Naslovna / Zdravlje

Neprijatni gasovi i nadimanje: Ovih 7 znakova ukazuje da se iza njih krije veći problem

Priredio/la: D. T.|15:30 - 12. 10. 2024.

Mešavina gasova u digestivnom traktu ima dva izvora, spoljašnji tokom jela, govora i disanja i unutrašnji koji je rezultat delovanja bakterija koje nastanjuju creva

gasovi i nadimanje Foto: Shutterstock

Gasovi i nadimanje deo su normalnog procesa varenja, prilikom jela uobičajeno je da progutamo sa hranom i malo vazduha. Gasovi i nadutost su neprijatnost s kojom se povremeno svi suočavamo, posebno posle konzumacije nekih namirnica. Uglavnom je reč o benignoj tegobi, ipak u nekim slučajevima iza učestalih gasova i nadutosti mogu da se kriju i zapaljenske bolesti creva, pojedini oblici karcinoma.

Posle nekih namirnica gasovi i nadimanje su učestaliji

Velike studije beleže da se jedna od pet osoba jednom nedeljno suočava sa ovim stomačnim problemima. U proseku ispustimo 13 do 21 gas dnevno.

– Nadimanje je normalno u izvesnoj meri posle jela, tokom procesa varenja hrane dolazi do fermentacije izvesnih supstanci i pojave gasova. Posebno kada jedemo dosta vlaka, ali i crvenog mesa i mlečnih proizvoda – objašnjava gastroenterolog dr Vivy Cusumano sa UCLA Health.
Mešavina gasova u digestivnom traktu ima dva izvora, spoljašnji tokom jela, govora i disanja i unutrašnji koji je rezultat delovanja bakterija koje nastanjuju creva.

Kada progutamo izvesnu količinu vazduha on se zadržava jedno vreme u stomaku, taj vazduh može da izađe na usta i onda se javlja podrigivanje ili da ode na drugi deo digestivnog trakta. Nadutost i gasovi nisu razlog za zabrinutost, ali dr Cusumano navodi 7 situacija u kojima bismo morali da obratimo više pažnje na ove simptome.

Zatvor i tragovi krvi u stolici

Laboratorijske analize stolice mogu dosta da otkriju o zdravlju gastrointestinalnog trakta.  I pored toga što može da deluje neprijatno stručnjaci savetuju da pogledamo sadržaj stolice posebno ako patimo od upornog nadimanja i gasova. Bilo bi dobro da zabeležimo i koliko često imamo stolice. Lekari beleže slučajeve ulceroznog kolitisa i kod mladih osoba koje su dugi niz godina trpile gasove i nadimanje.
Dr Cusumano navodi da nadimanje praćeno neobičnim oblikom stolice i tragovima krvi, može da bude simptom inflamatorne bolesti creva.

Uporna dijareja

Uporna dijareja praćena nadimanjem može ukazivati na sindrom nervoznih creva ili autoimuni poremećaj celijakiju. Sindrom iritabilnog kolona najučestaliji je gastrointestinalni poremećaj. Uglavnom je praćen dijarejom, s tim što izvestan broj pacijenata pati i od dijareje i zatvora, ili isključivo zatvora.

Lekari navode da mnoge osobe sa sindromom nervoznih creva pate od pojačane psihičke napetosti, teško se bore sa svakodnevnim stresnim situacijama. Ipak, ovaj problem može da bude i posledica intolerancije određenih namirnica, mlečnih proizvoda (laktoze), mahunarki koje mogu da pogoršaju simptome.

Slaba ishrana i anemija

Nedovoljan unos vitamina i drugih hranjivih materija može veoma loše da deluje i na fizičko i na psihičko zdravlje.
Nadimanje može da bude u izvesnim situacijama posledica anemije, nedostatka gvožđa, vitamina B12, kaže gastroenterolog dr Manuel AmarisUniversity sa Florida College of Medicine. Ovi problemi mogu da ukažu da je u osnovu svega na primer celijakija, zapaljenska bolest creva i prekomerni rast broja bakterija u tankom crevu.

Dugotrajno nadimanje i gasovi

Lekari Cleveland Clinic objašnjavaju da nadimanje i gasovi u trajanju od nekoliko sati ili dana mogu da budu posledica neodgovarajuće ishrane ili hormonskog disbalansa. Međutim, u slučaju da su problemi prisutni u dužem vremenskom periodu, moguće je da je reč o nekom gastrointestinalnom problemu, kao što je ulcerozni kolitis. Lekari objašnjavaju da dođemo obavezno na pregled ako tegobe ne prestanu posle 14 dana.

Osećaj sitosti posle nekoliko zalogaja hrane i gubitak apetita

Prosečne porcije ne bi trebalo da izazovu tegobe, u slučaju gubitka apetita i osećaja sitosti posle samo par zalogaja hrane trebalo bi da potražimo stručnu pomoć. Mnoga istraživanja navode snažnu vezu između osećaja nadutosti stomaka i ginekoloških bolesti, moguće je da se simptomi preklapaju i da je nekada teško brzo odrediti o čemu se radi.

Ginekološki karcinomi mogu snažno da deluju na gastrointestinalni trakt zbog načina na koji se šire. Karcinom može da uspori rad creva, dovede do mučnine ili osećaja punoće u stomaku i sitosti posle svega nekoliko zalogaja – naglašava ginekolog dr Brittany Davidson sa Duke University School of Medicine.

Ginekološki karcinomi mogu da izazovu nakupljanje tečnosti u stomaku, koje pacijentkinje mogu da pogrešno protumače kao nadimanje stomaka.

Grčevi i bol u stomaku

I pored toga što su gasovi normalan deo procesa varenja, veoma jaki grčevi ili bol u stomaku mogu da ukažu na gastrointestinalni problem, ali i kamen u bubregu, infekcije urinarnog trakta, upalu slepog creva i mnoge druge bolesti. Pojedini pacijenti navode da je kod ulceroznog kolitisa osećaj nelagode u donjem stomaku.

Bol u stomaku nemaju svi pacijenti, s tim da kada se javi bol on se registruje u donjoj polovini stomaka. Lekari naglašavaju da je bol u stomaku, praćen krvavim stolicama i izmenama u pražnjenju creva, često zanemaren rani znak kolorektalnog karcinoma.

Mučnina i povraćanje

Kada se nadimanje i gasovi jave zajedno sa ponavljajućim epizodama mučnine i povraćanja bitno je da dođemo na pregled i ustanovimo o čemu se tačno radi. Blagovremena dijagnoza i rani početak lečenja mogu da dovedu do dobrih rezultata i kod najtežih bolesti.

U nekim slučajevima mučnina i povraćanje, praćeni grčevima i gasovima mogu da budu posledica upotrebe lekova. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su ibuprofen i aspirin mogu da dovedu do različitih probavnih smetnji. Kako bi naš probavni sistem dobro funkcionisao doktori preporučuju ishranu bogatu vlaknima, s tim da će pojedine osobe morati da pređu na specifičan način ishrane na primer kod celijakije. Savetuje se i odgovarajuća fizička aktivnost, više manjih obroka u toku dana i dovoljan unos tečnosti, pre svega vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo