Naslovna / Zdravlje

Kontracepcija za muškarce: Kako deluje novi gel za hormonsku kontrolu rađanja

Priredio/la: I. V. |13:00 - 15. 03. 2024.

Kontrola rađanja i korišćenje kontracepcije trebalo bi da bude zajednička odgovornost i žene i muškarca. Međutim, do sada je muškarac imao samo dve opcije – kondom i vazektomiju

kontracepcija za muškarce Kontracepcija bi trebalo da bude više zajednička odgovornost Foto: Shutterstock

Kontracepcija za muškarce za sada se svodi na kondome ili vazektomiju, a sve opcije kontrole rađanja trenutno su dostupne samo za žene. Par iz Sakramenta (SAD) Matthew Treviño i Emily Fletcher nemaju decu i veruju da bi kontracepcija trebalo da bude zajednička odgovornost. Upravo zbog toga su učestvovali u kliničkom ispitivanju UC Davis Health pri University of California kako bi testirali reverzibilni hormonski gel za kontrolu rađanja za muškarce.

Kontracepcija za muškarce funkcioniše po istom principu kao i kontrola rađanja kod žena

– Možda je teret na pogrešnoj strani. Mislim da je nepravedno da briga pada samo na žene – ističe Treviño i dodaje da ako ispitivanje uspe muška hormonska kontrola rađanja ima potencijal da odgovornost za kontracepciju učini pravednijom. Inače, kliničko ispitivanje, koje se odvija na lokacijama širom sveta, trenutno je u četvrtoj godini ispitivanja u UC Davis Health.

Hormonski gel, koji su razvili Population Council i NIH, primenjuje se na ramena i deluje tako što potiskuje proizvodnju sperme uz održavanje nivoa testosterona. Gel funkcioniše po istim principima kao i ženska hormonska kontrola rađanja, koja koristi dva hormona – progestin i estrogen – da spreči trudnoću.

Postojao strah od trudnoće ako lek ne deluje

Učešće u istraživanju nije bila laka oduka za par iz Sakramenta. Emily Fletcher je od 12. godine koristila neki oblik za sprečavenje neželjene trudnoće. Istraživanje je značilo da par mora da odustane od kontracepcije u ključnom trenutku, baš kada se povela polemika oko zabrane abortusa u SAD.

– Bila sam zabrinuta. Stalno sam razmišljala da ću biti u problemu ako lek ne deluje i ako zatrudnim – priča Emily Fletcher, koja se sa svojim partnerom takođe bavi istraživačkim radom, a i zajedno su odlučili da je to prava stvar za njih i za njihov odnos.

Gel kao kontracepcija za muškarce sprečava proizvodnju spermatozoida

Hormonski gel pakovan je u kanister veličine boce pene za brijanje i sadrži doze za dve nedelje. Matthew Treviño, inače bivši marinac, nanošenje hormonskog gela pretvorio je u svoju jutarnju  rutinu, prskajući samo malu količinu na ramena.

Spisak mogućih neželjenih efekata gela je dugačak i uključuje suvu ili masnu kožu, povećan ili smanjen libido, rast ili gubitak kose i promene raspoloženja. Pored onoga što može da bude malo povećanje telesne težine zbog leka, Treviño je imao samo još jedan neželjeni efekat.

– Doživeo sam samo povećan libido. Možda samo imam sreće, ali nadam se da je to slučaj sa većinom učesnika. Ako jeste, to će definitivno promeniti kontracepciju u celini – istakao je Treviño, a njegova partnerka a morala je da se prilagodi tome, ali priznaje da je njihov seksualni život imao mnogo manje brige.

Saznanje da je njegov broj spermatozoida u suštini nula je definitivno neka vrsta bezbrižnosti – istakla je Emily.

Istraživači su se nadali da će gel delovati jednako dobro kao i ženske pilule za kontrolu rađanja, ali, ispostavilo se da deluje čak i bolje nego što se očekivalo.

Zašto je trebalo tako dugo vremena da se proivede kontracepcija za muškarce?

Jedan od razloga zašto je toliko dugo trebalo da se razvije muški hormonski kontraceptiv je taj što za razliku od žena koje proizvode jajne ćelije svakog meseca, muškarci proizvode milione sperme svakog dana. Broj spermatozoida mora da bude dovoljno nizak da pouzdano spreči trudnoću. Istraživači navode da je takođe nedostajalo ulaganja farmaceutskih kompanija i zabrinutosti u vezi sa ozbiljnim nuspojavama prethodnih muških hormonskih lekova za kontrolu rađanja.

S obzirom na to da muškarci stalno proizvode spermu, potrebno je više vremena od ženske hormonske kontracepcije da bi gel postao efikasan. Takođe su potrebni meseci da se preokrene njegov efekat kada kontracepcija za muškarce prestane da se koristi. Naučnici smatraju da će ovo istraživanje biti prekretnica za mušku kontracepciju i da će pomenuti gel biti prvi proizvod koji će doći na tržište. Kada god se to dogodi, očekuju da će to stvoriti društvenu promenu u načinu na koji naše društvo razmišlja o odgovornosti za sprečavanje trudnoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mihajlo
14:52, 15. 03. 2024.
Odgovori

Da li muskarci koji se izjasnjavaju kao zene treba da uzmu zensku kontracepciju ili musku? Pitam za druga…ricu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo