Naslovna / Zdravlje

Smeh je najbolji prirodni lek, opušta telo i jača imunitet

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 24. 03. 2022.

Kada se smejemo, pored endorfina, hormona sreće, oslobađa se i više antitela koja su u stanju da se bore protiv raznih infekcija

smeh Iskreni smeh, pa bio i kratkotrajan, pokreće oslobađanje endorfina, hormona sreće Foto: Shutterstock

Smeh je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova koji ne samo da poboljšava raspoloženje, već ima i odlične sposobnosti da se bori protiv svakodnevnog stresa. Samim tim, jača naš imuni sistem i zdravlje u celini.

Smeh ublažava bol

Iskreni smeh, pa bio i kratkotrajan, pokreće oslobađanje endorfina, hormona sreće. Jedan od važnih efekata efekata lučenja ovog hormona je da povećava toleranciju na bol. U jednoj studiji, učesnici u grupi su ukupno 15 minuta gledali inserte iz humorističkih emisija. Rezultati su pokazali da je njihova tolerancija na bol bila veća za 10 odsto u odnosu na merenje pre gledanja i smeha. I kod onih koji su gledali emisije sami, a ne u društvu, tolerancija na bol se takođe povećala, ali je bila nešto manja od 10 odsto.

Može da poveća šanse da zatrudnite u procesu VTO

Studija iz 2011. pokazala je da žene koje prolaze kroz vantelesnu oplodnju imaju za 16 odsto veću šansu da zatrudne kada su u određenom vremenskom periodu izložene različitim zabavnim sadržajima. U istraživanju je korišćena šira paleta događaja i stvari koje mogu da zasmeju: filmovi, predstave, vicevi, humorističke serije i stend-ap komični skečevi, pa čak i cirkuske tačke sa klovnovima. Druga kontrolna grupa žena nije imala slične stvari ni svakodnevno, ni redovno.

Smeh povećava količinu kiseonika u krvi

Smeh u bilo kom obliku i intenzitetu (kratak, dugotrajan, grlen, kikotanje… ), zdrav je za naše srce. Smejanje povećava količinu kiseonika u krvi i ubrzava otkucaje srca. Takođe, može da smanji krutost arterijskog zida, što predstavlja jednu od najjačih veza sa kardiovaskularnim oboljenjima. Poznato je i da bolje raspoloženje utiče na smirivanje kompletnog organizma, uz ravnomerniji rad srca.

Jača naš imuni sistem i pospešuje lučenje hormona sreće

Možda vam tako na prvi pogled ne deluje, ali smeh može da pomogne da se zaštitimo od virusa, utičući pozitivno na naš imuni sistem. Kada se smejemo, oslobađa se više antitela koje su u stanju da se bore protiv raznih infekcija. Za naš imunitet značajno je i to što smeh odlično kanališe nivo stresa, koji pogubno utiče na imuni sistem i oslabljuje ga. Takođe, smeh će vam sigurno poboljšati raspoloženje jer se pojačava lučenje endorfina. Može da umanji hroničnu depresiju i anksioznost, a samim tim i da olakša suočavanje sa izazovnim situacijama.

Više smeha – manje stresa, uz opuštanje mišića

Kada smo pod stresom, naše telo oslobađa i kortizol. Budući je poznat kao hormon stresa, kortizol ima lošu reputaciju. Međutim, njegova uloga u našem telu je izuzetno važna. Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, smanjuje upale, upravlja metabolizmom. Smeh je jedan od načina na koji naše telo može prirodno da učestvuje u regulaciji nivoa kortizola. Povećava unos kiseonika, što stimuliše bolju cirkulaciju, a time se i nivo kortizola spušta. Smeh aktivira više grupa mišića, a to takođe doprinosi smanjenju stresa.

Pronađite vreme da se u toku dana obavezno barem kratko opustite

Pravljenje pauze od jurnjave i obaveza, kao i svest o potrebi pronalaženja mesta i vremena za brigu samo o sebi, za najveći broj ljudi je luksuz. Sve to je važna karika u očuvanju našeg komplenog zdravlja.  Ako u toku svakog dana odvojite i samo 15 minuta da uradite nešto što će da vas opusti (meditirate, pijete kafu u tišini ili se smejete sa prijateljima), život će vam sigurno biti sadržajniji, a i duži.

Posledice pandemije ćemo tek osetiti, važno je biti pozitivan i smejati se

Dvogodišnja pandemija je u naše živote donela dodatni stres, strahove, neizvesnost, tugu, pa i ljutnju i bes. Stručnjaci kažu da ćemo neke posledice na psihičkom zdravlju tek osetiti, i zato savetuju da koristimo svaku priliku da se smejemo sa porodicom, prijateljima ili kolegama. Tako ćemo relaksirati životne okolnosti, a ujedno i poboljšati zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo