Naslovna / Zdravlje

Dijabetes i njegove moguće komplikacije

Priredio/la: D.T.|14:30 - 20. 03. 2022.

Pitajte doktora i šta znači nivo proteina u urinu, kako da kontrolišete visoke ili niske koncentracije šećera u krvi, koliko često je potrebno da pregledate oči, koji simptomi zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju

dijabetes Suva usta, učestalo mokrenje i gubitak težine su neki od najčešćih simptoma dijabetesa Foto: Shutterstock

Dijabetes mellitus je hronično oboljenje i poremećaj metabolizma. Bolest nastaje kada organizam ne može da proizvodi dovoljno insulina ili nije u stanju da ga iskoristi. Dijabetes je bolest koja zahteva disciplinu i kontrolu, ali nekada ma koliko se trudili može doći do komplikacija.

–  Neke simptome nikada nemojte zanemarivati – kaže načelnik odeljenja za dijabetes u Joslin dijabetes centru dr Sethu K. Reddy.

Glikemija je osnovni parametar za postavljanje dijagnoze i praćenje bolesti. Normalan opseg šećera u krvi, u zavisnosti od vremena i nutritivnog sadržaja poslednjeg obroka je oko 3,8-7,8mmol/L (70-140 mg/dl) krvi.

Znojenje, nervoza

Pacijenti kod kojih dođe do pada šećera kažu da im je „belo ispred očiju“, znoje se, telo drhti, a rad srca je ubrzan. Osoba često oseća i pojačanu glad, česta je i glavobolja, slabost, nervoza.

U slučaju dodatnog smanjenja nivoa šećera u krvi, moguć je i gubitak svesti – upozorava dr Reddy.

Savet je da imate pri ruci 15 do 20 grama jednostavnih ugljenih hidrata, tabletu ili gel glukoze, dobro će doći i suvo voće dve kašike suvog grožđa ili pola čaše slatkog soka, mogu brzo podići nivo šećera u krvi. Dovoljno je da se uzme jedna supena kašika meda, džema ili voćnog želea, tri tvrde bombone, pola čaše soka od jabuke, pola banane, jedna manja jabuka, pa da već bude bolje.

Žeđ i povećana potreba za mokrenjem

Ovo su dva česta simptoma visokog šećera. Moguće je da usta budu suva, primećuje se da neki od ovih bolesnika počinju da gube na težini, sporije im zarastaju rane, osećaju se iscrpljeno i umorno.

Neki od ovih simptoma, mogu biti i upozoravajući znaci ozbiljnog stanja dijabetičke ketoacidoze, koje je povezana sa visokim šećerom u krvi. Kada nemate dovoljno insulina, telo sagoreva masti umesto šećera kako bi dobilo energiju, a ketoni se nakupljaju u krvi.

Simptomi ovog stanja su povraćanje, dehidratacija, zadah iz usta, otežano disanje, ubrzan rad srca, dezorijentisanost, zbunjenost, koma. Visok nivo ketona manifestuje se i stomačnim bolovima, suvom kožom. Ako patite od dijabetesa ili primetite ove simptome obavezno zatražite lekarsku pomoć, jer je reč o životno ugrožavajućem stanju.

Ketoacidoza se obično otkriva uz pomoć tračica za krv ili urin koje mere koncentracije ketona. Stručnjaci upozoravaju da je najsigurniji način da se izbegne ovo stanje održavanje normalnog nivoa glikemije i svakodnevna terapija. Dobro je ako možete da smanjite i nivo stresa.

Utrnulost, peckanje, bol

Čak i kada visok nivo šećera u krvi ne izaziva simptome, moguće je oštećenje nerva ili neuropatija, koja je  bolest perifernog nervnog sistema. Pacijenti mogu prvo primetiti utrnulost ili peckanje u rukama ili stopalima. Moguće je da čovek ne oseća hladnoću, toplotu ili bol u stopalima, desi se da neko dobije ranu ili infekciju, a da toga nije svestan.

Bol u grudima, mučnina, povraćanje

Jedna od najozbiljnih komplikacija dijabetesa jeste moždani i srčani udar. Većina dijabetičara ima povišeni krvni pritisak i veće šanse da dobiju infarkt ili moždani udar. Doktori kažu da je za ove pacijente veoma bitno da imaju vednosti holesterola i triglicerida na donjoj granici. Preporuka je fizička aktivnost od barem 30 minuta dnevno.

Bacite cigarete, jedite voće i povrće, bogato biljnim vlaknima i sa niski glikemijskim indeksom. Održavajte normalnu telesnu težinu. Simptomi infarka su veoma raznovrsni, preovlađuje bol u grudima. Doktori navode da su mogući i atipični znaci srčanog udara, kao što su mučnina, povraćanje, bol u donjoj vilici, podlakticama ili ramenima.

Zatvor, gorušica

Ovi simptomi mogu biti znaci gastropareze, usled čega se, zbog oštećenja živaca želudac sporo prazni. Poremećaj je poznat i pod imenom odloženo pražnjenje želuca. Ne postoji lek za gastroparezu, ali moguće je kontrolisati simptome.

Konstipacija (zatvor) verovatno je najraniji znak da se nešto dešava sa nervnim i gastrointestinalnim sistemom – kaže dr Reddy.
Gastropareza može dovesti do gastroezofagealnog refluksa, to jest vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Ovo stanje se manifestuje osećajem pečenja.

Nejasan vid

Kada šećer u krvi fluktuira, što je često kod dijabetesa tipa 1, moguće je da pacijent ima nejasan vid.  Jedan od najozbiljnijih komplikacija jeste dijabetička retinopatija, koja ako se ne leči može ugroziti vid. Javlja se oštećenje krvnih sudova, dolazi do slabije prokrvljenosti i ishrane mrežnjače. Stanje se može sprečiti redovnom kontrolom šećera i dobrom terapijom.

Pitajte doktora i šta znači nivo proteina u urinu, kako da kontrolišete visoke ili niske koncentracije šećera u krvi, koliko često je potrebno da pregledate oči, koji simptomi zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju?

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo