Naslovna / Zdravlje

Perimenopauza nosi 40 odsto veće šanse da žene dožive depresiju, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |15:30 - 03. 05. 2024.

Važno je shvatiti da su žene u perimenopauzi podložnije depresiji što naglašava potrebu da im se pruži podrška kako bi se efikasno odgovorilo na njihove potrebe po pitanju mentalnog zdravlja

perimenopauza Perimenopauza obično se javlja tri do pet godina pre početka menopauze Foto: Shutterstock

Perimenopauza je životna dob žene koji nosi 40 procenata veće šanse da žene dožive depresiju, otkrili su naučnici sa University College London. Istraživanje, objavljeno u Journal of Affective Disorders pruža meta-analizu 7 studija koje su obuhvatile 9.141 ženu iz celog sveta (uključujući Australiju, SAD, Kinu, Holandiju i Švajcarsku), kako bi se otkrilo da li različite faze menopauze imaju različit rizik od depresije.

Perimenopauza obično se javlja tri do pet godina pre početka menopauze

Perimenopauza obično se javlja tri do pet godina pre početka menopauze. Tokom ove faze, nivoi estrogena i progesterona kod žena počinju da fluktuiraju, što dovodi do promene raspoloženja, nepravilnih menstrualnih ciklusa i drugih simptoma menopauze, uključujući pojačana osećanja depresije. Ova faza menopauze traje do godinu dana nakon poslednje menstruacije i često može da traje između četiri i osam godina ukupno.

Istraživači su otkrili da žene u perimenopauzi imaju značajno veći rizik (oko 40 odsto) da dožive simptome depresije i da im se dijagnostikuje depresija u poređenju sa ženama u premenopauzi. Nije bilo značajnog povećanja rizika od depresije kod žena u postmenopauzi u poređenju sa onima koje su bile u premenopauzi. Simptomi su mereni korišćenjem standardizovanih, međunarodno priznatih instrumenata za samoprocenu, koji uzima u obzir faktore kao što su nedostatak interesovanja za obavljanje stvari, problemi sa spavanjem i loše raspoloženje.

Depresija „vreba“ žene dok traje perimenopauza

Jedan od autora studije dr Roopal Desai sa (Psychology & Language Sciences) navodi da ovo istraživanje pokazuje da žene u perimenopauzi imaju znatno veću verovatnoću da dožive depresiju nego pre ili posle ove faze života.

– Naši nalazi naglašavaju da je važno shvatiti da su žene u ovoj životnoj fazi podložnije depresiji. To takođe naglašava potrebu da se ženama pruži podrška i skrining kako bi se efikasno odgovorilo na njihove potrebe po pitanju mentalnog zdravlja – ističe dr Desai.

Određene terapije mogu da budu efikasan oblik lečenja nefizičkih simptoma menopauze

Nova studija došla je ubrzo nakon prethodne publikacije istraživača, koja je otkrila da terapija – kao što su svesnost i kognitivna bihejvioralna terapija – može biti efikasan oblik lečenja nefizičkih simptoma menopauze.

– Žene provode godine svog života suočavajući se sa simptomima menopauze koji mogu da imaju  ogroman uticaj na njihovo blagostanje i kvalitet života. Naši nalazi pokazuju koliko značajno mentalno zdravlje žena u perimenopauzi može da pati tokom ovog perioda. Potrebna nam je veća svest i podrška kako bismo osigurali da dobiju odgovarajuću pomoć i negu i na radnom mestu i kod kuće – apeluje profesorka Aimee Spector sa University College London. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo