Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Šta je lordoza i na koji deo kičme najviše utiče, objašnjava fizioterapeut Srđan Anđelkov

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 14. 03. 2022.

Posledica dugotrajnog sedenja ili stajanja u mestu je deformitet kičme, a zadatak prirodnih krivina kičme je da budu amortizeri tokom naprezanja pri kretanju

lordoza Srđan Anđelkov: U slučaju da možete da se sagnete manje je razloga za zabrinutost Foto: Shutterstock/lična arhiva

Lordoza je prenaglašena unutrašnja krivina kičme koja obično nije praćena simptomima, osim u najtežim slučajevima, kada se može javiti bol. Ovaj deformitet kičme je posledica dugotrajnog sedenja ili stajanja u jednom mestu, a i čest je pratilac trudnoće. Stanje se uglavnom leči konzervativnim metodama. Većina stručnjaka savetuje brzo hodanje od barem 30 minuta, kao dobar način da se rastereti kičma i spreče mogući deformiteti, izbegavanje predugog sedenja ili stajanja u jednom mestu.

Lordoza može biti bolna i nekad ograničiti kretanje

Lordoza je, uz kifozu i skoliozu, čest deformitet kičmenog stuba. Uglavnom se javlja u donjem delu leđa i ovaj deformitet se zove lumbalna lordoza. Iskrivljenje se može javiti i u vratu i onda se određuje kao cervikalna lordoza.

– Zadatak prirodnih krivina kičme jeste da budu amortizeri tokom naprezanja pri kretanju. Lordoza je zastupljena u svim starosnim grupama, i kod mlađih i starijih osoba, i prvenstveno utiče na lumbalni deo kičme. Pa pacijent može izgledati zategnuto, sa izraženijom zadnjicom. Lumbalna lordoza može biti i bolna i ponekada ograničiti kretanje – kaže za portal eKlinika viši strukovni fizioterapeut Srđan Anđelkov.

Kako se otkriva lordoza?

Lumbalna lordoza može se relativno lako otkriti. Legnite na leđa, na ravnu površinu, i probajte da stavite dlan ispod donjeg dela leđa. U slučaju lordoze postoji veći prstor između donjeg dela leđa i ravne površine, objašnjava Anđelkov. Osobe sa lumbalnom lordozom se prepoznaju i na osnovu ispupčenog stomaka i zadnjice, a donji deo leđa je u obliku latiničnog slova C. Konačnu dijagnozu, ipak, daje stručnjak.

– Mnogi pacijenti imaju bolove u donjem delu leđa koji su često posledica slabosti trupa, kratke tetive, slabost stomačne muskulature i butina – navodi Anđelkov.

Da li okovratnici pomažu kada se javi lordoza vrata?

Nešto ređi oblik lordoze je cervikalna lordoza vrata. Ovaj oblik deformiteta može se prepoznati na vratnom delu kičme, kada je kičmeni stub ukrivljen na desnu ili levu stranu. Moguće je da se cervikalna lordoza ispolji i kao izražena zakrivljenost vrata u unutrašnju ili spoljnu stranu. Neki pacijenti ovaj deformitet nastoje da isprave pomoću okovratnika.

– To može dovesti do „ljuljanja“ vrata, to znači da kriva uzrokuje da mišići vrata rade još jače, što može dovesti do bolova u vratu, grčeva i ograničene pokretljivosti. Smatram da je nošenje okovratnika apsolutno nepotrebno, jer se u praksi pokazalo da se tada pojačavaju simptomi bola i napetosti vratno ramene muskulature – naglašava za eKlinika portal fizioterapeut Srđan Anđelkov.

Gojaznost i pridružene bolesti mogu pogoršati simptome

Lordoza se može prepoznati i na osnovu nekih simptoma, koji se najčešće manifestuju bolovima u vratu i donjem delu leđa, a nekada je sve praćeno ograničenim pokretima i bolom i u ramenima. Neki pacijenti se žale na ukočenost i utrnulost nogu, grčeve, bol u mišićima, i u težim slučajevima oslabljenu kontrolu bešike.

Nije svakoj lordozi potreban medicinski tretman. Međutim, kada je kriva kičme kruta (fiksna), medicinska procena za dalji tretman je opravdana. Na nastanak lordoze utiču i zapaljenje prostora intervertebralnog diska, kifoza. Gojaznost može dovesti do toga da se neki ljudi sa prekomernom težinom poviju unazad kako bi poboljšali ravnotežu zbog slabosti mišića trbuha. Na nastanak stanja utiču i osteoporoza, kada usled proređene gustine kostiju dolazi do slabljenja pršljenova. Spondilolisteza se javlja kada jedan pršljen klizi napred, u odnosu na susedni, obično u lumbalnoj kičmi, i takođe je jedan je od strukturalnih poremećaja ili povrede kičmenog stuba, koji utiče na lordozu – objašnjava Anđelkov.

Rast kod dece briše simptome i znake lordoze

Lordoza može biti urođeno stanje kod dece. Kod najmlađih ovaj deformitet kičmenog stuba često je posledica lošeg držanja ili problema sa kukovima.

– Dete sa lordozom u ležećem položaju možda neće moći da pritisne donji deo leđa na pod. Većina slučajeva lordoze kod dece je urođena i stanje se samo od sebe ispravi tokom rasta deteta. Odrasle osobe imaju lordozu uglavnom kao posledicu viška kilograma ili smanjenja gustine kostiju – kaže fizioterapeut Srđan Anđelkov.

Lordoza se često sreće i kod trudnica, posebno ako žene nose prvu trudnoću. Prema nekim statistikama, jedna trećina trudnica imaće znake i simptome lordoze.

– Žena može imati bolove u leđima i poteškoće pri kretanju,“geganje“ zbog lordoze, stanje uglavnom prolazi samo od sebe posle porođaja, a lordoza ne može da naškodi razvoju bebe – objašnjava Anđelkov.

Kada je potrebno zatražiti stručnu pomoć?

Lordoza se relativno lako otkriva fizičkim pregledom tokom kojeg se proverava da li postoji istaknuta unutrašnja zakrivljenost kičme ili nedostatak pokretljivosti. Nekada će biti potrebno uraditi i dodano rendgensko snimanje.

– U slučaju da možete da se sagnete manje je razloga za zabrinutost. Međutim ako osećate peckanje ili utrnulost u donjem delu tela, trebalo bi da potražiti stručnu pomoć. Lordoza se najčešće leči fizikalnom terapijom koja se izvodi nekoliko puta nedeljno kako bi se ojačala kičma i poboljšao obim pokreta. Uz pomoć aparaturnih tehnika nastojimo da smanjimo hronični ili akutni bol. Nekad se koriste i anti-inflamatorni lekovi za ublažavanje bolova. Kod dece i tinejdžera, steznik za leđa može da spreči pogoršanje stanja. U veoma teškim slučajevima lordoze, možda će biti potrebna i operacija kako ne bi došlo do neuroloških problema – objašnjava Anđelkov.

Kako sprečiti da pojavu lordoze?

Lordoza je često posledica lošeg držanja tela. Savet je da se ramena drže podignuta i povučena unazad sa izbačenim grudima. Srđan Anđelkov savetuje da se pri sedenju na naslon postaviti jastuče kako bi se umanjila mišićna tenzija.

Tokom spavanja preporučuje se položaj na boku sa jastukom između nogu. Takođe održavanje zdrave telesne težine i vežbe za jačanje mogu da uklone pritisak sa kičme. U slučaju da je uzrok lordoze trauma primenjuje se fizikalna aparaturna terapija kako bi se smanjio bol, omogućila bolja prokrvljenost mišića i pa se potom prelazi na terapijske vežbe- kaže Anđelkov.

Lordoza može da se ublaži vežbama

Kičmeni stub se može ojačati, a lordoza uspešno prevenirati uz neke jednostavne vežbe koje ne zahtevaju mnogo vremena.

– Lezite na pod, kolena su savijena, stopala su na podu. Postavite dlanove pored sebe i udišite 10 sekundi. Zatim izdahnite i gurnite karlicu u vis do plafona, zadržite ovu poziciju oko 10 sekundi. Ova vežba može osloboditi napetosti donjeg dela leđa i pomoći u otklanjanju neke unutrašnje zakrivljenosti od lordoze. Vežba se izvodi jednom dnevno, u trajanju od dva minuta – za čitaoce eKlinika portala savet daje viši strukovni fizioterapeut Srđan Anđelkov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biljana Knezevic
8:45, 16. 03. 2022.
Odgovori

Postovani,sve je lepo objasnjeno i dati su saveti.Samo tako nastavite.Pozdrav.

Slavica Vekic
10:37, 09. 11. 2022.
Odgovori

Na ucinjenom rtg cervikalnog dijela kicmenog stuba vidljiva je redukovana cervikalna lordoza promjene na C5-C7 prsljenskim tijelima. Intervertebralni prostori na nivoima C5-C7 redukovanog visinskog promjera , prsljenska tijela ocuvanog visinskog promjera ,prednja i zadnja interkorporalna linija neprekinutog kontinuiteta . Bolovi u lijevoj strani vrata a i bolovi desne strane glave trnci oko uha oko oka i izobliceno oko kao da imam otoke na kapcima dok lijevo oko izgleda kao spusteno radila pregled ocnog uredan sa manjom dioptrijom u +. Magnet glave takode uredan

mira
15:51, 06. 10. 2023.
Odgovori

kako se leci spondililistaza

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo