Tiha celijakija: Autoimuna bolest bez bola i dijareje neprimetno ruši zdravlje
Moguće je da neko ima tihe gastrointestinalne simptome, ali abnormalne laboratorijske nalaze ili nespecifične generalizovane simptome poput umora i glavobolje
Celijakija je ozbiljna bolest organa za varenje koja može da pacijenta liši bitnih hranjivih materija. Naslednog je karaktera i posledica je intolerancije na gluten, protein kojeg ima u pšenici, raži, ječmu i ovsu. Unos glutena oštećuje sluzokožu tankog creva i dovodi do komplikacija. Pacijenti se najčešće žale na bol u stomaku, nadimanje, zatvor, dijareju, gasove. Lekari kažu da neće svi imati navedene simptome. Jedan broj pacijenata ne oseća tegobe, barem ne u jasnoj meri, ali u isto vreme boluje od celijakije i verovatno ne zna da ima bolest.
Šta je tiha celijakija?
„Tiha“ ili asimptomatska celijakija je reakcija na protein gluten, ali bez stomačnih tegoba. Moguće je da pojedini pacijenti imaju fizičke manifestacije bolesti poput upale tankog creva, ali bez gastroenteroloških simptoma, dijareje i bolova u stomaku - objašnjava gastroenterolog dr Rabia De Latour, NYU Grossman School of Medicine.
Tiha celijakija je redak oblik bolesti, jer pacijenti obično imaju gastroenterološke simptome zbog malapsorpcije i oštećenja creva izazvanog celijakijom, dodaje gastroenterolog dr Kevin Cronley, Gastro Health.
Iako, ideja tihe celijakije znači da možda nemamo simptome bolesti, moguće je da neke osobe imaju blaže tegobe koje ne shvataju dovoljno ozbiljno.
- Verovatno je da će deo asimptomatskih pacijenata kada pređe na dijetu bez glutena biti dosta bolje. Nisu svi svesni da imaju simptome celijakije, jer misle da su glavobolja, bol u zglobovima, hronični problemi sa sinusima ili bolovi u mišićima deo njihovog normalnog svakodnevnog života, a ne celijakija - smatra dr David Kastenberg, Jefferson Health.
Kako se dijagnostikuje?
Pošto tiha celijakija nema jasne simptome, mnoge osobe i nemaju dijagnozu. Testiranje se savetuje svima koji imaju bilo kakve laboratorijske abnormalnosti koje ukazuju na celijakiju, porodičnu istoriju celijakije ili druga stanja sa kojima se celijakija može dovesti u vezu, kaže dr Cronley.
- Moguće je da neko ima tihe gastrointestinalne simptome, ali abnormalne laboratorijske nalaze ili nespecifične generalizovane simptome poput umora i glavobolje - navodi De Latour. Ona dodaje da redovni lekarski pregledi sa analizama krvi mogu da otkriju laboratorijske znake celijakije pre nego što se pojave simptomi. Laboratorijske analize krvne slike mogu da ukažu na nedostatak hranjivih materija zbog upale tankog creva.
Ukoliko krvna slika ukaže na nedostatak gvožđa, ili lošu funkciju jetre, lekari mogu da posumnjaju na bolest i urade analizu krvi na određena antitela, poput antitela na transglutaminazu tkiva. Endoskopija može da pruži uvid stručnjacima u stanje gastrointestinalnog trakta i omogući uzimanje uzorka tkiva iz tankog creva.
- Moguće je da se pacijentu zbog refluksa kiseline savetuje endoskopija koja će da ukaže na celijakiju. Povećana pažnja se savetuje osobama koje imaju bliske rođake, oca, majku, rođenu sestru, brata sa celijakijom, ili i pratećim problemima kao što je na primer bolest štitne žlezde - kaže dr Kastenberg. On dodaje da se sa celijakijom mogu da povežu i dijabetes tipa 1, Daunov sindrom, određena kožna oboljenja.
Kako se leči celijakija?
Celijakija može da se dobro kontroliše i leči uz veliku promenu načina života i veliki trud pacijenta.
- Lečenje celijakije zasniva se na dijeti bez glutena kako bi se izbegla oštećenja tankog creva koja mogu da dovedu do malapsorpcije, nedostatka vitamina i povećaju rizik od raka tankog creva. Pacijenti moraju u potpunosti da isključe gluten iz ishrane - navodi dr De Latour.
Dobra vest je da sada postoji mnogo veći izbor hrane bez glutena nego u prošlosti.
- Namirnice koje ne sadrže gluten su trenutno popularne, osobe se bolje osećaju i koriste manje prerađenih proizvoda. Ukoliko sumnjate da imate celijakiju obratite se lekaru koji će na osnovu pregleda i dijagnostičkih analiza da proceni vaše zdravstveno stanje - savetuje dr Kastenberg.
Tiha, ali ozbiljna bolest
Lekari naglašavaju da je bitno da osobe sa celijakijom ne koriste gluten čak i kada ne osećaju simptome posle konzumacije nekog jela sa glutenom.
- Iako se označava kao "tiha celijakija", radi se o ozbiljnoj bolesti. Pacijentima je nekada teško da prihvate ograničenja kada se osećaju sasvim dobro. Dešava se da neke osobe nisu u toj meri osetljive, ali da i dalje imaju celijakiju koja oštećuje sluzokožu tankog creva, a ignorisanje može da dovede do dugoročnih problema - navodi dr Kastenberg.
Lekari kažu da je moguće da se pacijent oseća dobro, ali da je tanko crevo oštećeno. U ovakvoj situaciji pojačan je rizik od pojave osteoporoze, manjka važnih vitamina i minerala, maligniteta, reproduktivnih problema i problema vezanih za trudnoću, poput male porođajne težine ili spontanog pobačaja. Savet je i da se bliži srodnici pacijenta sa celijakijom pregledaju, jer je rano otkrivanje bolesti put ka boljoj kontroli bolesti i normalnom kvalitetu života.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.