Naslovna / Prirodna medicina

Posle antibiotika 4 namirnice najbolje obnavljaju crevnu floru

Priredio/la: I. V. |15:00 - 21. 03. 2023.

Među namirnicama, koje se preporučuju posle lečenja antibioticama, kao post-antibiotska ishrana, nalaze se one koje deluju baš kao probiotici

posle antibiotika Jogurt je verovatno najpoznatija probiotička hrana i jedna od najboljih namirnica nakon uzimanja antibiotik Foto: Shutterstock

Posle uzimanja antibiotika lekari savetuju da je važno obnoviti „dobre bakterije“ u crevima a to će najbolje uraditi nekoliko prehrambenih namirnica. Ako to više volite da uradite prirodno, uz pomoć ishrane, umesto da uzimate suplemente, dobro je znati da postoji mnogo namirnica koje mogu da pomognu u obnavljanju crevne flore.

Posle uzimanja antibiotika treba obnoviti „dobre bakterije“ u crevima

Među namirnicama, koje se preporučuju posle lečenja antibioticama, kao post-antibiotska ishrana, nalaze se one koje deluju kao probiotici, a kao najdelotvornije izdvajaju se jogurt, kiseli kupus, badem i beli luk.

Jogurt

Jogurt je verovatno najpoznatija probiotička hrana i svakako je jedna od najboljih namirnica nakon uzimanja antibiotika. Mleko se transformiše u jogurt kroz proces fermentacije, koji koristi žive probiotske bakterije kao što su Lactobacillus bulgaricusStreptococcus thermophilus. Pored toga, drugi laktobacili kao i bifidobakterije takođe se ponekad dodaju tokom ili nakon procesa kultivisanja.

Probiotičke kulture, koje se koriste za pravljenje jogurta, ostaju žive i aktivne u konačnom proizvodu. Međutim, pasterizacija i neki drugi procesi, kreirani da produže rok trajanja jogurta mogu da „ubiju“ probiotske bakterije koje su dobre za zdravlje.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je fermentisan u sopstvenom soku uz pomoć različitih bakterija mlečne kiseline. Prema studiji objavljenoj u Applies and Environmental Microbiology, sirovi kiseli kupus može da sadrži više od 13 različitih vrsta probiotičkih bakterija. Svaka tura kiselog kupusa može da sadrži različite proporcije različitih sojeva bakterija, koje su dobre za creva, što zauzvrat može da  pomogne da se promeni, obnovi crevna flora.

Međutim, nije svaki kiseli kupus isti po pitanju dejstva i mogućnosti obnavljanje dobrih bakterija nakon uzimanja antibiotika. U mnogim slučajevima, industrijski kiseli kupus u teglama je termički obrađen i pasterizovan, čime se uništavaju korisne bakterije. Ali, ako kiseli kupus kupujete, a ne pravite ga sami, obavezno proverite da li je na etiketi navdeno da je „sirov” ili „nepasterizovan”.

Beli luk

Beli luk je još jedna dobra namirnica, koju treba uvrstiti u ishranu nakon tretmana antibioticima  zato što je odličan izvor prebiotika. Prebiotici su nesvarljivi ugljeni hidrati koji pomažu probiotičkim bakterijama da rastu i „cvetaju“ u sistemu za varenje. U stvari, prebiotike treba doživeti kao „hranu“ za probiotike. Preporuke u vezi sa idealnom količinom prebiotika u ishrani dosta variraju, ali u većini slučajeva kreću se od 4 do 8 grama za opšte zdravlje probave, a do 15 grama ili više preporučuje se onima koji imaju poremećaj varenja. Na primer, 3 velika čena belog luka obezbeđuju oko 2 grama prebiotika.

Bademi

Kalifornijski naučnici otkrili su da fino mleveni bademi značajno povećavaju nivo određenih korisnih crevnih bakterija. Utvrđeno je da preparat badema gubi svoj prebiotički efekat, jer je uklonjen sadržaj masti, što ukazuje da probiotičke bakterije za rast koriste samo lipide u bademima. Ali, postoji i još jedan razlog zašto se bademi nalaze na ovoj listi najboljih namirnica nakon terapije antibioticima.

Studija iz 2010. pokazala je da bademi mogu da pomognu u borbi protiv virusnih infekcija kao što su prehlada i grip. Nakon uzimanja antibiotika, čovek je skloniji novim infekcijama što je posledica oslabljenog imunog sistema. Naučnici su otkrili da prirodna jedinjenja, koja se nalaze u ljusci badema, poboljšavaju sposobnost belih krvnih zrnaca da „otkriju“ viruse i tako pojačaju sposobnost tela da spreči umnožavanje virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo