Naslovna / Vitamini i suplementi

Vitamin C u nekim slučajevima može da dovede do oštećenja organa

Priredio/la: D. T.|15:30 - 03. 09. 2023.

Vitamin C je askorbinska kiselina i vitamin rastvorljiv u vodi. Osetljiv je na toplotu, pa se veliki deo vitamina C uništava termičkom obradom

vitamin C Vitamina C ima u velikim dozama u narandžama, limunu, grejpfrutu, karfiolu, kromiru Foto: Shutterstock

Vitamin C je moćan antioksidans koji doprinosi očuvanju vitalnosti i otpornosti organizma. Stručnjaci ukazuju da vitamin C nije samo od važnosti za jak imuni sistem, već i vitamin koji ima bitnu ulogu u sintezi gvožđa, metabolizmu hemoglobina.

I pored dosta prednosti, dodatne količine ovog vitamina nikako ne bi trebalo da koristimo bez prethodne konsultacije sa lekarem. Neodgovarajuće doze mogu da dovedu do mučnine, osećaja gorušice i u najtežim slučajevima da budu dobra podloga za razvoj kamena u bubregu.

Vitamin C je sastavni deo mnogih namirnica

Vitamin C je askorbinska kiselina i vitamin rastvorljiv u vodi. Ima ga u velikim količinama u namirnicama kao što su šipak, kupus, paprika, zelenom lisnatom povrću. Osetljiv je na toplotu, pa se veliki deo vitamina C uništava termičkom obradom.

Zbog dobrih svojstava pojedini pacijenti koji se leče od raka debelog creva, kao dodatni izvor vitamina C koriste i suplemente ovog vitamina, u nameri da na taj način ojačaju oslabljeni imunitet.

Da li je vitamin C uvek od koristi za imuni sistem?

Stručnjaci ukazuju da neadekvatna suplementacija, u ovom slučaju većim količinama vitamina C, može kod ovih pacijenata čije je zdravlje već ugroženo osnovnom bolešću da izazove dodatne komplikacije u vidu kamena u bubregu.

Preporučene dnevne doze vitamina C za odrasle osobe iznose 60 mg, a za trudnice i dojilje 100 mg. Američki stručnjaci preporučuju nešto više doze  za odrasle žene 75 mg i muškarce 90 mg, tinejdžere od 14 do 18 godina  65 do 75 mg i za decu do 3 godine 15 mg, za mališane od 4 do 8 godina 25 mg i za decu od 9 do 13 godina 45 mg.  Gornja granica vitamina C za odrasle osobe je 2.000 mg.

– U velikim dozama vitamin C nije od koristi za imuni sistem, jer mokrenjem se jednostavno izbacuje iz tela. U urinu vitamin C se pretvara u oksalat, a ova materija je glavni uzrok za nastanak kamena u bubregu, velike količine vitamina C su skoro pravi „recept“ za kamen u bubregu – kaže urolog dr Ashley Winter iz bolnice Odela Health.

Koliko nam je potrebno vitamina C najbolje zna lekar

Potrebe za suplementacijom zavise od zdravstvenog stanja. Da li je potrebna suplementacija vitaminom C, koliko dugo i u kojim dozama najbolje će znati doktor.

Vitamina C ima u velikim dozama u narandžama, limunu, grejpfrutu, karfiolu, krompiru. Neophodan je za dobro zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Takođe je snažan antioksidans, što znači da štiti ćelije od delovanja slobodnih radikala, koji su krivci za mnoge bolesti.

I male količine mogu da izazovu zdravstvene probleme

Nedovoljne količine vitamina C mogu da izazovu zdravstvene probleme u vidu modrica, suve i oštećene kose.  Nedostatak vitamina C može da naruši imunitet. Značajan manjak ovog bitnog vitamina dovodi do skorbuta, bolesti koja se ispoljava osećajem jakog umora, pojavom anemije, bolovima u zglobovima, krvarenjem desni.

Kada bubrezi rade pod pritiskom

Pošto je ovo vitamin koji je rastvorljiv u vodi to znači da se ne zadržava u telu. Velike količine vitamina C neće ojačati zdravlje, jer će se telo putem urina osloboditi ovog vitamina. Prevelike doze mogu da dovedu do pojave oksalata, koji su podloga za formiranje kamena u bubregu. Moguće je da dođe i do razvoja nekih bolesti bubrega, jer će zbog velikih količina vitamina C bubrezi morati da rade pod dodatnim pritiskom.

Vitamin i minerali su nam potrebni, ali nisu svemogući

Pojedini stručnjaci navode i da suplementi vitamina C verovatno neće ojačati imunitet. Većina osoba nastoji da se zaštiti od bolesti i da bude zdravija, a suplementi se prodaju kao jeftino sredstvo koje može da sačuva zdravlje.

Vitamini i minerali neophodni su za dobro funkcionisanje organizma, ali nisu svemogući. Lekari naglašavaju da su primetili da su pacijenti tokom pandemija covid 19 počeli da koriste veće količine suplemenata, pa  i vitamina C.

I pored popularnosti i lake dostupnosti nema ubedljivih dokaza koji bi podržali tvrdnju da visoke doze vitamina C sigurno jačaju imunitet – kaže dr Winter.

Kojim osobama se savetuje suplementacija vitaminom C?

Smatra se da velika većina osoba dobija dovoljne količine vitamina C ishranom, pa im dodatna suplementacija i nije potrebna.

Suplementi vitamina C uglavnom se koriste kod problema sa malapsorpcijom creva ili za suzbijanje neželjenih efekata upotrebe nekih lekova, kao što je metenamin. Lekari naglašavaju i da se u ovim situacijama primena vitamina C pažljivo prati i da većini pacijenata nije potrebno više od 500 mg suplementa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Tijana
9:51, 04. 09. 2023.
Odgovori

Da li zaista verujete da vitamina C ima u paprici npr.isto kao i pre 50g.?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo