Naslovna / Vitamini i suplementi

Utvrđeno koji mineral može da smanji rizik od raka debelog creva kod žena

Priredio/la: I. V. |11:30 - 18. 01. 2025.

Prema sve većem broju dokaza, rizik od razvoja raka debelog creva povećava konzumiranje crvenog mesa i alkohola

rizik od raka debelog creva Naučnici objašnjavaju da kalcijum može da se veže za žučne kiseline i slobodne masne kiseline unutar debelog creva Foto: Shutterstock

Rizik od raka debelog creva, prema sve većem broju dokaza, povećava konzumiranje crvenog mesa i alkohola, a još jedna studija na tu temu objavljena je ovih dana u časopisu Nature Communications. Prema toj studiji, pokazalo se da žene koje dnevno jedu količinu crvenog mesa veličine špila karata imaju 8 odsto povećan rizik od raka debelog creva, dok se dva dnevna alkoholna pića dovode u vezu sa skoro duplo većim rizikom od 15 procenata.

Rizik od raka debelog creva može da smanji određena dnevna doza kalcijuma

Istraživači navode i jedan iznenađujući, dodatni nalaz, koji ukazuje na koji način žene mogu da jedu ili piju kako bi smanjile rizik od ovih sve češćih bolesti creva. Studija navodi da bi žene mogle da se „spasu“ ovog ozbiljnog karcinoma ukoliko dobijaju dovoljno kalcijuma. Istraživanje je pokazalao da žene, koje su konzumirale najmanje 300 miligrama kalcijuma dnevno imale 17 odsto smanjen rizik od raka debelog creva ili raka rektuma tokom 16 godina. Ta količina kalcijuma je ekvivalentna velikoj čaši mleka, a zaštitne prednosti su primećene i kod žena koje su dobijale kalcijum iz nemlečnih izvora kao što je lisnato zeleno povrće.

Studija naglašava potencijalnu zaštitnu ulogu kalcijuma u ​​razvoju ove bolesti

Međutim, dobijanje hranljivih materija iz sira ili sladoleda, na primer, nije bila dovvedena u vezu sa istim smanjenim rizikom. Takođe, istraživači nisu bili u mogućnosti da ispitaju da li uzimanje suplementa kalcijuma daje iste koristi.

– Ovo je najsveobuhvatnija pojedinačna studija ikada sprovedena o odnosu između ishrane i raka creva i naglašava potencijalnu zaštitnu ulogu kalcijuma u ​​razvoju ove bolesti – objašnjava dr Keren Papier, epidemiolog za ishranu sa University of Oxford, koja je vodila ovu studiju.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke o ishrani više od 500.000 žena u Engleskoj i Škotskoj, a zatim su navike tih žena uvezali sa bazama podataka koje dokumentuju slučajeve raka debelog creva i rektuma. Statističko modeliranje tražilo je veze između karcinoma i 62. namirnice i hranljive materije.

Kalcijum po sistemu „sapuna“ smanjuje rizik od raka debelog creva

Naučnici objašnjavaju da kalcijum može da se veže za žučne kiseline i slobodne masne kiseline unutar debelog creva, što može da smanji potencijalno kancerogene efekte. Dr Papier je uporedila  efekat vezivanja sa stvaranjem bezopasnog „sapuna“, koji može da olakša crevima da očiste žuč i masne kiseline umesto da im dozvoli da se nagomilaju i izazovu štetu. Druga teorija je da kalcijum menja propustljivost debelog creva, smanjujući rizik od oštećenja od sadržaja koji prolaze kroz ovaj važan organ gde se voda i hranljivi sastojci delimično svarene hrane apsorbuju u telo. Istraživači sve češće upozoravaju da je kolorektalni karcinom globalno u porastu, posebno među mlađim ljudima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo