Naslovna / Zdravlje

5 neobičnih znakova koji mogu ukazati da tokom noći hrčemo

Danijela Tadić|15:00 - 14. 12. 2023.

Stručnjaci ukazuju na činjenicu da veliki broj osoba ima nedijagnostikovanu i nelečenu sleep apneu. Naglašava se i da muškarci lakše otkriju ovo stanje, jer je kod njih sleep apnea često praćena gromoglasnim hrkanjem

hrkanje Ukoliko se ne leči opstruktivna apnea u snu je faktor rizika za razvoj hipertenzije, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, depresije, može da bude uzrok i rane smrti Foto: Shutterstock

Hrkanje može da bude ozbiljan zdravstveni, ali i socijalni problem. Osoba često nije svesna da hrče, iako ova pojava može da bude simptom sleep apneje (sleep apnea) – potencijalno opasnog stanja u kojem je disanje tokom noći zaustavljeno na 10 ili više sekundi.  Stanje može da bude problem, ako osoba živi sama i ne zna da hrče.

Kod žena se teže otkriva problem

Ukoliko se ne leči opstruktivna apnea u snu je faktor rizika za razvoj hipertenzije, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, depresije, može da bude uzrok i rane smrti, navodi The American Academy of Sleep Medicine.

Bitno je zato uputiti osobu koja hrče na postojanje problema. Stručnjaci ukazuju na činjenicu da veliki broj osoba ima nedijagnostikovanu i nelečenu sleep apneu. Naglašava se i da muškarci lakše otkriju ovo stanje, jer je kod njih sleep apnea često praćena gromoglasnim hrkanjem. Kod žena se teže zapaža problem, posebno ako hrkanje nije izrazito. Postoje ipak neki znaci koji mogu da nam ukažu da hrčemo.

Noćno znojenje

Neprijatno noćno znojenje nekada je posledica menopauze, spavanja u pregrejanoj prostoriji, upotrebe lekova, ili postojanja bolesti kao što su bakterijske infekcije, grip, kažu stručnjaci Mayo klinike. Istraživanja ukazuju da je noćno znojenje, simptom kod oko 30 odsto osoba koje pate od sleep apneje. Telo ne dobija dovoljno kiseonika, pa osobe koje se znoje i hrču imaju niže nivoe kiseonika u organizmu.

Učestalo buđenje

Učestalo buđenje iz sna inicirano potrebom za mokrenjem često je posledica konzumacije većih količina pića pre spavanja. U težim slučajevima noćno mokrenje je znak dijabetesa, visokog krvnog pritiska, javlja se kao posledica upotrebe lekova, problema sa zdravljem prostate, navode lekari Cleveland Clinic.

Ukoliko se, ipak, dva puta u toku noći budimo kako bismo išli u toalet, moguće je da patimo od sleep apneje.  Istraživanja navode da oko 50 odsto osoba sa sleep apneom pati od nokturije.

Škrgutanje zubima

Bruksizam je stručni naziv za škripanje, škrgutanje zubima koje se najčešće javlja tokom sna i može biti posledica sleep anpeje. Anksioznost i drugi psihološki činioci nekada mogu da kumuju pojavi bruksizma, s tim da stručnjaci uglavnom ističu sleep apneu kao glavni faktor zbog kojeg nekada škrgućemo zubima u snu.

Prema jednoj teoriji koja nije do kraja dokazana, tokom spavanja dolazi do opstrukcije disajnih puteva, a u isto vreme telo se bori za dah tako što nastoji da pomeri mišiće oko usta i vilicu.

Jutarnje glavobolje

Hrkanje se može u nekim slučajevima ispoljiti i jutarnjom glavoboljom, kako navode pojedine studije. Stručnjaci ipak naglašavaju da uzrok jutarnje glavobolje nije do kraja utvrđen i da glavobolja može da bude posledica više faktora. Čini se da glavobolje uzrokovane opstruktivnom apnejom u snu ne dovode do osećaja mučnine ili povećane osetljivosti na svetlost i zvuk. Stručnjaci ističu da je u ovim slučajevima pojačan pritisak na slepoočnice koji traje oko 30 minuta.

Depresivnost, nesanica, moždana magla

Sleep apnea je stanje koje ne ispoljava samo somatskim, već i psihološkim simptomima. Često se pacijenti žale na moždanu maglu, imaju problema sa spavanjem, pa se usled svega nekada javljaju i depresivna raspoloženja i umor. Opstruktivna sleep apnea, kako objašnjavaju stručnjaci, nekada može biti razlog zašto se budimo iz sna, a ne nesanica. Sve ima za rezultat umor, teže obavljanje svakodnevnih zadataka, mogući su i problemi sa pamćenjem i epizode depresivnog raspoloženja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo