Naslovna / Zdravlje

Masaža može da ublaži bolove u zglobovima

Priredio/la: D. T.|9:00 - 26. 03. 2022.

Nema još jasnog odgovora na koji način masaža ublažuje simptome artritisa. Postoje indikacije da se na ovaj način smanjuje nivo stresa i opuštaju mišići

masaža Postoji nekoliko oblika masaže koje mogu biti od pomoći pri ublažavanju bola Foto: Shutterstock

Masaža bi mogla da bude dobro terapeutsko sredstvo protiv bolova koje izaziva artritis. Stanje je često praćeno hroničnim bolovima u zglobovima, ukočenošću i ograničenim pokretima. Nauka poznaje više od 100 tipova artritisa. Dve osnovne vrste artritisa su osteoartritis koji razgrađuje hrskavice koja štiti zglobove i reumatoidni artritis kada imuni sistem greškom napada sopstvenu sluznicu, omotač zglobova (sinoviju). Masaža ne može u potpunosti da otkloni bolove u zglobovima, ali može ublažiti simptome oba tipa artritisa.

Masaža umanjuje nivo stresa

Mnoge studije ukazuju da masaža može smanjiti simptome bolova, ukočenosti i omogućiti pacijentu samostalno funkcionisanje. Studija iz 2017.  zaključila je da je švedska masaža pomogla kod bolova u kolenu usled artritisa. Ipak, nema još jasnog odgovora na koji način ona ublažuje simptome artritisa. Postoje indikacije da se na ovaj način smanjuje nivo stresa i opuštaju mišići usled čega se i bolovi umanjuju ili nestaju. Reumatoidni artritisa može biti izazvan nizom faktora, a stručnjaci veruju da masaža umanjuje nivo stresa koji je jedan od faktora što utiče i na simptome bolesti. Postoji nekoliko oblika masaže koje mogu biti od pomoći.

Švedska masaža

Švedska masaža je čest sinonim za masažu. Dugi pokreti glađenja i uz gnječenje mogu biti delotvorni. Neke studije kažu da je ovaj oblik terapije posebno pogodan kod osteoartritisa i posebno bolova u kolenima.

Terapija miofascijalnog oslobađanja

Ova masaža uključuje primenu kontinuiranog pritiska na određene delove tela kako bi se oslobodilo interkonektivno fascijalno tkivo koje povezuje mišiće i kosti. Fascije su vezivni omotači svih naših organa i pored vode one čine najveći deo ljudskog organizma. Pojedinim pacijentima ova vrsta ručne masaže pomaže da se oslobode bola i umora.

Refleksologija

Ova vrsta masaže takođe bi mogla da bude efikasan tretman za osobe sa reumatoidnim artritisom. Studija iz 2018. pokazala je da su ljudi sa reumatoidnim artritisom prijavili značajno manje bolova i imali kvalitetniji san šest nedelja posle refleksologije stopala. Druga studija iz 2010. tvrdi da refleksologija može pomoći osobama sa reumatoidnim artritisom da savladaju umor.

Masaža dubokog tkiva

Masaža dubokog tkiva slična je švedskoj masaži, ali uključuje jači pritisak kako bi se delovalo na dublje mišićno tkivo. Ova vrsta terapije, kako se tvrdi, može pomoći pacijentima koji pate od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Većina stručnjaka ipak, ne preporučuje masaže jakog intenziteta jer se pritisak srednje jačine pokazao najefikasni kada je u pitanju kontrola bola.

Toplo kamenje

Toplo kamenje se postavlja na određene delova leđa s ciljem da se ublaži napetost i opuste mišići. Pritisak je umerenog intenziteta pa se ova terapija smatra dobrim sredstvom da se ublaže bolovi usled reumatoidnog artritisa.

Sportska masaža

Do sada nije bilo detaljnijih istraživanja uticaja sportske masaže na simptome artritisa. Ova masaža je slična masaži dubokih tkiva. Pacijentima koji pate od artritisa savetuje se da kažu terapeutu da im zbog zdravstvenog stanja više odgovara umeren pritisak.

Mnoge studije potvrđuju dobre efekte masaže kod pacijenata sa dijagnozom osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Preporuka je da se pre novog plana terapije, ipak posavetujete sa lekarom specijalistom da li je masaža pravi izbor za vas.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo