Naslovna / Vitamini i suplementi

Koji vitamini i suplementi nam mogu pomoći u borbi protiv upale

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 28. 05. 2024.

Za jačanje imunog sistema i u prevenciji zaraznih bolesti značajno mesto zauzimaju vitamini i kvalitetni suplementi

vitamini i suplementi protiv upale Ulje od belog luka možemo i direktno da utrljamo u otečene zglobove i mišiće Foto Shutterstock

U prevenciji i olakšavanju upala, osim ishrane i predloženog skupa mera za sprečavanje bilo kakve neželjene pojave, kao što su bolesti, kao i za poboljšanje funkcije našeg imunološkog sistema, mnogo mogu da pomognu vitamini i suplementi.

Vitamin A jača imuni sistem

Jača naš imuni sistem i štiti nas od zaraznih bolesti. Uzimanje 10.000 internacionalnih jedinica (IU) tokom 1-2 nedelje može nam pomoći da se izlečimo nakon povrede povezane sa vežbanjem. Vitamin A je takođe lako pronaći i namirnicama – ima ga puno u džigerici, ribljem ulju, mleku, jajima i lisnatom povrću.

Bromelain u ananasu

Ako volite sok od ananasa onda treba da zante da unosite ovaj enzim koji sadrži antiinflamatorna svojstva i podržava vaš imunološki sistem. Ponekad se koristi za lečenje tendinitisa i manjih povreda mišića poput uganuća. Neka istraživanja su pokazala da bromelain može ublažiti upalu posle stomatoloških, nosnih i operacija stopala. Ipak su potrebna dodatna istraživanja. Lekari obično preporučuju uzimanje kapsula ili tableta, jer konzumiranje soka ne obezbeđuje dovoljno.

Kapsaicin u ljutim papričicama

To je supstanca koja daje ljutinu čili paprikama. Ona zaustavlja grupu proteina koji kontrolišu odgovor našeg tela na upalu. Kapsaicin može da se nađe u proizvodima koje nanosimo direktno na kožu. Takođe sušenu kajensku papričicui možemo dodati u sosove i marinade za meso. Treba početi sa 1/4 kašičice ili manje da bismo videli reakciju.

Mačja kandža dobra za reumatoidni artritis

Nazvana po svojim malim, oštrim trnovima povijenim unazad koji svojim izgledom podsećaju na mačije kandže, ova loza raste u Južnoj i Centralnoj Americi. Osobe koje imaju reumatoidni artritis mogle bi da se konsultuju sa svojim lekarom da li bi mogla da im pomogne. Jedna mala studija pokazala je da su ljudi koji su uzimali ovaj dodatak zajedno sa standardnim terapijama za RA imali manje oticanja i bola u zglobovima. Međutim, nema dokaza da može sprečiti oštećenje zglobova koje dolazi sa RA. Mačja kandža takođe sadrži jedinjenja koja se smatraju korisnim za imuni sistem. Prodaje se u vidu tableta ili kapsula i može se napraviti i piti kao čaj.

Kurkumin pomaže kod mnogih stanja

Kurkumin se nalazi u kurkumi i ovom začinu daje njegovu žutu boju. Ova tradicionalna indijska lekovita biljka poznata je po svojim prirodnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći kod određenih stanja, uključujući artritis, inflamatornu bolest creva i masnu bolest jetre. Prodaje se kao začin, ali i u kapsulama, kremama, pićima i sprejevima.

Vitamin E ublažava upale

Pun antioksidansa, vitamin E jača imuni sistem i ublažava upaleKod reumatoidnog artritisa, pomaže u upravljanju bolom kada se koristi sa standardnom terapijom. Nalazi se u maslinovom ulju, bademima, kikirikiju, mesu, mlečnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću i obogaćenim žitaricama. Za one kojima je potreban suplement vitamina E, mogu da ga nađu u vidu kapi ili kapsula.

Beli luk protiv otoka

Beli luk usporava dva inflamatorna enzima i otvara put krvi da dođe do naših mišića. Dodajte 2-4 sveža čena belog luka u svoje obroke da biste se izborili sa otokom i poboljšali ukus jela. Ulje od belog luka možemo i direktno da utrljamo u otečene zglobove i mišiće.

Đumbir sličan ibuprofenu

Istraživanja pokazuju da ima antiinflamatorne moći slične ibuprofenu. Jedno istraživanje otkrilo je da ekstrakt đumbira, isto kao i steroidi, umiruje oticanje kod reumatoidnog artritisa. Može smanjiti bol u mišićima posle vežbanja. Da bismo dobili sve njegove zdravstvene prednosti, sveži đumbir možda neće biti dovoljan. Možemo da ga nabavimo u prahu ili u kapsulama.

Omega-3 masne kiseline

Naš organizam ih ne proizvodi. Suplementi ribljeg ulja su ih puni, ali preporučenu količinu možemo da unesemo i određenom hranom. To uključuje masnu ribu poput lososa i tunjevine, kelj, biljna i lanena ulja, orahe i jaja.

Resveratrol pomaže kod artritisa

Ovo prirodno jedinjenje nalazi se u nekom bobičastom voću i orašastim plodovima. Neka istraživanja sugerišu da može pomoći kod artritisa. Uzmite šaku grožđa, kikirikija, lešnika, borovnica, brusnica ili dudinja. Takođe je popularan u obliku suplemenata.

S-adenozil metionin (SAMe)

SAM-e je prirodno jedinjenje koje se nalazi u gotovo svakom tkivu i tečnosti u telu i učestvuje u mnogim važnim procesimaIgra ulogu u imunološkom sistemu, održava ćelijske membrane i pomaže u proizvodnji i usvajanju supstanci mozga, poput serotonina, melatonina i dopamina. Studije pokazuju da može da kontroliše upalu i da može da deluje kao glavni tretman za osteoartritis. Možete ga uzimati oralno ili u vidu injekcije. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što ga uzmete. Može biti u sukobu sa određenim lekovima, uključujući antidepresive.

Cink potreban celom organizmu

Celom našem telu je potreban ovaj mikronutrijent, koji može pomoći u sprečavanju upale. Možda već unosite dovoljno cinka u ishrani, jer se nalazi u piletini, crvenom mesu i obogaćenim žitaricama. Ako mislite da će vam možda biti potreban suplement, prvo razgovarajte sa svojim lekarom. Cink može izazvati probleme sa određenim lekovima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo