Zdravlje

Policistični jajnici uzrokuju razvoj 7 ozbiljnih zdravstvenih problema

Priredio/la: I. V.

Policistični jajnici su često razlog  pojave problema sa začećem, pa mnoge žene i ne mogu da zatrudne upravo zbog cista na jajnicima

Policistični jajnici su stanje u kojem jajnici proizvode abnormalnu količinu androgena, muških polnih hormona, koji su obično prisutni kod žena u malim količinama. Sindrom policističnih jajnika je ime za poremećaj kada se u jajnicima formiraju brojne male ciste (kesice ispunjene tečnošću). Tačan uzrok ove pojave još uvek nije poznate, ali se zna da policistični jajnici mogu da budu razlog za razvoj 7 ozbiljnih oboljenja kod žena.

Policistični jajnici ne mogu da se izleče lekovima

Ovulacija se javlja kada se zrelo jaje oslobodi iz jajnika. To se dešava kako bi jajašca mogla da se oplode muškom spermom. Ako jajna ćelija nije oplođena, ona se šalje van tela tokom menstruacije. U nekim slučajevima, žena ne proizvodi dovoljno hormona potrebnih za ovulaciju. A kada ne dođe do ovulacije, jajnici mogu razviti mnogo malih cista. Ove ciste stvaraju hormone zvane androgeni, a žene sa policističnim jajnicima često imaju visok nivo androgena. To stanje može da izazove više problema sa ženskim menstrualnim ciklusom. Za lečenje sindroma policističnih jajnika koriste se lekovi koji ne mogu da izleče ovo stanje, ali pomažu u smanjenju simptoma i sprečavanju nekih zdravstvenih problema.

Šta uzrokuje pojavu policističnih jajnika?

Tačan uzrok nastanka policističnih jajnika još uvek nije jasan. Mnoge žene sa ovim problemom  imaju insulinsku rezistenciju. To znači da telo ne može dobro da koristi insulin. Nivoi insulina se nagomilavaju u telu i mogu da izazovu viši nivo androgena. Gojaznost takođe može poveća nivo insulina i pogorša simptome. Inače, ovaj zdravstveni problem smatra se naslednim, pa tako ako policistične jajnike ima majka – imaće ih i ćerka ili dve sestre.

Policistični jajnici uzrok su pojave nekih komplikacija i bolesti

Žene sa ovim problemom imaju veću verovatnoću da razviju određene ozbiljne zdravstvene probleme, pre svega – dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, probleme sa srcem i krvnim sudovima i rak materice. Policistični jajnici su često razlog  pojave problema sa začećem, pa mnoge žene i ne mogu da zatrudne zbog cista na jajnicima.

Stručnjaci ističu da neće sve žene razviti ova stanja, ali policistični jajnici povećavaju rizik. Stoga je važno da zdravlje redovno prati lekar koji ima iskustva u lečenju žena sa policističnim jajnicima. Redovne posete lekaru treba zakazati tokom reproduktivnih godina i nastaviti nakon menopauze.

Kako se leče policistični jajnici?

Lečenje policističnih jajnika zavisi od brojnih faktora – godina, ozbiljnosti simptoma i opšteg zdravlja žene. Tip lečenja takođe može da zavisi od toga da li žena želi da zatrudni u budućnosti. Ako planira da zatrudni, tretman žene može da obuhvati:

  • Promene u ishrani i aktivnosti. Zdrava ishrana i više fizičke aktivnosti mogu da pomognu u skidanju kilograma i ublažavanju simptoma. Ishrana takođe može da pomogne telu da efikasnije koristi insulin, snizi nivo glukoze u krvi i potpomogne proces ovulacije.
  • Lekove koji izazivaju ovulaciju. Lekovi mogu da pomognu jajnicima da normalno otpuštaju jajne ćelije, ali oni imaju i određene rizike. Mogu da povećaju šansu za višestruko rođenje (blizanci ili više), i mogu da izazovu hiperstimulaciju jajnika – kada jajnici oslobađaju previše hormona. Tada se mogu javiti simptomi kao što su nadimanje stomaka i bol u karlici.

Ako žena ne planira da zatrudni, lečenje može da uključi:

  • Antibebi pilule koje pomažu u kontroli menstrualnih ciklusa, snižavaju nivoe androgena i smanjuju akne.
  • Lekove za dijabetes koji se često koriste za smanjenje insulinske rezistencije. Takođe mogu  da pomognu u smanjenju nivoa androgena, uspore rast kose i pomognu ženi da redovno ovulira.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.