Naslovna / Zdravlje

Lokacija tumora debelog creva presudna je za ishod metastatske bolesti

Priredio/la: I. V. |14:55 - 22. 09. 2023.

Naučnici su otkrili da pacijenti koji imaju metastaze nemaju iste šanse za lečenje i preživljavanje, a to zavisi o mesta gde se tumor razvio – na desnoj ili levoj strani debelog creva

lokacija tumora Lokacija tumora debelog creva presudna je za ishod metastatske bolesti Foto: Shutterstock

Studija, koju su vodili naučnici iz Yale Cancer Center researchers na Yale School of MedicineYale School of Public Health, otkriva da je lokacija tumora debelog creva važna za metastatsku bolest. Prema tom istraživanju, karcinomi debelog creva, koji se šire na jetru mogu značajno da se razlikuju u zavisnosti od lokacije gde nastaju ćelije raka.

Lokacija tumora utiče na ponašanje karcinoma

Studija Yale School of Medicine i Yale School of Public Health pruža uvid u jedinstvenu biologiju tumora na desnoj i levoj strani, što može da utiče na opcije lečenja i ishode pacijenata, a rezultati su objavljeni u Cancer Letters 14. septembra 2023.

– Ovi nalazi pokazuju da metastatski tumori na jetri, koji potiču sa različitih lokacija u debelom crevu, imaju različita ponašanja – objašnjava vodeći autor studije dr Sajid Khan, šef odseka Hepato-pankreato-bilijarnih i mešovitih tumora na Yale School of Medicine. 

Lošije prolaze pacijenti kod kojih je lokacija tumora na desnoj strani

Istraživački tim analizirao je uzorke metastatskih tumora pacijenata sa metastazama raka debelog creva u jetri. Tečna hromatografija-masena spektrometrija i RNK sekvenciranje korišćeni su da se ispitaju metaboličke i genetske karakteristike tumora nastalih sa desne strane (RCC) i leve strane (LCC) raka debelog creva.

Rezultati su pokazali da pacijenti sa metastazama na jetri koje potiču sa desne strane debelog creva imaju lošiju stopu preživljavanja u poređenju sa onima čije metastaze potiču sa leve strane debelog creva. Metabolomički nalazi su pokazali više nivoe reaktivnih vrsta kiseonika i žučnih kiselina koje karakterišu metastatske tumore izvedene iz RCC, dok nisu karakterisali metastatske tumore izvedene iz LCC. Naučnici navode da povišene stope reaktivnih oksidacionih vrsta doprinose pretvaranju normalnih ćelija u ćelije raka.

Novo saznanje poboljšaće strategije lečenja

Istraživači su takođe otkrili da signalni put transformišućeg faktora rasta-b (TGF-b) može da bude mehanički pokretač metastaza karcinoma na desnoj strani jetre debelog creva i da predstavlja nižu stopu preživljavanja i otpornost na ciljane terapije. Put TGF-b igra ključnu ulogu u razvoju raka debelog creva i stvara reaktivne oksidacione vrste.

– Ovo saznanje će nam pomoći da prilagodimo strategije lečenja i poboljšamo ishode za pacijente sa metastazama u jetri, bez obzira sa koje strane debelog creva potiču – naglasio je dr Sajid Khan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo