Naslovna / Zdravlje

Tropske noći: Da li visoke noćne temperature povećavaju rizik od moždanog udara

Priredio/la: D. T.|19:00 - 26. 07. 2024.

Stručnjaci apeluju da izgradnja novih naselja bude usmerena na zaštitu od gradskih „toplotnih ostrva“

tropske noći

Tropske noći termin je koji se koristi u evropskim zemljama, kada je temperatura vazduha tokom noći viša od 20 stepeni Celzijusovih. Nesanica, pojačana nervoza, česti su problemi tokom tropskih noći, a stručnjaci upozoravaju da bi izrazito tople noći mogle da budu faktor koji pojačava rizik od moždanog udara.

Prosečna starost pacijenata 71,3 godine

Časopis European Heart Journal u tekstu Nocturnal heat exposure and stroke risk iznosi podatke 11.037 kliničkih slučajeva moždanog udara dijagnostikovanih tokom toplijih meseci u godini (od maja do oktobra) od 2006. do 2020. godine.

Prosečna starost pacijenata bila je 71,3 godine, kod 642 osobe utvrđen je hemoragični moždani udar, kod 7.430 ishemijski moždani udar, a 2.947 pacijenata pretrpelo je prolazni ishemijski moždani udar (tranzitorni ishemijski atak) ili „mali moždani udar ” koji se opisuje kao kratka epizoda neurološkog poremećaja (prolazni poremećaj moždanih funkcija ili mrežnjače oka koji ne traje duže od 60 minuta.

Koje osobe su posebno ranjive?

U ovom radu analizirane su podrgupe podeljene na osnovu starosti, vrste i težine moždanog udara. Stručnjaci Helmholtz Munich i  Augsburg University Hospital nastojali su da otkriju varijacije u osetljivosti na noćnu toplotu.

Rezultati su ukazali na značajno veći rizik od moždanog udara tokom tropskih noći, tokom celog perioda studije. Na osnovu uporedne analize rezultata od 2013 do 2020. godine,  uočava se veći broj moždanih udara u odnosu na period od 2006. do  2012. godine. Stručnjaci kao posebno ranjive kategorije, kada je u pitanju opasnost od moždanog udara tokom tropskih noći, izdvajaju starije osobe, žene i pacijente sa blagim simptomima moždanog udara.

– Naši rezultati jasno pokazuju da je potrebno urbanističkim planiranjem sa većim brojem zelenih površina, ali i znanjem o mogućim zdravstvenim posledicama tropskih noći raditi na prevenciji i prepoznavanju moždanog udara. Rizik od moždanog udara povezan je sa noćnim temperaturama vazduha koje su značajno više od 2013. do 2020. godine u odnosu na vreme od 2006. do 2012. godine – navodi  prof. Michael Ertl, šef odeljenja za moždani udar Augsburg University Hospital.

Mere prevencije

Stručnjaci apeluju da se adaptiraju postojeće gradske četvrti i da se nova naselja grade u skladu sa urbanističkim i ekološkim principima, kako bi se zaštitili od „toplotnih ostrva“, gusto naseljenih delova grada sa malim brojem zelenih površina.

– Što se ranije sprovedu preventivne mere, to bolje – kaže Alexandra Schneiderd, meteorolog i stručnjak za javno zdravlje.

Ovi rezultati upozorenje su i za bolnice koje bi trebalo da se organizuju, jer je moguće da tokom i posle tropskih noći očekuju veći priliv pacijenata.

Mogući su kardiovaskularni i psihički problemi

Lekari upozoravaju da su kardiovaskularni problemi češći tokom toplotnih talasa i tropskih noći, moguće da dođe do dehidracije i zauzvrat „gušće krvi“. Ovako stanje dovodi do problema sa srcem i pojačava rizik od moždanog udara. Neke osobe pojačano psihički reaguju, javlja se nervoza, a vrućina može da bude okidač i za agresivnije ponašanje, pojačan osećaj umora, probleme sa koncentracijom.

Potrebno je hitno da se reaguje

Simptomi moždanog udara zavise od pozicije krvnog suda mozga koji je zahvaćen promenama.  Nagla promena stanja svesti, konfuznost, oduzetost dela tela, utrnulost ili slabost jedne strane tela, teškoće sa govorom, zamagljen vid, „duple slike“, jaka glavobolja, gubitak ravnoteže ili vrtoglavica, najčešći su simptomi moždanog udara.

Lekari upozoravaju da u ovakvim situacijama ne razmišljamo previše, nego da što pre pozovemo hitnu pomoć. O čemu se tačno radi najbolje će znati doktori, a brza reakcija i pravovremena terapija, može unesrećenu osobu da spasi od teških komplikacija i mogućeg smrtnog ishoda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo