Naslovna / Prirodna medicina

Eterično ulje mimoze smiruje upale na koži, čisti jetru i žučnu kesu

Priredio/la: Ma.R.|12:05 - 03. 02. 2022.

Ulje mimoze ima umirujuće i opuštajuće dejstvo na meteoropate, kod osoba sklonih stresu, u slučaju  glavobolje ili nesanice

eterično ulje mimoze Foto: Shutterstock

Eterično ulje mimoze dobija se iz cvetova i krajeva grančica ove mirisne biljke. Retko je i skupoceno, a pravi se kompleksnom destilacijom na niskim temperaturama. Zbog toga je najčešće dostupno u razblaženom obliku, sa nekim drugim baznim eteričnim uljem. Izuzerno mirisno i aromatično, ulje mimoze ima široku primenu u kozmetici, ali i tradicionalnoj medicini i aromaterapiji.

Eterično ulje mimoze umiruje i ulepšava kožu

Ekstrakt mimoze se najčešće koristi kao dodatak parfemima i drugim kozmetičkim proizvodima, jer se pokazalo da efektno deluje na kožu tako što je podmlađuje i hidrira. Ovo je posebno značajno za one koji imaju probleme sa suvom i dehidriranom kožom, koja je sklona pucanju, sušenju i perutanju. Visok procenat vlažnosti omogućava ekstraktu mimoze da prodre u dubinske slojeve naše kože, i pokrene prirodne mehanizme koji joj  obezbeđuju zdraviji i mladalački izgled. Sa druge strane, onima koji imaju masnu kožu, takođe može da pomogne, jer podstiče izlučivanje toksina iz organizma. Antiinflamatorna i antialergijska svojstva mimoze deluju na upalne procese na koži, smanjuju simptome svraba, osipa i ekcema.

Pomoć kod nesanice, anksioznosti, prehlade i detoksikacije jetre

Ulje mimoze pokazalo se delotvornim za ublažavanje anksioznosti. Poznata su umirujuća i opuštajuća dejstva kod osoba sklonih stresu, meteoropata, kod glavobolje i nesanice. Nekima miris mimoze može biti previše intenzivan, pa i izazvati osećanje nelagode i nervoze. Doduše, takva neželjena dejstva nisu česta. Zbog svojih antiseptičkih svojstava, koristi se kod rana i infekcija. Mimoza je i čest sastojak aromaterapeutskih mešavina za pročišćavanje i detoksikaciju jetre, žučne kese i bešike. Takođe, čisti i krv, a može da pomogne i kod prehlade, putem inhalacije ili ispiranja grla, ali prema uputstvima za pravilno korišćenje. Naime, u vodu za inhalaciju dovoljno je staviti 2 kapi eteričnog ulja mimoze.

Kako se koristi eterično ulje mimoze, a kako cvet

Ako želite da pripremite kupku koja će vas relaksirati i uticati na lepotu kože, kombinujte 3 kapi eteričnog ulja mimoze, 5 lavande i 3 kamilice. Neka voda bude topla, i nemojte u njoj biti duže od 20 minuta. Kod glavobolje, nesanice ili anskioznosti, stavite najviše dve kapi eteričnog ulja na slepoočnice i polako utrljajte i masirajte.

Za ispiranje grla, sameljite dve grančice mimoze sa cvetovima, i kuvajte 30 minuta. Neka stoji još toliko, a onda preocedite, i ispirajte, bez gutanja, sa grgoljanjen. Smesu za osvežavanje prostora i rasterivanje insekata možete da napravite i sami, tako što ćete osušiti cvetove, dobro isprati lišće, dodati neko drugo biljno ulje i ostaviti tako da stoji od 5-7 dana. Ukoliko niste alergični, na ranu koja je površinska, nikako duboka, možete priviti grančicu mimoze sa svežim cvetom i držati najduže do 15 minuta. 

Maska za kožu od mimoze

Izuzetno je dobra za osetljivu kožu, a možete je lako napraviti sami. Zbog različitih vitamina i minerala koji su u cvetovima i lišću mimoze, koža će biti nahranjena, meka, i elastična. Za pripremu hranljive maske od mimoze, potrebno je:

  • jedna grančica mimoze
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 2 limuna
  • malo ulja avokada

Grančicu mimoze prelijte vrelom, kipućom vodom i ostavite da stoji 3 sata. Sameljite limun, dodajte med i ulje avokada. Sve dobro sjedinite i ostavite u staklenoj posudi da odstoji 1 dan. Masku držite na licu do 45 minuta. Takođe, u vašu neutralnu kremu možete da dodate najviše 5 kapi eteričnog ulja mimoze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo