Naslovna / Vitamini i suplementi

Zašto suplementi uzeti uz kafu i čaj nisu dobra kombinacija

Priredio/la: D. T.|11:00 - 27. 07. 2023.

Suplementacija se primenjuje tek, ako se dokaže nedostatak nekog minerala ili vitamina, uz lekarski nadzor i odgovarajuće doze

suplementi Suplementi se ne koriste na svoju ruku Foto: Shutterstock

Kafa i čaj u kombinaciji sa biljnim suplementima, koji sadrže jedinjenja kofeina, može suviše stimulativno delovati na organizam i dovesti do neprijatnih neželjenih reakcija u vidu glavobolja i ubrzanog rada srca. Stručnjaci upozoravaju da obazrivo koristimo suplemente, i ako je potrebno da ih pijemo nekoliko sati posle konzumacije kafe ili čaja.

Guarna ima dvostruko više kofeina od kafe u zrnu

Guarana sadrži dvostruko veću količinu kofeina od kafe u zrnu, upozoravaju dijetetičari i dodaju da je guarana sastavni deo mnogih energetskih pića i suplemenata. Kofein može negativno da deluje i na apsorpciju nekih vitamina. Malokrvnim osobama ne savetuje se upotreba kafe posle mesnog obroka.

Kada može da se konzumira kafa ili čaj posle suplemenata?

Tanini i kofeini u kafi i čaju mogu da onemoguće dobru apsorpciju minerala kao što je gvožđe. Kafa i čaj imaju i diuretičko dejstvo i mogu da umanje koncentraciju vitamina rastvorljivih u vodi, poput vitamina C i B kompleksa.

Preporuka stručnjaka jeste da posle primene suplemenata u sledećih najmanje 60 minuta ne pijemo čaj ili kafu.

– Dijetetski suplement dostupan u slobodnoj prodaji nije uvek do kraja bezbedan, posebno ako ga koristimo na svoju ruku – objašnjava Mindy Haar sa New York Institute of Technology’s School of Health Professions.

Kako je najbolje korigovati manjak vitamina ili minerala?

Harr skreće pažnju da se suplementacija primenjuje tek, ako se dokaže nedostatak nekog minerala ili vitamina, uz lekarski nadzor i odgovarajuće doze. Suplementi se najčešće koriste tokom nekoliko meseci i uz laboratorijske analize krvi i urina.

Poseban oprez se savetuje hroničnim bolesnicima i osobama koje pored suplemenata koriste i lekove. Preporuka mnogih stručnjaka jeste da se prvo pokuša, ako je moguće ishranom korigovati mogući manjak vitamina ili minerala, pa tek potom, ukoliko ova terapija ne ponudi željene rezultate, početi sa upotrebom suplemenata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo