Naslovna / Zdravlje

Kafa može pomoći da naša koža ostane mlada, otkriva studija

Priredio/la: S.St.M.|13:30 - 25. 01. 2025.

Konzumiranje kafe u novoj studiji povezuje se sa sporijim starenjem lica

kafa za mlađu kožu Antioksidansi u prženoj kafi mogu poboljšati elastičnost i hidrataciju kože, odlažući pojavu bora i druge znake starenja Foto Shutterstock

Pržena kafa sadrži visoke nivoe polifenola, koji se mogu boriti protiv oksidativnog stresa i upale. Svetlije pržena kafa može biti korisnija za zdravlje kože jer čuva više polifenola od tamnije pržene.

Pijenje kafe može usporiti znake starenja lica

Objavljena u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, studija je uporedila četiri napitka koja je konzumira više od 16.000 Evropljana: kafu, čaj, alkohol i gazirane napitke sa šećerom. Kafa je bila jedini napitak koji je pokazao značajnu povezanost sa sporijim starenjem kože lica.

Istraživači kažu da antioksidativna svojstva kafe mogu da se bore protiv oksidativnog stresa i upalePolifenoli u prženoj kafi mogu poboljšati elastičnost i hidrataciju kože, odlažući pojavu bora i drugih znaka starenja.

– Čini se da je magija zaista u antioksidantima, posebno u polifenolima kao što je hlorogenska kiselina. Ova jedinjenja verovatno su ono što pokreće efekte protiv starenja koje vidimo kod onih koji piju kafu – kaže dr Hannah Kopelman, dermatolog u Kopelman Hair Restoration.

Vrsta pržene kafe takođe je važna, s obzirom na to da su polifenoli osetljivi na toplotu, kaže dr Tyler Long, dermatolog u Skin and Laser Center of New Jersey. Svetije pržena kafa moćnija je od one tamnije, jer duže izlaganje visokim temperaturama tokom prženja može da uništi polifenole.

– Espreso je koncentrisaniji i svetlije pržen, što može biti korisnije za sadržaj polifenola. Lično bih pre izabrao espreso umesto filter kafe – kaže dr Long.

Ključ je u umerenosti

Čaj takođe sadrži polifenole. Iako ova studija nije pronašla jaku vezu između konzumiranja čaja i odloženog starenja lica, druge studije pokazale su da zeleni čaj može da spreči fotostarenje usled izlaganja UV zračenju i da smanji upalu kože.

Umerenost i doslednost ključni su za korišćenje zdravstvenih prednosti kafe. Dr Kopelman kaže da su dve do tri šolje kafe od 240 ml dovoljne za postizanje punih benefita protiv starenja.

Dr Long dodaje da prekomerno konzumiranje kafe može da izazove suvoću usta, poremećaj sna i druge neprijatne simptome. Najbolje je da se kafa pije umereno, ali kao dosledna svakodnevna navika, jer se antioksidansi i druga antiinflamatorna jedinjenja mogu da se akumuliraju u telu.

Dodavanje pavlake i šećera u kafu ne preporučuje se ako želite da maksimalizujete njene prednosti protiv starenja.

– Šećer može doprineti glikaciji, što je efekat vezivanja šećera za kolagen i druge vrste strukturnih materijala u koži. To može povećati oksidativni stres u tkivu – objašnjava dr Long.

Ako u kafu dodajete mleko, dr Long preporučuje korišćenje punomasnog mleka umesto obranog jer ono ima viši glikemijski indeks, što može izazvati skok nivoa šećera u krvi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo