren anđelike koristi se i u proizvodnji džina i drugih žestokih alkoholnih pića.

Ubija ćelije raka mozga?

Smatra se da dobar uticaj na zdravlje, kada je u pitanju kineska vrsta, ima jedinjenje ligustilida, koje iako je najodgovornije za miris, čini jedan posto biljke. Ekstrakt anđelike sinensis, kako navode neka ne do kraja potvrđena istraživanja, svojim svojstvima ubija ćelije odgovorne za oblik agresivnog raka mozga, ali stručnjaci navode da ipak još nema naučno zasnovanih činjenica koje bi opravdale ovaj podatak.

Zarastanje rana

Vrsta sinensis može pospešiti zarastanje rana podsticanjem angiogeneze ili stvaranjem novih krvnih sudova. Neki dokazi, idu u prilog činjenici, da ova biljka može biti od koristi kada je u pitanju zarastanje rana koje su posledica dijabetesa.

Pomoć kod menopauze

Jedna od najčešćih upotreba vrste sinensis, posebno u tradicionalnoj kineskoj medicini, jeste kod simptoma menopauze i ženskih hormonalnih problema. Smatra se da je biljka delotvorna za olakšavanje valunga ili noćnog znojenja.

Pojedina istraživanja sugerišu da pad serotonina krivac za valunge, smatra se da koren anđelike može da pomogne u održavanju ili povećanju nivoa ovog hormona i tako utiče na valunge.  Ipak, i ovde nema dovoljno naučnih dokaza, koji bi verifikovali ovakvu tvrdnju.

Smanjuje upalne procese

Vrsta A. sinensis može pružiti, kako se smatra, i zaštitu od osteoartritisa i od reumatoidnog artritisa. Pretpostavlja se da upotreba anđelike sinensis može smanjiti upalne procese i sprečiti upalu zglobova kod osteoartritisa. Kad je u pitanju reumatoidni artritis ova biljka može uticati na zapaljena i smanjiti bol. Potrebo je ipak uraditi još dodatnih istraživanja, kako bi doktori mogli sa sigurnošću da tvrde da će biljka uticati na ove bolesti.

Eliminiše viruse

Vrsta archangelica može, kako se smatra, eliminisati štetne bakterije, viruse i gljivice. Neke studije tvrde da esencijalno ulje Anđelika archangelica može uticati na razvoj bakterija koje uzrokuju Ešerihiju koli. Neka izolovana jedinjenja, iz korena biljke, uključujući imperatorin, pokazuju antivirusnu aktivnost kod virusa herpes simpleks. Esencijalno, vrsta archangelica je dobar konzervans za hranu, a i sprečava razvoj buđi.

Smanjuje anksioznost

Postoje neki ubedljivi dokazi iz studija na životinjama da vrsta archangelica može pomoći u smanjenju anksioznosti. Studije na pacovima primetile su da ekstrakt biljke opušta životinje, ali nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili ovaj uticaj i na čoveka.

Neželjeni efekti

Koren anđelike, posebno sinensis, ima neželjene efekte u interakciji s nekim lekovima. Smatra se da može podići krvni pritisak i uzrokovati srčane probleme. Vrsta anđelika sinensis može u interakciji sa razređivačima krvi poput varfarina izazvati opasna i potencijalno fatalna krvarenja. Biljka može da izazove i fotodermatitis i kontaktni dermatitis. Nema dokaza koliko je angelika sigurna za trudnice i dojilje, pa se ovih ženama savetuje da izbegavaju ovu biljku. Koren angelike se prodaje u vidu suplemenata ili čaja. Nije, ipak, do kraja poznato, u kojim dozama je bezbedna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo