Naslovna / Vitamini i suplementi

Da li je vitamin D štetan kada nema dovoljno vitamina K

Priredio/la: Vesna Stanimirović|11:00 - 10. 09. 2024.

Vitamin D i vitamin K deluju zajedno, a neka istraživanja ukazuju da vitamin D može biti štetan bez prisustva vitamina K, iako su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu potrebno je itekako obratiti pažnju da ne bi došlo do kalcifikacije krvinih sudova

Vitamini D i K Iako naučnici još uvek istražuju tačne odnose između vitamina D i K, jasno je da oba vitamina imaju ključnu ulogu u zdravlju kostiju i srca Foto: Shutterstock

Unos dovoljnih količina oba vitamina ključan je za zdravlje, ali postoje tvrdnje da suplementacija vitaminom D može biti štetna ukoliko su nivoi vitamina K niski. Šta je istina?

Šta su vitamini D i K?

Vitamini D i K su esencijalni, liposolubilni (rastvoriljivi u mastima) nutrijenti, čija apsorpcija se poboljšava kada se konzumiraju sa mastima.

Vitamin D, često nazivan „vitaminom sunca”, prisutan je u masnoj ribi i ribljem ulju, ali ga proizvodi i vaša koža kada je izložena sunčevoj svetlosti. Njegova glavna funkcija je da podstakne apsorpciju kalcijuma i održi adekvatan nivo kalcijuma u krvi. Nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka koštane mase.

Vitamin K se nalazi u lisnatom zelenom povrću, fermentisanim mahunarkama, kao i u nekim namirnicama životinjskog porekla poput žumanca, džigerice i sira. Neophodan je za zgrušavanje krvi i podstiče taloženje kalcijuma u kostima i zubima.

Vitamini D i K deluju kao tim

Što se tiče metabolizma kalcijuma, vitamini D i K imaju svako svoju važnu ulogu ali deluju i zajedno. Vitamin D osigurava adekvatan nivo kalcijuma u krvi, dok vitamin K pomaže da kalcijum završi u kostima, sprečavajući nakupljanje u mekim tkivima.

Uloga vitamina D

Jedna od glavnih funkcija vitamina D je održavanje adekvatnog nivoa kalcijuma u krvi. On to postiže na dva načina:

  1. Poboljšava apsorpciju kalcijuma iz hrane.
  2. Kada ne unosite dovoljno kalcijuma, vitamin D održava nivo kalcijuma u krvi povlačeći ga iz rezervi u kostima, što tokom vremena može dovesti do gubitka koštane mase i osteoporoze.

Uloga vitamina K

Vitamin K reguliše kako kalcijum završava u telu i to na dva načina:

  1. Podstiče kalcifikaciju kostiju, aktiviranjem proteina koji obezbeđuju taloženje kalcijuma u kostima i zubima.
  2. Sprečava kalcifikaciju mekih tkiva, kao što su krvni sudovi i bubrezi.

Da li je vitamin D štetan bez vitamina K?

Postoji zabrinutost da visoka doza vitamina D može podstaći kalcifikaciju krvnih sudova i izazvati srčane bolesti kod osoba koje imaju nedostatak vitamina K. Dokazi delimično podržavaju ovu teoriju:

  • Toksičnost vitamina D može izazvati hiperkalcemiju (previsok nivo kalcijuma u krvi), što može dovesti do nakupljanja kalcijuma u krvnim sudovima.
  • Kalcifikacija krvnih sudova povezana je sa srčanim bolestima, a nedostatak vitamina K dodatno povećava ovaj rizik.
  • Neka istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da suplementacija vitaminom K može usporiti ili sprečiti kalcifikaciju krvnih sudova.

Međutim, dokazi još nisu konačni, i potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li je unos vitamina D umereno visokim dozama zaista štetan kada su nivoi vitamina K niski.

Kako unositi dovoljno vitamina K?

Vitamin K se javlja u dva oblika:

  1. Vitamin K1 (filokinon): Najzastupljeniji oblik, nalazi se u biljkama, posebno u lisnatom povrću poput kelja i spanaća.
  2. Vitamin K2 (menakinon): Ređi oblik, nalazi se u hrani životinjskog porekla i fermentisanoj hrani, poput fermentisane soje i sira.

Preporučeni dnevni unos vitamina K je 90 mcg za žene i 120 mcg za muškarce. Dodavanje ovih namirnica u svakodnevnu ishranu može pomoći da zadovoljite potrebe za vitaminom K. Takođe, suplementi su široko dostupni.

Ključna uloga oba vitamina u zdravlju kostiju i srca

Iako naučnici još uvek istražuju tačne odnose između vitamina D i K, jasno je da oba vitamina imaju ključnu ulogu u zdravlju kostiju i srca. Trenutno nema čvrstih dokaza da umereni unos vitamina D predstavlja opasnost bez adekvatnog unosa vitamina K, ali je važno obezbediti dovoljan unos oba vitamina za optimalno zdravlje.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo