Naslovna / Zdravlje

Otkrijte koji položaj spavanja je nabolji, a koji najgori za naše telo

Priredio/la: I. V.|19:30 - 04. 12. 2020.

Otkrijte najbolji položaj svog tela dok spavate, a neke ćete možda želeti i da izbegnete kada saznate kakve posledice ostavlja na vaše zdravlje

zdravi-i-nezdravi-polozaji-spavanja Čak i omiljeni položaj spavanja može da vam zada bolove u leđima i vratu Foto: Shutterstock

Oko 40 odsto globalne populacije spava manje nego što bi trebalo, budi se umorno, pod većim je rizikom od depresije, gojenja, povišenog krvnog pritiska… Ali, čak i ako spavamo 7 do 8 sati noću, kao što to stručnjaci predlažu, vreme koje provedemo u krevetu može na neočekivane načine da se odrazi na naše zdravlje. Jer, čak i vaš omiljeni položaj spavanja mogao bi da vam zada bolove u leđima i vratu, probleme sa stomakom, čak i da izazove pojavu prevremenih bora.

Najbolji položaj – Spavanje na leđima

Dobar je za: sprečavanje nastanka bolova u vratu i leđima, smanjenje odliva kiseline, minimizira pojavu bora na licu, daje slobodu grudima

Loš je za: hrkanje, najviše se hrče u ovom položaju

Spavanje na leđima olakšava da glava, vrat i kičma zadrže neutralan položaj. Na ovaj način ne forsirate nikakve dodatne položaje leđa. Takođe je idealan za borbu protiv refluksa kiseline, kaže dr Eric Olson, specijalista za medicinu spavanja na klinici Mayo u Rochesteru. Ako je glava uzdignuta, stomak će vam biti ispod jednjaka, tako da se kiselina ili hrana ne mogu vratiti gore, objašnjava dr Olson. Spavanje na leđima takođe pomaže u sprečavanju nastanka prevremenih bora, jer vam ništa ne gura lice. Ovaj položaj spavanja dobar je za žene jer je težina grudi u potpunosti prirodno podržana i smanjuje se mogućnost opuštanja.

bočan pložaj spavanja

Spavanje sa strane, bočno, ne prija grudima i koži Foto: Shutterstock

Dobar položaj – Spavanje sa strane, na boku

Dobar je za: sprečavanje bolova u vratu i leđima, smanjenje odliva kiseline, manje hrkanje, spavanje tokom trudnoće
Loš je za: kožu i vaše grudi

Spavanje sa strane ili na boku je odlično za celokupno zdravlje – smanjuje hrkanje i održava kičmu ispravljenom. Ako patite od refluksa kiseline, ovo je sledeći najbolji položaj za spavanje, nakon pozicije spavanja na leđima. Loša strana ovog položaja je, po oceni dermatologa, to što spavanje na boku može prouzrokovati bore. Jer, ovaj položaj znači da da vam je jedna strana lica uvek „zagnjurena“ u jastuk. Posebno ako stalno spavate na istoj strani. Posle nekog vremena lako ćete uočiti kako vam se razlikuje jedna strana lica od druge. Ova poza takođe doprinosi opuštanju dojki, jer u ovom položaju grudi uvek vise na dole, a ligamenti se tako istežu. Ako ste trudni, spavajte na levoj strani. Stručnjaci kažu da je to idealan položaj za protok krvi. A najbolji jastuci za bočni položaj tela su oni deblji i čvrsti koji pomažu da držite kičmu u ravni dok spavate. Fizikalni terapeuti ističu da čovek mora da ispuni prostor iznad ramena kako bi glava i vrat bili poduprti u neutralnom položaju.

 polozaj-fetusa-fetalni

„Fetus“ položaj dobar je za trudnice, a i za one koji mnogo hrču Foto: Shutterstock

Ne baš idealan – „Fetus“ položaj

Dobar je za: manje hrkanja, spavanje tokom trudnoće
Loš je za: sprečavanje bolova u vratu i leđima, minimiziranje nastanka bora, opuštene grudi

Kada spavate sa visoko podignutim kolenima i podbradakom uvučenim u prsa, to ćete možda osetiti ujutro, posebno ako imate artistična leđa ili zglobove, kažu specijalisti. Ovaj zakrivljeni položaj tela takođe ograničava dijafragmatično disanje. Takođe, i ovo je položaj od koga nastaju bore na licu pre nego što im je vreme, a i grudi su u pozi u kojoj počinju da se opuštaju. I za ovaj položaj trebalo bi da koristite jastuk kao u pozi spavanja na boku.

spavanje-na-stomaku

Spavanje na stomaku jedan je od najgorih položaja Foto: Shutterstock

Najgora poza – Spavanje na stomaku

Dobra je za: slabije hrkanje
Loša je za: izbegavanje bolova u vratu i leđima, nastajanje bora, opuštanje grudi

Spavanje na želucu otežava održavanje neutralnog položaja kičme, objašnjavaju lekari. Telo u ovakvom položaju vrši pritisak na zglobove i mišiće, što može da iritira nerve i dovede pojave do bola i utrnulosti. Razmislite o stepenu bola koji biste osećali kada biste tokom dana 15 minuta držali vrat okrenut na jednu stranu, upozoravaju doktori. A u  ovom položaju glava i vrata su satima uistom položaju. Možda bol neće osetitiodmah sutradan, ali uskoro može da počne da vas boli.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo