Naslovna / Psihologija

Znate li kako prirodna raznovrsnost koja nas okružuje utiče na mentalno zdravlje

Priredio/la: I. V. |19:00 - 22. 04. 2024.

Boravak u gradskom parku ne može da se poredi sa vremenom provedenom u ambijentu koji objedinjuje šumu, vodu, planine, livade, cveće…

prirodne karakteristike Zaštitom i promovisanjem prirodne raznolikosti možemo da  maksimiziramao prednosti prirode za mentalno blagostanje Foto: Shutterstock

Biodiverzitet ili raznovrsne prirodne karakteristike okruženja ključne su za mentalno zdravlje, otkriva studija naučnika sa . Novo istraživanje Kraljevskog koledža u Londonu otkrilo je da su prostori sa različitim prirodnim karakteristikama dovedeni u vezu sa poboljšanjem mentalnog blagostanja u poređenju sa prostorima sa manje prirodnih raznolikosti.

Prirodne karakteristike okruženja značajno utiču na psihu čoveka

Objavljena u Scientific Reports, ova naučna studija koristila je aplikaciju za pametne telefone Urban Mind koja prikuplja izveštaj u realnom vremenu o mentalnom blagostanju i prirodnoj raznolikosti od skoro 2.000 učesnika. Istraživači su otkrili da su okruženja sa većim brojem prirodnih karakteristika, kao što su drveće, ptice, biljke i voda, šuma… dovedena u vezu sa  mentalnim blagostanjem u odnosu na sredine sa manje prirodne raznovrsnosti, kao i da te prednosti mogu da traju i do 8 sati. Dalja analiza otkrila je da se skoro četvrtina pozitivnog uticaja prirode na mentalno zdravlje može objasniti raznovrsnošću prisutnih karakteristika.

Osnova za stvaranje zelenijih i zdravijih urbanih prostora

Ryan Hammoud, vodeći autor studije i istraživač sa Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience na King’s College London kaže da je, prema saznanjima naučnika, ovo prva studija koja ispituje uticaj na mentalno zdravlje svakodnevnih susreta sa različitim nivoima prirodne raznolikosti.

– Naši rezultati naglašavaju da zaštitom i promovisanjem prirodne raznolikosti možemo da  maksimiziramao prednosti prirode za mentalno blagostanje. U praksi, to znači da se udaljimo od monokulturnih džepova i parkova pokošene trave, koji se obično povezuju sa niskim biodiverzitetom, ka prostorima koji odražavaju biodiverzitet prirodnih ekosistema. Pokazujući kako prirodna raznolikost podstiče naše mentalno blagostanje, mi pružaju ubedljivu osnovu za stvaranje zelenijih i zdravijih urbanih prostora – ističe Hammoud.

Raznovrsne prirodne karakteristike okruženja donose zajedničke koristi za zdravlje planete i ljudi

Studija je sprovedena između aprila 2018. i septembra 2023. godine, sa 1.998 učesnika koji su završili više od 41.000 procena. Svaki učesnik je vršio tri procene dnevno u periodu od 14 dana, unoseći informacije o svom okruženju i odgovarajući na niz pitanja o svom mentalnom zdravlju. Prirodna raznolikost je definisana time koliko je od četiri prirodne karakteristike — drveće, biljke, ptice i voda — bilo prisutno u okolini učesnika.

U kontekstu klimatskih promena, svedoci smo brzog pada biodiverziteta na globalnom nivou. Naši rezultati ukazuju da je biodiverzitet kritičan ne samo za zdravlje našeg prirodnog okruženja, već i za mentalno blagostanje ljudi koji žive u ovim sredinama. Vreme je da prepoznamo da biodiverzitet donosi zajedničke koristi za zdravlje planeta i ljudi.  Treba ga smatrati vitalnom infrastrukturom u našim gradovima – poručuje Andrea Mechelli, profesor rane intervencije u mentalnom zdravlju na King’s College London.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo