Naslovna / Prirodna medicina

„Pivski stomak“ mogao bi da se „istopi“ uz 4 šolje zdravog napitka

Priredio/la: I. V. |12:30 - 01. 01. 2023.

Određene vrste masnoća u telu posebno su opasne za muškarce, ali, kako bi izbegli stvaranje „pivskog stomaka“ iako ne piju mnogo piva, dovoljno je okrenuti se dejstvu biljnih suspstanci

pivski trbuh „Pivski trbuh“ nastaje zbog opasne viscelarne masti Foto: Shutterstock

Pivski stomak mogao bi da se istopi ukoliko se dnevno popije četiri šolje zelenog čaja, pokazalo je istraživanje Baylor College of Medicine. Četiri šoljice zelenog čaja dnevno mogle bi da budu  ključne kod topljenja sala na stomaku muškaraca. U jednogodišnjoj studiji s ciljem gubljenja  „pivskog stomaka“, u kojoj su učestvovali muškarci iznad 50 godina, koji spadaju u grupu gojaznih osoba, korišćene su su tri metode za sagorevanje opasne vrste telesne masti, od kojih je „zelena mediteranska“ ishrana dala najbolje rezultate.

„Pivski stomak“ nastaje zbog opasne viscelarne masti

Istraživački tim je objasnio da obilje pasulja, mahunarki, integralnih žitarica i lisnatog povća smanjuju 3,9 odsto telesne mase, ali, zeleni čaj se pokazao ključnim igračem. Uz pomoć njega ispitanici, koji su dosledno sledili tzv. „zelenu mediteransku“ ishranu sagorevali su opasnu vrstu telesne masti, poznatu kao viscelarna masta koja obavija unutrašnje organe, četvorostruko brže od većine onih koji su bili na dijeti, pokazalo je istraživanje.

Nakon 18 meseci, nivo visceralne masti, koja je, za razliku od potkožnog sala, opasnija jer se nalazi ispod sloja mišća) smanjio se za 14 procenata, u poređenju sa samo 4,5 odsto u kontrolnoj grupi, koja je jela standardnu zdravu hranu. Visceralna mast obavija se oko vitalnih organa unutar stomaka, zbog čega on poprima oblik pivskog stomaka ili „jabuke“. Ova vrsta masnoće smatra se najopasnijom jer oslobađa hemikalije i hormone u krv, koji izazivaju upalna stanja, koja se dovode u vezu s hroničnim bolestima poput bolesti srca i bolesti masne jetre, dijabetesom, demencijom i preranom smrću.

Polifenoli, kao biljne supstance, pomažu u sagorevanju masti

Mediteranska ishrana s visokim udelom masti i proteina, ali sa malo ugljenih hidrata već dugi niz godina je popularna zbog toga što se pokazala kao najbolji recept za dugovečnost, za održavanje energije i kao zaštita od karcinoma. Zelena mediteranska ishrana, sadrži sve iste sastojke kao i mediteranska samo se naglasak više stavlja na povće. Učesnici studije iz ove grupe su, na primer, iz ishrane izbacili crveno i živinsko meso, dnevno su pili 3 do 4 šoljice zelenog čaja.

Istraživači veruju da polifenoli, biljne supstance koje štite telesno tkivo od stresa, pomažu u sagorevanju masti, a što je registrovani u brojnih prethodnim studijama.

– Smanjenje visceralne masnoće od 14 odsto slobodno se može smatrati neverovatnim otkrićem da tako jednostavnim promenama u načinu ishrane postignete tao dobre rezultate – istako je strušnjak za gojaznost  dr Hila Zelicha sa Ben-Gurion University u Izraelu.

Riba i živinsko meso za manji „pivski stomak“

Naučnici su zaključili da se „pivski stomak“ lakše topi ako se u ishranu uvede maslinovo ulje kao glavni izvor masti, sir i jogurt, koji se jedu svakodnevno u malim, umerenim količinama. Isto tako, bitno je jesti ribu i živinsko meso, nekoliko puta nedeljno u malim do umerenim količinama, dok bi crveno mesto trebalo ređe jesti, i to u manjim količinama. Istraživači naglašavaju da je bitno jesti sveže voće nego slatkiše, sveže ili uz dodatak meda, na primer. Takođe, uz hranu se preporučuje konzumacija vina u malim ili umerenim količinama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo