Naslovna / Zdravlje

Na šta može da ukaže jak potiljačni bol

Priredio/la: D. T.|15:00 - 08. 07. 2022.

Potiljačna bol nekada se manifestuje jakom osetljivošću pogođene regije, pa je pojedinim pacijentima nekad nemoguće da spavaju na jastuku ili peru kosu

potiljačni bol Okcipitalna neuralgija često se zapaža kod sportista, kao posledica pritiska na nerv Foto: Shutterstock

Okcipitalna neuralgija manifestuje se jakim bolom u potiljačnom delu glave, najčešće na području gde se završava rast kose. Pacijenti se najčešće žale na oštar ili probadajući bol na mestu velikog, malog ili trećeg okcipitalnog ili potiljačnog živca. Ovaj bol nikada nije posledica samo jednog stanja, uglavnom se povezuje sa povredama vrata, posledica je naglih pokreta glave, često u sportu. Bol je nekada isprovociran i napetim mišićima vrata, lezijama ili tumorom vrata, može biti posledica i neke infekcije.

Jak potiljačni bol dopire do jednog oka

Simptomi se javljaju na jednoj strani glave. Pacijenti nekada osećaju da im bol dopire do jednog oka. Potiljačna bol nekada se manifestuje jakom osetljivošću pogođene regije, pa je pojedinim pacijentima nekad nemoguće da spavaju na jastuku ili peru kosu. Kod jednog dela pacijenata javlja se ukočenost.

Jak potiljačni bol javlja se i spontano

Okcipitalna neuralgija se javiti spontano ili kao rezultat uklještenja nerava u vratu, usled na primer artritisa ili neke povrede.

Stručnjaci naglašavaju da se ova neuralgija razlikuje od bola koji se iz gornjih vratnih pršljenova prenosi na potiljačnu oblast. Okcipitalna neuralgija često se zapaža kod sportista, kao posledica kompresije (pritiska) na nerv.

Neke terapije se ne preporučuju

Ne postoji samo jedna dijagnostička metoda kojom se može otkriti okcipitalna neuralgija. Jaka potiljačna bol kod okcipitalne neuralgije može se ublažiti primenom lokalnog analgetika, koji će blokirati odgovarajući nerv. U najtežim slučajevima moguć je operativni zahvat.

Lekovi i set od tri injekcije steroida, sa ili bez botulin toksina, mogu da „smire“ preaktivne nerve. Neki pacijenti dobro reaguju na ovu terapiju, ali jedan deo i posle primene ove terapije oseća jake bolove. Ove osobe su kandidati za hirurško lečenje. Stručnjaci nekada primenjuju i spaljivanje nerva radio-talasnom sondom ili terapiju malim dozama toksina. Ove terapije nisu uvek najbolji izbor jer je moguće trajno oštećenje nerava.

Nekada ni operacija ne pomaže

Hirurške opcija uključuje dekompresiju većih potiljačnih nerava. Hirurg pravi rez na zadnjem delu vrata kako bi otkrio veće okcipitalne nerve i oslobodio ih od okolnog vezivnog tkiva i mišića koji ih možda dodato pritiskaju. Operacija obično traje oko dva ili tri sata i radi se u opštoj anesteziji. Pacijenti se često oporave u roku od dve nedelje posle operacije, ali u nekim slučajevima ni operacija nije od pomoći, jer se bol ponovo vraća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo