Zdravlje

Zašto žene dobijaju akne u trudnoći i postoji li način kako da ih se reše

Priredio/la: S.St.M.

Akne u trudnoći su uobičajeno stanje sa kojim se suočavaju mnoge buduće mame. To se dešava zbog povećanog nivoa hormona

Akne u trudnoći čest su problem tokom ovog perioda i nastaju zbog prekomerne proizvodnje ulja na koži. To je zbog povećanih nivoa hormona tokom trudnoće. U većini slučajeva, akne se smire kasnije u toku trudnoće, ili posle nje. Postoji mnogo kućnih lekova poput meda, kokosovog ulja i jabukovog sirćeta koji mogu pomoći kod akni u toku trudnoće.

Šta su akne u trudnoći

Akne u trudnoći iste su kao i obične akne.

– Akne su uobičajene tokom trudnoće i uzrokovane su hormonskim promenama – objašnjava akušer-ginekolog dr Rohan Palshetkar. Nacionalni instituti za zdravlje navode da više od 42 odsto trudnica pati od akni. Zapravo, u 60 odsto slučajeva, akne se pogoršavaju tokom trudnoće. Najčešće su prisutne u prva dva trimestra i nestaju kako se trudnoća približava kraju.

Uzroci akni u trudnoći

Glavni razlog za pojavu akni tokom trudnoće su povećani nivoi hormona, poznati kao androgeni, u prvom tromesečju. Viši nivoi hormona podstiču proizvodnju prirodnih ulja ili sebuma u koži. Ovo ulje dovodi do začepljenja pora, kao i do upale i pojave akni.

Nemaju sve žene akne u trudnoći, ali teško je predvideti kod kojih će se pojaviti.

– Ako trudnica ne dobije akne tokom prvog tromesečja, onda je malo verovatno da će se iznenada pojaviti tokom drugog ili trećeg trimestra – kaže dr Palshetkar.

Mogu li da se spreče akne u trudnoći

Akne u trudnoći mogu da se spreče. Međutim, stavljanje akni pod kontrolu tokom trudnoće može biti delikatno. Ipak, postoje neke stvari koje mogu da se urade da biste se rešili ili smanjili količinu akni:

  • kada čistite lice, uverite se da koristite blago, neabrazivno sredstvo za čišćenje bez ulja i alkohola; nemojte koristiti pilinge jer mogu iritirati kožu
  • često menjajte jastučnice
  • izbegavajte prekomerno čišćenje, jer ono može preterano da stimuliše žlezde za lučenje ulja na koži
  • držite ruke dalje od lica, jer na prstima ima bakterija
  • oduprite se potrebi da cedite bubuljice, jer to može dovesti do trajnih ožiljaka od akni

Osim toga, vodite računa da vam koža bude hidrirana, konzumirajte nutritivnu ishranu, opuštajte se i izbegavajte stres i koristite šminku i proizvode za kožu bez ulja kako biste pomogli u sprečavanju akni u trudnoći.

Kako lečiti akne u trudnoći

Ako imate problema da ozbiljnim slučajem akni tokom trudnoće, s obzirom na to da nastaju zbog povećanih nivoa hormona, važno je da znate da će akne nestati kada se nivoi hormona vrate u normalu. Idealno bi bilo da izbegavate upotrebu agresivnih proizvoda za negu kože ili lekova koji se prodaju bez recepta. Lekovi protiv akni mogu biti opasni tokom trudnoće i treba ih izbegavati. Smatra se da su topikalni proizvodi koji se dobijaju na recept koji sadrže ili benzoil peroksid, glikolnu kiselinu, azelainsku kiselinu ili eritromicin bezbedni za upotrebu u trudnoći. Međutim, važno je konsultovati se sa lekarom pre nego što se započne bilo koji režim lečenja akni. Kućni lekovi za akne u trudnoći takođe mogu biti efikasni.

Kućni lekovi za lečenje akni u trudnoći

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pravi se od fermentisanog soka od jabuke i može pomoći kod akni. Pomešajte jabukovo sirće sa destilovanom vodom u razmeri 1:3. Ova mešavina bogata je prirodnim enzimima i hidroksi kiselinama. Pamučnom vatom utapkajte na kožu ovu mešavinu, ostavite je 20 minuta, a zatim isperite. Studija, koju su objavili Nacionalni instituti za zdravlje, navodi da Propionibacterium acnes ili Cutibacterium acnes – bakterije koje uzrokuju akne – može da ubije jabukovo sirće. O ovome je, međutim, potrebno više istraživanja.

2. Med

Med ima antiinflamatorna i antibakterijska dejstva i može pomoći i kod bubuljica u trudnoći. Treba koristiti sirov i neprerađeni med. Lice treba oprati mlakom vodom i naneti med direktno na akne, ostaviti ga stoji 30 minuta, a zatim isprati. Ovo takođe smanjuje bol kod izbijanja bubuljica. Studija, objavljena u časopisu Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, navodi da je za ovu svrhu najbolji manuka med.

3. Kokosovo ulje

Staro dobro kokosovo ulje i ovde može učiniti čuda. Ono umiruje kožu i prirodno se upija. Devičansko kokosovo ulje može da se nanosi svako veće i brzo će se primetiti razlika. Kokosovo ulje je antibakterijsko i antifungalno i pomaže kod akni, navodi se u studiji objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences.