Naslovna / Psihologija

Upotreba telefona ujutru, čim se probudimo i njeni neželjeni efekti

Priredio/la: S.St.|19:00 - 20. 02. 2024.

Ako je telefon prva stvar koju tražimo kada se ujutru probudimo i otvorimo oči, trebalo bi da znamo da postoji nekoliko neželjenih efekata korišćenja telefona rano ujutru

upotreba telefona ujutru Korišćenje telefona ujutru može izazvati stres Foto Shutterstock

Upotreba telefona ujutru za većinu nas prva je stvar. To može biti iz različitih razloga, od provere obaveštenja u vezi s poslom i ličnih poruka do saznavanja najnovijih vesti. Međutim, ako se ova rutina pretvori u naviku koju je teško prekinuti, to bi moglo ukazivati na početak zavisnosti. Ljudima je teško ovo da izbegnu, jer prva stvar koju ujutru rade – skrolovanje po društvenim mrežama – izaziva oslobađanje dopamina, hormona zadovoljstva. Ovo je razlog koji otežava mozgu da spreči ovu naviku. Studija kompanije International Data Corporation otkrila je da 80 odsto korisnika pametnih telefona proverava svoje uređaje u prvih 15 minuta posle buđenja svakog jutra. Bez obzira na razlog, prepuštanje ovakvom ponašanju može imati štetne posledice po naše dobro zdravlje. 

Upotreba telefona ujutru može izazvati stres

Izlaganje širokom spektru informacija i obaveštenja čim se probudimo može stvoriti osećaj izuzetne važnosti, opasnosti i stresa. Dr Jyoti Kapoor, psihijatar kaže: „Stalna ažuriranja u vezi s poslom, društvenim medijima ili vestima mogu doprineti trenutnom osećaju pritiska, upostavljajući stresan ton za čitav dan.”

Može poremetiti ciklus spavanja

Upotreba telefona pre spavanja i čim se probudimo može poremetiti ciklus spavanja. Plavo svetlo koje emituju ekrani ometa proizvodnju melatonina. Ovo vam može da nam oteža da zaspimo i potencijalno da dovede do nemirnog i nekvalitetnog sna.

Korišćenje telefona odmah po buđenju može uticati na funkciju mozga

Provera telefona odmah po buđenju može da ometa naše kognitivne funkcije. Umesto da dozvolimo našem mozgu da se prirodno opusti pred početak dana, bombardovanje informacijama može poremetiti proces buđenja i potpunog budnog stanja.

Loše utiče na oči i napreže ih

Gledanje u svetao ekran tokom dužeg vremenskog perioda, posebno ujutru kada se naše oči još prilagođavaju svetlosti, može da napreže oči. Ovo može dovesti do nelagodnosti, glavobolje i suvih očiju, što utiče na naše opšte vizuelno zdravlje.

Odvraća nam pažnju

„Stalna povezanost koju nude pametni telefoni može dovesti do ometanja,” kaže dr Kapoor. Umesto da se fokusiramo na zadatke koje treba da obavimo ujutru i tokom dana, možda će nam pažnju zaokupiti e-pošta, društveni mediji ili druge aktivnosti na mreži, odlažući tako početak dana.

Skrolovanje na telefonu može da nas uspori

Iako može da nam se čini da je suprotno očekivanjima zdravog razuma, dan koji počinje skrolovanjem na telefonu može usporiti našu jutarnju rutinu. Vreme provedeno na telefonu moglo bi bolje da se iskoristi za aktivnosti kao što su vežbanje, meditacija ili hranljiv doručak što može da bude dobar uvod u pozitivan dan.

Može nas naterati da reagujemo, a ne da delujemo

Momentalno korišćenje telefona neposredno posle buđenja može da nas dovede u situaciju da odmah reagujemo. Umesto da se koncentrišemo i planiramo svoj dan i postavljamo prioritete, možda ćemo biti u situaciji da reagujemo na spoljne situacije koje potencijalno mogu da utiču na našu sposobnost da donosimo promišljene odluke.

Korišćenje telefona može da produži odugovlačenje

Lakoća pristupa raznim oblicima zabave i informacija na telefonu može doprineti odlaganju i odugovlačenje. Umesto da se fokusiramo na važne poslove i zadatke, možda ćemo vreme gubiti na društvenim mrežama ili u čitanju vesti, što odlaže našu produktivnost i realizaciju poslova.

Može uticati na našu vezu

Gledanje u telefon ujutru takođe može da utiče na naše međuljudske odnose. „Ako ste zaokupljeni onlajn informacijama ili poslom, možda ćete propustiti značajne trenutke sa članovima porodice ili partnerom, što dovodi do osećaja nepovezanosti”, kaže dr Kapoor.

Konstantna upotreba telefona može pogoršati našu zavisnost

Neprestano posezanje za telefonom odmah nakon buđenja može pojačati zavisničko ponašanje. Nalet dopamina usled provere obaveštenja, veti ili angažovanja u aktivnostima na mreži može da stvori zavisnost, otežavajući oslobađanje od ove navike, što smanjuje naš ukupni fokus i raspon pažnje.

Na osnovu svega rečenog, trebalo bi da, radi naše opšte dobrobiti, izbegavamo upotrebu telefona čim ujutru otvorimo oči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo