Naslovna / Zdravlje

Zubi se kvare zbog loše higijene, ali i nekih navika koje treba izbegavati

Priredio/la: D. T.|13:30 - 18. 11. 2023.

 Čak oko 700.000 osoba u Srbiji nema ni jedan zub, isključivi krivac nije samo loša higijena zuba, već i nesmotreno ponašanje koje može da dovede do bolesti zuba, desni, pa i nekih vitalnih organa

zubi Kuhinska so sadrži minerale koji mogu da nam budu od velike koristi kada je u pitanju higijena zuba i zdravlje zuba i desni Foto: Shutterstock

Zubi se uglavnom kvare zbog loše higijene, ali stomatolozi naglašavaju da su oštećenja zuba i desni često posledica loših navika. I pored redovnog pranja zuba, suviše tvrda četkica za zube, led, pa i grickanje noktiju, mogu da dovedu do kvara i problema sa desnima. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, samo 16,5 odsto stanovnika ima svoje zube, a 700.000 građana nijedan zub.

Grickanje leda

Dr Natalie Peterson profesor stomatologije na Univerzitetu u Minesoti naglašava da neke osobe imaju ružnu naviku da pri konzumaciji pića sa dodatkom leda i grickaju led.

– Led je čvrst i hladan i može jako da ošteti zube i posebno već postojeće plombe – upozorava dr Peterson.

Grickanje noktiju

Stomatolog dr  Jennifer Soncini sa Boston University naglašava i da grickanje noktiju može biti uzrok problema sa zubima.

– Ova ružna navika oštećujete zubnu gleđ, koja štiti zube od karijesa, erozije, infekcija i osetljivosti na hladnu, toplu ili slatku hranu. U isto vreme, moguće je da bakterije preko noktiju dalje prodru u organizam i dovedu do komplikacija – kaže dr Soncini.

Otvaranje flaša zubima

Ljudski zubi su veoma jaki, ali ne mogu da budu zamena za otvarač za flašu. Zubi su jaki i veoma izdržljivi, ali nisu namenjeni za otvaranje flaša, cepanje pakovanja ili žvakanje tvrdih predmeta. Stomatolozi navode da sve ove nesmotrene navike mogu dovesti do bola, povreda zuba i zubnih kanala i u krajnjem slučaju vađenja zuba.

Gumene bombone

Slatkiši, a posebno lepljive gumene bombone mogu u bitnoj meri oštetiti zube. Posle konzumacije ovih bombona, komadići se mogu zadržati u prostoru između dva zuba i izazvati karijes. Po zdravlje zuba od slatkih, pogubniji efekat imaju kisele gumene bombone. Ovi slatkiši se lako lepe za zubnu podlogu, pa je posle konzumacije neophodno detaljno čišćenje zubnim koncem i pranje zuba četkicom.

Četkica za zube sa previše tvrdim vlaknima

Neodgovarajuća četkica za zube može usloviti mnogo problema. Stomatolozi uglavnom preporučuju četkice za mekšim vlaknima. Tvrde i srednje tvrde četkice za zube mogu vremenom da dovedu do oštećenja desni. Ove četkice mogu da deluju kao abrazivno sredstvo i istanje zubnu gleđ.

Duvan

Stomatolozi naglašavaju da konzumacija duvana u bilo kojem obliku štetno deluje na celokupno zdravlje, pa i na zdravlje zuba. U najlakšim slučajevima zubi će poprimiti zbog duvana tamniju boju. Stručnjaci upozoravaju da je duvan i jak faktor rizika koji može dovesti do karcinoma. Oralni karcinom je vrsta raka koji pogađa tkiva u ustima. Maligne promene mogu zahvatiti usne, desni, jezik, nepce.

Loša higijena zuba

Dobra higijena zuba i usne duplje je bitna za zdravlje zuba, ali i celokupno telo. Bakterije koje se talože u usnoj duplji i zubima mogu da dovedu do oštećenja i vitalnih organa. Stručnjaci preporučuju da svako jutro i veče četkicom i koncem održavamo dobru higijenu. Naglašavaju da ne idemo na spavanje pre nego što operemo zube.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo