Naslovna / Zdravlje

Koji su karakteristični simptomi karcinoma jetre u 4. stadijumu i šta se dešava kada se proširi na kosti

Priredio/la: I. V. |15:00 - 08. 02. 2024.

Rak jetre 4. stadijuma je uznapredovala bolest, koja je započela u jetri, ali se proširila na druge delove tela

karcinom jetre Simptomi raka jetre često se ne pojavljuju u ranim fazama. Foto: Shutterstock

Rak jetre razvija se u tkivu jednog od najvećih organa ljudskog tela. Jetra ima različite funkcije, uključujući detoksikaciju, razlaganje masti, sintezu proteina i pomoć u varenju. Kada je karcinom uznapredovao i proširio se i na druge organe reč je o metastatskom raku jetre, koji se naziva i tumor jetre 4. stadijuma.

Šta je metastatski karcinom jetre u odnosu na metastaze u jetri?

Rak jetre stadijuma 4 je uznapredovala bolest, koja je započela u jetri, ali se proširila na druge delove tela. Putujući kroz limfni sistem ili krvne sudove, ćelije raka ponekad počnu da se kreću po celom telu, napadaju nova tkiva ili organe u procesu koji se zove metastaza.

Iako se često mešaju i smatraju istim stanjem, metastaze u jetri nisu isto što i metastatski  karcinom  jetre. Metastaze na jetri su karcinomi koji su se proširili (ili metastazirali) na jetru iz tumora koji je započeo u drugom delu tela, najčešće debelom crevu ili rektumu, dok je metastatski rak jetre tumor koji je počeo u jetri i širio se (ili metastazirao) na druge delove tela.

Kako tumor jetre može da deluje na kosti?

Simptomi raka jetre često se ne pojavljuju u ranim fazama. Kao rezultat toga, karcinom jetre se čestov dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi. Ako je pacijent imao druge bolesti jetre ili porodičnu istoriju raka jetre, on ima veći rizik od razvoja raka jetre i treba redovno da se kontroliše. Simptomi metastatskog karcinoma jetre variraju u zavisnosti od toga gde se formiraju novi tumori. Na primer, ako se rak jetre proširi na kosti, može da izazove frakture kostiju

Kada se ćelije raka prošire na kosti (metastaze u kostima), one mogu da izazovu mnoge probleme kao što su bol, slomljene kosti ili još ozbiljnije probleme. Skoro svi karcinomi mogu da se prošire  na kost, ali tumori koji se najčešće tamo šire su dojke, pluća, prostate, bubrega, melanoma, jajnika i štitne žlezde. Kičma je najčešće mesto za metastaze u kostima,a ostala uobičajena mesta su kost kuka (karlica), kost natkolenice (femur), kost nadlaktice (humerus), rebra i lobanja.

Kost održavaju dve vrste koštanih ćelija:

  • Osteoblasti formiraju novu kost
  • Osteoklasti razgrađuju staru kost.

Kada obe ćelije rade kako treba, nova kost se uvek formira dok se stara razgrađuje i ovaj proces pomaže da kosti budu jake. Kada se ćelije raka prošire na kost, one blokiraju ili ubrzavaju delovanje osteoblasta i osteoklasta, previše kostiju se razgrađuje ili se stvara previše kostiju. Bilo koja od ovih promena može da olakša lomljenje kostiju nego što je uobičajeno.

Metastaze na kostima mogu da izazovu i druge probleme. Kada se rak proširi na kosti kičme, može da pritisne kičmenu moždinu što je dalje rizik da se oštete  nervi koji  mogu da dovedu do paralize ako se stanje ne leči odmah. Kako se previše kosti rastvara, kalcijum se oslobađa u krv i to može da dovede do problema uzrokovanih visokim nivoom kalcijuma u ​​krvi (hiperkalcemija).

Karakteristični simptomi za karcinom jetre 4. stadijuma

Uobičajeni simptomi raka jetre 4. faze su:

  • Bol u stomaku
  • Bol koji se javlja u blizini desne lopatice ili u gornjem delu stomaka
  • Gubitak apetita, gubitak težine ili mučnina
  • Otok ili nadimanje abdomena
  • Žutilo kože i očiju (žutica)
  • Stalni umor ili slabost
  • Neobjašnjiva temperatura.

Rak jetre stadijuma 4 je klasifikovan kao podstadijum 4A ili 4B. Obe klasifikacije se odnose na tumor ili više tumora bilo koje veličine, a u zavisnosti od podstadijuma. S tim u vezi razlikovaće se i opcije lečenja:

Faza 4A: Rak je zahvatio limfne čvorove u blizini jetre, ali se nije proširio na udaljene lokacije u telu.
Faza 4B: Rak se može naći u udaljenim organima kao što su kosti ili pluća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gizela Mičkei
10:05, 06. 03. 2024.
Odgovori

Suprug se leči 3 godine hemoterapijom zbog metastaza na jetri ,,de gramon,, i platinum terapijom.Zbog trnjenja u prstima i tabanima izbačen je platinum.Predlagali su hemoterapiju koja je poslednja u nizu koju državna ustanova može da ponudi ali ako ona ne pomogne ne može se vratiti na predhodni nivo l lečenja.Da li ovo sto sada prima može dati rezultate?Da li pristati na poslednju zvaničnu ponudu?
Molim vas za odgovor.Hvala.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo