Naslovna / Zdravlje

Kad prolazite kroz menopauzu čuvajte se „minskog polja“ raznih saveta

Priredio/la: I. V.|17:00 - 04. 01. 2021.

Prolazak kroz menopauzu zahteva podršku. Ali, ono što vam treba nemojte tražiti od bilo koga, već od izvora gde se naglasak stavlja na individualne potrebe i probleme

menopauza Prolazak kroz menopauzu olakšaće vam lekarski saveti Foto: Shutterstock

Kaže se da je menopauza, poput trudnoće – normalan životni događaj za žene. Ali, to ne znači da vam tokom ovog životnog perioda nisu potrebni podrška i prave informacije. Menopauza se javlja kada žena prestane da dobija menstruaciju, najčešće između 45. i 55. godine. Dijagnoza se postavlja od trenutka kada žena dobije poslednji menstrualni ciklus i 12 meseci zaredom je bez njega. Period koji ženu uvodi u menopauzu naziva se perimenopauza, a prelaz iz perimenomenopauze u postmenopauzu može da traje i do 10 godina. Tokom svih tih u organizmu žene dešavaju se hormonalne promene – opada nivo hormona estrogena, progesterona i testosterona.

Iskustva i pravi izvor informacija

I dok tok menopauze može da varira od žene do žene, jer neke imaju malo simptoma ili ih uopšte nemaju i osećaju se sjajno zbog toga što više nemaju menstruaciju, druge mogu da imaju dosta neprijatnosti zbog valunga, a dešava se i da postanu depresivne. Zbog različitih iskustava veoma je važno da žene imaju pravi izvor informacija, bilo da su to prijateljice koje prolaze kroz isti proces, ili one starije koje već imaju iskustva i mogu da ukažu šta sve sledi, ili je to lični lekar. Rad sa lekarom na pronalaženju olakšanja za simptome menopauze, kao što su valunzi, na primer, samo je jedan deo uspešne „navigacije“ u menopauzi. S druge strane, razgovori sa prijateljicama, članovima porodice i drugim ženama, posebno onim koje su i same prošle kroz menopauzu, mogu da pruže neprocenjivu emocionalnu i socijalnu podršku i pomoć. Žene se tako osećaju manje usamljeno zbog sveg kroz šta prolaze, što je, kako kažu stručnjaci, takođe lekovito.

Kako dobiti potrebnu podršku?

Za medicinske informacije, pre svega se držite zdravstvenih radnika. Jer, ono što je pomoglo vašoj prijateljici, ne znači da će pomoći i vama. Lekari podsećaju da je menopauza vrlo lično i individualno iskustvo, poput kontracepcije, trudnoće ili načina rađanja bebe. Razgovar sa doktorom o načinima na koji se menopauza može olakšati uvek je najbolji izbor, jer lekari mogu da pomognu da se izbegne potencijalno „minsko polje“ netačnih, često jednostranih saveta. Takođe, oni naglasak stavljaju na individualne potrebe žene i njene probleme. „Svaka žena treba da uzima hormone“ ili „Niko ne sme da ni da pomišlja na hormonsku terapiju“ – neke su od tema koje mogu da zastupaju vaši najbliži. Verujte svojim instinktima. Ako smatrate da se lekar ne bavi dovoljno vašim problemima ili da ne dobijate pomoć koja vam je potrebna, pronađite drugog.

Najbolje su grupe koje vode lekari

Danas postoje brojne grupe i udruženja za podršku žena koje prolaze kroz menopauzu, ali, ako razmišljate da se pridružite, a primetite da se u grupi samo jedan način podržava kao ispravan, to bi za vas trebalo da bude „crvena zastavica“. Potražite grupe za podršku menopauzi koje vode lekari, jer, povezivanje sa drugim ženama u menopauzi, radi razmene priča i iskustava, može da bude korisno – baš kao povezivanje sa budućih roditeljima na časovima porođaja. Važno je, međutim, uvek imati na umu da ono što je uspelo drugoj ženi možda neće uspeti i vama.

Izbegavajte „prodavce“ boljitka

Pronađite ugledne, nepristrasne izvore. Bez obzira radi li se o popularnoj knjizi ili alternativnom praktičaru, čuvajte se bilo koga ili bilo čega što prodaje proizvode potrošačima zbog sopstvene finansijske koristi. Umesto toga, pokušajte da nađete istinske stručnjake za menopauzu koji su povezani sa uglednim bolnicama, studijama ili organizacijama. Na taj način možete biti sigurniji da su informacije koje dobijate tačne i nepristrasne.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo