Naslovna / Zdravlje

Zavisnost od insulina kod dijabetesa tipa 2 može da eliminiše nova procedura lečenja

Priredio/la: I. V. |13:00 - 15. 10. 2024.

Revolucionarna istraživanja predstavljena na United European Gastroenterology week 2024. otkrivaju novu strategiju lečenja dijabetesa tipa 2 koja bi mogla značajno da smanji ili čak eliminiše potrebu za insulinskom terapijom

zavisnost od insulina Dijabetesa tipa 2 pogađa 422 miliona ljudi, a gojaznost je prepoznata kao značajan faktor rizika Foto: Shutterstock

Zavisnost od insulina kod dijabetesa tipa 2 može da eliminiše nova procedura u kombinaciji sa semaglutidom, saopštila je organizacija United European Gastroenterology. Revolucionarna istraživanja predstavljena na United European Gastroenterology week 2024. otkrivaju novu strategiju lečenja dijabetesa tipa 2 koja bi mogla značajno da smanji ili čak eliminiše potrebu za insulinskom terapijom.

Kombinacija ReCET procedure i semaglutid leka

Ovaj inovativni pristup, koji kombinuje novu proceduru poznatu kao ReCET (Re-Cellularization via Electroporation Therapy) sa semaglutidom, rezultirao je eliminacijom insulinske terapije za 86 odsto pacijenata. Semaglutid je antidijabetički lek koji se koristi za lečenje dijabetesa tipa 2 i lek protiv gojaznosti, koji se koristi za dugoročno kontrolisanje težine. Može se davati subkutanom injekcijom ili oralno.

Globalno, dijabetesa tipa 2 pogađa 422 miliona ljudi, a gojaznost je prepoznata kao značajan faktor rizika. Insulinska terapija koristi se za kontrolisanje nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, ali – može da dovede do neželjenih efekata kao što je povećanje telesne težine i dodatno iskomplikuje kontrolu dijabetesa. Upravo to je ukazalo da postoji potreba za alternativnim strategijama lečenja.

Zavisnost od insulina prestala nakon 6, odnosno 12 meseci terapije

Prva studija na ljudima obuhvatila je 14 učesnika starosti od 28 do 75 godina, sa indeksima telesne mase u rasponu od 24 do 40 kg. Svaki učesnik je podvrgnut ReCET proceduri pod dubokom sedacijom, tretmanu namenjenom poboljšanju osetljivosti tela na sopstveni insulin. Nakon procedure, učesnici su se pridržavali dvonedeljne izokalorične tečne dijete, nakon čega je semaglutid postepeno titrirao (uobičajen laboratorijski metod za kvantitativnu hemijsku analizu koji se koristi za određivanje nepoznate koncentracije poznatog analita) do 1 mg/nedeljno.

Zanimljivo je da tokom šestomesečnog i 12-mesečnog praćenja, 86 procenata učesnika (12 od 14) više nije zahtevalo terapiju insulinom, a ovaj uspeh se nastavio tokom praćenja u naredne dve godine. U ovim slučajevima, svi pacijenti su održavali kontrolu glikemije, pri čemu je nivo HbA1c ostao ispod 7,5 odsto.

ReCET procedura lečenja je bezbedan i izvodljiv postupak i eliminiše zavisnost od insulina

Maksimalnu dozu semaglutida dobro je podnosilo 93 procenata učesnika. Jedna osoba nije mogla da poveća dozu do maksimalne zbog mučnine. Svi pacijenti su uspešno završili ReCET proceduru i nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni efekti.

Dr Celine Busch, vodeći autor studije, kaže da su „ovi nalazi veoma ohrabrujući, sugerišući da je ReCET bezbedan i izvodljiv postupak koji, kada se kombinuje sa semaglutidom, može efikasno eliminisati potrebu za insulinskom terapijom.“

– Za razliku od terapije lekovima, koja zahteva svakodnevno pridržavanje terapije, ReCET je pokazao rešavanje kritično pitanje stalnog pridržavanja pacijenata u lečenju dijabetesa tipa 2. Pored toga, tretman menja bolest – poboljšava osetljivost pacijenta na sopstveni (endogeni) insulin, koji se bavi osnovnim uzrokom bolesti, za razliku od trenutno dostupnih terapija lekovima, koje u najboljem slučaju kontrolišu bolest – objašnjava dr Busch.

Kako su najavili, istraživači planiraju da sprovedu veća nasumična kontrolisana ispitivanja kako bi dalje potvrdili ove nalaze.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo