Naslovna / Zdravlje

Zaboravite na masažu ako imate proširene vene

Piše: M. Rajić |9:30 - 19. 03. 2021.

Razne vrste masaža, anticelulit i drugi slični tretmani oblikovanja tela se ne preporučuju osobama koje imaju proširene vene

Osobe koje boluju od proširenih vena dobro su upoznate i sa tegobama koje ih prate kao što su otečenost, težina, bol i grčevi u nogama. U nameri da sebi olakšaju kako bi se rešili ovih tegoba, mnogi se podvrgavaju upravo masažama a neki žele i da poboljšaju estetiku nogu. Sve ove odluke zahtevaju veliki oprez.

Širenje venskog zida

Preporuka stručnjaka koji govore za eKliniku je da se masaže u potpunosti zaobiđu dokle god postoje proširene vene na nogama.

– Iako masaže donose olakšanje i rasterećenje, taj rezultat je samo privremen, a ako se sprovodi neprofesionalno, može čak dovesti i do pogoršanja venskog problema. Iskusni i profesionalni praktičari će najčešće odmah na startu odbiti da masiraju noge osobe sa proširenim venama, svesni potencijalnog rizika – kaže dr Srđan Andrić.

Masaže se izvode pomoću širokog spektra tehnika, ali se sve varijacije svode na primenu pritiska na regiju koja želi da se tretira a upravo tu, po rečima doktora, i jeste problem.

– Proširene vene su u skoro 100 odsto slučajeva genetski predisponirane, tj. nasleđuju se od roditelja. To znači da takve osobe imaju urođenu slabost venskog zida u manjem ili većem stepenu, što se u toku života manifestuje u vidu venskih varikoziteta na nogama. Do širenja vena dolazi kada unutrašnji pritisak u veni poraste iznad onoga što venski zid može da podnese, a to se najčešće događa u periodima dugog sedenja, stajanja, teškog fizičkog rada i trudnoće. Širenjem, venski zid dodatno gubi na svom kvalitetu, jer se dodatna širina vene stvara ubacivanjem nekvalitetnog tkiva u slojeve venskog zida. Masiranjem, odnosno primenom pritiska na ovako slabe proširene vene, rizikujemo da dodatno pogoršamo venski problem – objašnjava.

Neki tretmani mogu da prouzrokuju i pojavu tromba

Hirurg Petar Dragić napominje da najveći problem može nastati oštećenjem krtog venskog zida izazvanim prevelikim pritiskom spolja.

– Kada dođe do oštećenja vene, aktiviraju se normalni mehanizmi koagulacije koji postoje kako bi se vena “zakrpila” i nastavila normalno da funkcioniše. Međutim, u proširenim venama ovaj mehanizam nastavlja nekontrolisano da se odvija i to dovodi do nastanka tromba. Kao što je poznato, tromb je vrlo opasna, zapravo najopasnija komplikacija proširenih vena i trebalo bi učiniti sve kako bi se smanjio rizik da do njega dođe. Sve masaže nose rizik od pojave tromba, ali je rizik najveći kod agresivnijih varijanti kao što su anticelulit, i sada vrlo aktuelne madero masaže.

Kvalitetna masaža svakako dovodi do umanjenja mnogih tegoba, ali nažalost, taj efekat je, prema rečima našeg sagovornika koji u oblasti proširenih vena ima veliko i relevantno iskustvo, samo privremen. Već sutradan, kada se vene ponovo izlože pritisku sednjem, stajanjem ili drugim, te tegobe se neizostavno ponovo vraćaju.

– Pored masaža, postoji i čitav niz kozmetičkih tretmana koji na isti ili sličan način mogu negativno uticati na proširene vene i kapilare. Naravno, nemoguće je pomenuti sve ove tretmane, ali bismo se posebno osvrnuli na razne vruće depilacije i epilacije koje često mogu biti vrlo štetne. Pored njih, potreban je specijalan oprez kod svih tretmana koji podrazumevaju neki vid pritiska i/ili visoke temperature direktno na bolesne vene – upozorava dr Dragić, autor inovativne metode laserske operacije proširenih vena priznate u svetskim okvirima.

Nisu sve proširene vene vidljive

Iskusniji praktikanti mogu pokušati da izvedu masažu tako što će masirati sve delove noge osim onih gde ima očiglednih proširenih vena. Iako zvuči kao dobra ideja, i tu, upozoravaju doktori, postoji problem i rizik.

– Nisu sve proširene vene vidljive golim okom, već se mnoge kriju malo dublje ispod površine kože. Čak i iskusni doktori moraju obaviti pregled pomoću ultrazvučnog aparata kako bi imali kompletnu sliku venskog porekla, a ne sprovesti samo “odokativni” pregled. Kako se, naravno, u salonima za masažu takvi pregledi ne rade, maser može imati lažnu sigurnost da je zaobišao sve kritične tačke, a da to zapravo ne bude slučaj i masaža dovede do pogoršanja venskog stanja ili pojave tromba – objašnjava za eKliniku dr Andrić.

Često zaboravljan, ali ne i manje bitan detalj jeste pojava kapilara a naš sagovornik napominje da kapilari kao i vene mogu biti urođeno slabi i imati predispoziciju za širenje. Prošireni kapilari, iako nisu zdravstveni problem, itekako naružuju estetiku noge u ogromnoj meri.

– Masaže vrlo često dovode do pojave novih i znatnog širenja starih proširenih kapilara na nogama. Pacijenti koji prolaze tretmane rešenja problema sa kapilarima to vrlo dobro znaju, jer im svakom ponaosob uvek navodimo da se paze masaža kao čestih izazivača – dodaje naš sagovornik.

Prvo rešenje problema, pa tretmani

Rešenje tegoba je neophodno tražiti u hirurškoj intervenciji koja trajno otklanja problem proširenih vena. Poznato je da je sve popularnija laserska operacija proširenih vena i kapilara, jer je to metoda koja je za pacijente najlakša, najkomotnija, najbezbednija, sa savršenim zdravstvenim i estetskim rezultatima, a praktično je bez oporavka. Spomenuta ultrazvučna dijagnostika je neizostavni deo svakog pregleda, kontrole i laserske operacije. Ovo bi, savetuju lekari, trebalo da imaju na umu svi koji imaju proširene vene a žele da se podvrgnu nekim estetskim tretmanima ili masažama. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo