Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Da li koprivnjača može da ugrozi život, sve detalje zna dr Snežana Nedeljković

Piše: Danijela Tadić |8:58 - 20. 09. 2021.

Urtikarija se obično javlja na licu, najčešće kapcima i usnama,  rukama, stopalima, ali i na genitalijama

koprivnjača-urtikarija- Dr Snežana Nedeljković: Jedna od najtežih posledica hronične urtikarije je otok ždrela i otežano gutanje, takozvani angioedem Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Koprivnjača ili urtikarija spada u red najčešćih kožnih alergijskih reakcija. Prema nekim statistikama, oko 20 odsto svetske populacije, makar jednom u životu imalo je ovaj osip, a smatra se da oko 2 odsto odraslih ima hronični oblik urtikarije, koji duže traje. Bolest se povezuje sa alergijama, oslabljenim imunitetom, stresom i neprijatnostima, pa se i u narodu često čuje „dobio sam koprivnjaču od nje“. Doktori tvrde da stanje može da pogorša i nošenje uske odeće, toplota, infekcije, kao i neki aditivi iz hrane. 

Urtikarija je potencijalno opasno stanje

Urtikarija je najčešće bezazlena, nije zarazna, ali je neprijatna za pacijenta. U najtežim stanjima urtikarije, ipak, bolest može da se završi i smrtnim ishodom usled anafilaktičkog šoka. Obično se javlja na licu (kapci, usne), rukama, stopalima, ali i na genitalijama. A ako se ne leči, koprivnjača može da bude potencijalno veoma opasna.

Jedna od najtežih posledica hronične urtikarije je otok ždrela i otežano gutanje, takozvani angioedem.Može zahvatiti jezik, uvulu (resicu na zadnjem delu gornjeg nepca), meko nepce i grkljan. U tom slučaju pacijent može da bude životno ugrožen i neophodno je da se odmah javi najbližem lekaru. Postoje i sistemski simptomi kao što su glavobolja, umor, bolovi, otok u zglobovima, lupanje srca, gastrointestinalni poremećaji. Hronična urtikarija je ozbiljno oboljenje i mora da se leči pod nadzorom dermatologa – objašnjava za eKlinika  portal dermatovenerolog dr Snežana Nedeljković. 

Koprivnjača može da traje više meseci, čak i godina

Urtikarija ili koprivnjača je upala kože. Aktivira se kada imunološki sistem oslobađa histamin. Akutna urtikarija se može povremeno javiti kao reakcija na određenu hranu ili pri kontaktu sa nekim okidačem bolesti. Koprivnjaču, kako naglašavaju stručnjaci, može izazvati i toplota, lekovi, ugriz insekata. Smatra se da je s druge strane, hronična urtikarija retko uzrokovana specifičnim pokretačima. Hronična koprivnjača nekada može trajati više meseci, pa čak i više godina.

Hronična urtikarija definiše se kao stanje svakodnevnog svraba i promena na kozi (urtika). Može biti spontana ili indukovana, ili mogu postojati obe u isto vreme. Indukovane hronične urtikarije su češće. Promene su iznad nivoa kože, jasno ograničene, različitih veličina, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, crvene ili bele boje, mogu da se spajaju i da traju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Prolaze, ali se opet pojavljuju i traju duže od 6 nedelja – ističe dr Nedeljković.

Indukovana hronična urtikarija

Indukovane hronične urtikarije su odgovor na fizički nadražaj kože. Naša sagovornica objašnjava da mogu da budu isprovocirane grebanjem, uskom odećom, hladnim vazduhom, vodom, ledom, krioterapijom. Ova vrsta koprivnjače može da bude reakcija na znoj izazvan fizičkom aktivnošću, posledica upotrebe vrućeg tuša, pritiska na kožu koji traje duže vreme. Stanje može biti i posledica delovanja alergena, reakcija na neke kozmetičke preparate, belo brašno, lateks, pljuvačku, meso, ribu, povrće, koprivu, lekove, sunce, tople napitke, vibracije… Najčešći simptomi bolesti su osip, svrab, crvenilo kože, otok.

– Simptomi su isti i kod akutne i kod hronične urtikarije, s tim da akutna urtikarija prolazi obično za dve sedmice. Javlja se i kod dece i kod odraslih. Hronične urtikarije su češće kod osoba sa atopijom (veoma suvom kožom i plikovima koji svrbe) ili kod autoimunih poremećaja – precizira dr Snežana Nedeljković.

Uzrok bolesti je uglavnom nepoznat

U većini slučajeva uzročnik bolesti je nepoznat. Dr Nedeljković dodaje da hronična urtikarija spontano pogađa od 0,5 odsto do 2 odsto ljudi, od toga 2/3 žena. Postoje i genetske predispozicije za pojavu bolesti.

– Ima i više teorija koje uključuju imunološki sistem, arahidonsku kiselinu, sistem koagulacije i genetske mutacije. Spontane urtikarije mogu da budu povezane sa prisustvom bakterije Helicobacter pilori, crevnim parazitima, sistemskim eritemskim lupusom, bolestima štitne žlezde, celijakijom, vitiligom, limfomom – navodi dr Nedeljković i dodaje da se stanje može pogoršati i usled delovanja toplote, uske odeće, virusne infekcije, korišćenja aspirina, nesteroidnih antiinflamatornih lekova, opijata. Kako podseća, negativo deluju i salicilati iz hrane, sredstva za bojenje hrane – tartrazine (102), konzervansi benzoate (210 – 220) i drugi aditivi.

Kako se leči urtikarija?

Lečenje urtikarije zahteva timski rad specijalista dermatovenerologije, alergologije, reumatologije, gastroenterologije.

Dermatolog je taj koji stalno prati pacijenta, uz konsultacije ostalih kolega. Lečenje zavisi od slučaja do slučaja i zahteva ozbiljnu saradnju pacijenta i lekara. Postoji više protokola lečenja hronične urtikarije, koji će se primeniti zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Lek broj jedan su antihistaminici, ali u zavisnosti od ozbiljnosti oboljenja dodaju se i drugi lekovi. Kod pacijenta koji su otporni na antihistaminike daju se biološki lekovi (omalizumab), kao i ciklosporini – objašnjava za eKlinika portal dr Snežana Nedeljković.

Hronična urtikarija zahteva poseban način života

Spontane hronične urtikarije, po rečima naše sagovornice, mogu se potpuno povući lečenjem, dok kod indukovanih hroničnih urtikarija proces lečenja traje malo duže. Preventivne mere moguće su kod indukovanih urtikarija, s tim da ukoliko pacijent ima hroničnu urtikariju mora da se prilagodi posebnom režimu života i da se trudi da na minimum svede sve “okidače” oboljenja.

Neke osobe pribegavaju i samoinicijativnom lečenju, pa se veruje da, na primer, peršun može biti od pomoći, jer sprečava lučenje histamina i alergije, koje su nekada uzročnik koprivnjače. Pojedini pacijenti samoinicijativno uzimaju tablete za ublažavanje nekih alergijskih reakcija

– Svaka urtikarija je ozbiljno oboljenje, koje može da se iskomplikuje i nažalost završi i smrtnim ishodom. Nijednu urtikariju pacijent ne treba da leči sam. Neophodno je da uvek bude pod nadzorom lekara. Nikakvo samoinicijativno lečenje nije dobro – upozorava u razgovoru za eKlinika portal dr Snežana Nedeljković.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasmina
7:29, 29. 08. 2023.
Odgovori

Imam utriksriju od 2016, bila sam u bolnici u Krusevcu, pojavila se heliko bakterija, lecens sam i ns VM A xsizalom 2 unutru, 2 uvece to je trajalo 5,6 meseci, da bise prosle godine od 3 januara pohavila ponovo, i sve je gore. Bila sam na klinici u ZemunuCEA, i na klinickom centru. Pijem sirup galitifen, xsizali kad nemogu vise d aizdrzim odem u dom zdravlja, primim injekcije sinopen i lemond

Didi
12:52, 22. 01. 2024.
Odgovori

imam ovo zlo urtikariju 10 predugih godina budem Neka 2,3 meseca Dobro Pa onda isto u krug jedino mi kortizoni pomazu nista više ni antihistamnici nista..Neka se javi neko ko ima neki lijek..neizdrzivo je vise Sta sve Nisam probala i razne kreme tablete i nista zlo je jos uvijek tu😭

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo