Psihologija

Osobe koje se leče od raka ne žele po svaku cenu pomoć, saznajte šta im još smeta

Priredio/la: D. T.

Kada neko ima ozbiljnu bolest kao što je rak, možda neće želeti direktno da traži pomoć, ali sigurno će mu značiti svaki potez koji može olakšati svakodnevicu

Dijagnoza raka iz korena menja svakodnevicu pacijenta i njegove najbliže okoline. Mnoge osobe se zatvore u sebe i nekada im je teško da podele sa najbližima svoje emocije. U ovakvim situacijama bitno je pratiti i neke znake neverbalne komunikacije, koja često može da nam ukaže na prave potrebe osobe koja se leči od raka. Razumevanje ovih neverbalnih poruka i pravi pristup, mogu umnogome pomoći pacijentu koji se leči od raka da lakše prebrodi teške momente.

Dijagnoza raka, kakvu vrstu pomoći ponuditi

„Reci mi, kako mogu da ti pomognem“, rečenica je koja lepo zvuči, ali često može biti i dodatni teret za čoveka koji se suočava sa radio ili hemoterapijom. Umesto ovog neodređenog pitanja, stručnjaci sugerišu da je bolje postaviti konkretno pitanje, na primer: „da li želiš da sledeći put idemo zajedno kod doktora“.

Kada neko ima ozbiljnu bolest kao što je rak, možda neće želeti direktno da traži pomoć, ali sigurno će mu značiti svaki potez koji će mu olakšati svakodnevicu i pružiti punu podršku u lične snage i mogućnosti. Hemioterapija može da potraje i uvek je dobro ponuditi prevoz posle tretmana.

Šta kada ne znate šta da kažete

I kada ne znate šta da kažete to je u redu, nekada poruke s malo reči, imaju najdublje značenje. Razgovarajte o knjizi koju ste pročitali, filmu, muzici. U slučaju da oklevate da li bliskoj osobi koja se leči od raka da pošaljete snimke nekih vaših aktivnosti, opustite se. Blisku osobu koja se leči od raka obradovaćete uvek vestima o nekom napretku.

Dijagnoza raka zahteva jasnu organizaciju dana. Kao i kod ostalih prijatelja najavite se pre posete. Možda se naš prijatelj koji se leči od raka sprema da se malo odmori, ili zbog niskih vrednosti belih krvnih zrnaca mora da izbegava druženje. Tokom i posle terapije, nivo fizičke i mentalne energije pacijenta koji se leči od raka može da se menja na svakih nekoliko sati. Stanje mučnine može da se menja na svaki minut.

Nema potrebe za preteranim komplimentima

Komplimenti su prihvatljivi, ali nemojte da pravite predstavu o dobrom izgledu osobe koje se leči od raka. Imajte na umu, da ma koliko se trudili da pomognemo, nikada ne možemo znati kako to izgleda imati rak. Ponuditie fizički dodir, nekada je najbolje samo nekog držati za ruku. Rak je praćen u mnogim slučajevima jakim bolom. Hemioterapijom, operacijom, nuspojavama lečenja. Čoveku koji prolazi sve ove napore, nekada može više značiti iskren zagrljaj od 1.000 najmudrijih reči.

U nekim slučajevima bitno je pitati osobu sa dijagnozom raka, kako protiče lečenje i pružiti podršku. Ipak ne predlažite alternativne oblike lečenja kao zamenu za medicinski tretman.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.