Naslovna / Zdravlje

Jaka glavobolja može da ukaže na opasnu bolest oka – šta je neurovaskularni glaukom?

Danijela Tadić|17:00 - 04. 01. 2024.

Novi krvni sudovi sprečavaju oticanje tečnosti iz oka zbog čega se povećava pritisak u oku. Stanje je praćeno jakim bolom u oku

oko-vid-glaukom Glaukom uključuje visok rizik od gubitka vida Foto: Pexels

Glavobolja je često posledica tenzije, stresa, umora. Stručnjaci, ipak, naglašavaju da postoji više od 200 vrsti glavobolja, koje mogu da budu simptomi najrazličitijih oboljenja. Jaka i iznenadna glavobolja može da bude, na primer, posledica moždanog udara. Zato je bitno da ne nagađamo nego da potražimo lekarsku pomoć. I određeni tipovi glaukoma mogu da se ispolje simptomima jake glavobolje. Pored jake glavobolje, javlja se i bol u oku, a ako se brzo ne reaguje moguće je trajno oštećenje vida.

Glavobolja simptom akutnog glaukoma

Glaukom je zajednički naziv za grupu bolesti oka koje se manifestuju povećanjem očnog pritiska i oštećenjem očnog živca. Ova bolest zove se tihi kradljivac vida, jer posebno u počeku nije praćena nikakvim simptomima.

Hronični glaukomom nije praćen nikakvim simptomima, kod akutnih glaukoma simptomi su uočljiviji, pa se pacijenti žale na bol i crvenilo u oku, jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, smanjenje vida.

Uopšteno, hronični oblici glaukoma kao što je primarni glaukom otvorenog ugla ne izazivaju glavobolje. Međutim kod akutnih oblika glaukoma, kada očni pritisak naglo raste, javljaju se glavobolje. I određeni sekundarni oblici glaukoma dovode do jakog povećanja očnog pritiska i imaju za posledicu glavobolju, kaže oftalmolog i specijalista za glaukom dr Yvonne Ou, sa UCSF Medical Center, University of California u  San Franciscku.

Visok očni pritisak i glavobolja

Oblik glaukoma koji može da izazove veoma visok očni pritisak i glavobolju je neovaskularni glaukom. Ovo je sekundarni oblik glaukoma, koji se kako objašnjavaju doktori, javlja zajedno sa ishemičnim oboljenjima retine, uglavnom posle centralne retinalne venske okluzije i proliferativne dijabetesne retinopatije.

Neovaskularni glaukom određuje se kao sekundarni –  uzrokovan drugim stanjima. U povećanom riziku su starije osobe, pacijenti koji se leče od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, oni koji imaju povišen holesterol, kardiovaskularne probleme.

Neovaskularni glaukom oštećuje optički nerv

Neovaskularni glaukom je stanje koje oštećuje optički nerv. Razvija se tako što ishemija odnosno hipoksija (nizak procenat kiseonika) retine oslobađa faktore rasta patoloških krvnih sudova. Ovi novi krvni sudovi sprečavaju oticanje tečnosti iz oka, zbog čega se povećava pritisak u oku. Stanje je praćeno jakim bolom u oku, koje je suzno, crveno. Pored bolova oko oka, javlja se glavobolja na polovini glave gde je bolno oko, često pacijenti osećaju mučninu i slabost.

Ovaj oblik glaukoma nije životno ugrožavajuće stanje, ali ako se brzo ne reaguje i ne dobije lekarska pomoć moguć je trajan gubitak vida.

Kako se otkriva neovaskularni glaukom?

Neovaskularni glaukom se dijagnostikuje merenjem intraokularnog pritiska, pregledom vidne oštrine, prednjeg segmenta oka kako bi se uočili patološki krvni sudovi. Stručnjaci pregledaju i prednju očnu komoru. Pregled uključuje širenje zenica oka, ako nema priraslica, kako bi se dobio uvid u stanje očnog dna i otkrio uzročnik neovaskularnog glaukoma. Nekada se radi i ultrazvuk oka.

Kako se leči ovaj oblik glaukoma?

Lečenje je umereno na smanjenje vrednosti očnog pritiska kako bi se sprečila oštećenja optičkog nerva, ili lečenje osnovne bolesti, dijabetesa na primer, koja je dovela do neovaskularnog glaukoma.  Za snižavanje očnog pritiska pacijenti mogu da koriste kapi za oči ili oralne lekove koje prepisuje stručnjak.

Laser fotokoagulacija je oblik lečenja koji ima za cilj da spreči stvaranje novih krvnih sudova i krvarenje iz krvnih sudova. Ovom terapijom se sprečava i nastanak ablacije retine u slučajevima pojave rupture ili periferne degeneracije retine. U pitanju je invazivna metoda, pre koje pacijent dobija anesteziju kapima. Laser fotokoagulacija omogućava tačan izbor određene talasne dužine laserskog svetla na ciljna tkiva oka. Dobro lečenje je multidisciplinarno i zasnovano na saradnji više lekara različitih specijalnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bosiljka
22:32, 04. 01. 2024.
Odgovori

Licno me pregledao neurolog zbog glavobolje koja me prati celog zivota(57god.imam)..nakon pregleda lekara zavrsna dijagnoza je popijte neki jaci lek za bolove.. Postoje ljudi koje stalno boli glava.. Rece neurolog na Banjici.. Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo