Naslovna / Zdravlje

Nedostatak vitamina pronađen kod 3/4 pacijenata koji imaju rak

Priredio/la: I. V. |17:00 - 25. 07. 2022.

Tri puta su veće šanse da će se nedostatak vitamina D uočiti kod pacijenata sa uznapredovalim rakom, odnosnom u slučaju 3. stadjuma karcinoma

nedostatak vitamina Tri puta su veće šanse da će se nedostatak vitamina D uočiti kod pacijenata sa uznapredovalim rakom Foto: Pixabay

Nedostatak vitamina pronađen kod je kod tri ​​četvrtine pacijenata kojima je dijagnostikovan karcinom, pokazale su naučne analize. Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svetu, ali uzroci bolesti i dalje su nepoznati. Neka istraživanja ukazuju da je veća verovatnoća da će nedostatak jednog vitamina dovesti do razvoja i širenja raka.

Od raka svake godine umre oko 7 miliona ljudi

Rak nastaje kada telo izgubi kontrolu nad ćelijama u telu, koje se dele i umnožavaju vrtoglavom brzinom. Određeni vitamini su pokazali sposobnost da smanje invazivnost tumora i sklonost ka metastazama, čime se smanjuje rizik od smrtnosti. Tri puta su veće šanse da će se nedostatak vitamina D naći kod pacijenata sa uznapredovalim rakom. Rast ćelija neophodno je regulisati kako bi organi pravilno funkcionisali, a svako ometanje ove regulacije može da dovede do pojave raka. Bolest, koja ubije oko 6,7 miliona ljudi svake godine, još uvek nema lek, ali tretmani su poboljšali stopu preživljavanja.

Nedostatak vitamina zabeležen kod većine obolelih od karcinoma

U ranijim istraživanjima, naučnici su otkrili da više od tri četvrtine ljudi, sa različitim vrstama kancera, smanjuje nivo vitamina D, a osobe koje imaju najniži nivo vitamina susreću se sa naprednom fazom karcinoma. Vitamin D je hranjivi sastojak koji se nalazi u nekim namirnicama, kao što su masna riba, mleko i integralne žitarice, ali se može dobiti i izlaganjem sunčevoj svetlosti. Međutim, postoje kontradiktorni dokazi o vezi između niskog nivoa vitamina D i rizika od raka. Dok su neke studije povezivale nedostatak sa napredovanjem raka, druge nisu pronašle dokaze o tome.

Ako je nedostatak vitamina ispod donje granice, rak je u težoj fazi

Rane laboratorijske studije pokazuju da vitamin D, kao hranljiva materija, ima antitumorska svojstva – reguliše gene uključene u umnožavanje i širenje ćelija raka. U jednoj studiji iz 2011. godine, istraživači, koji su posmatrali 160 muškaraca i žena sa rakom, procenili su nivo vitamina D kroz uzorke krvi. Najčešće dijagnoze bile su karcinom dojke, prostate, pluća, štitne žlezde i kolorektalni  karcinom. Među analiziranim uzorcima 42 procenata je imalo insuficijenciju vitamina D, a dodatnih 32 odsto – nedostatak vitamina D. Prosečan nivo vitamina D bio je oko 24 ng/mL. Stručnjaci navode da su ljudi, koji imaju nivo vitamina D ispod 24 ng/mL, imali i skoro tri puta veću verovatnoću da će razviti rak III stadijuma nego oni sa višim nivoima vitamina D. Dalja istraživanja su utvrdila da nedostatak vitamina D može da podstakne širenje neke progresije i metastaze raka dojke.

Slabost mišića, bol, umor i depresija su simptomi manjka vitamina

Cancer Research UK ističe, međutim, da nema dovoljno dobrih dokaza koji bi povezivali nizak nivo vitamina D sa rakom. Nedostatak vitamina može izazvati druga zdravstvena stanja, kao što su rahitis kod dece i probleme sa kostima kod odraslih, kažu istraživači. Suplementi vitamina D su, navode, korisni za sprečavanje nekih zdravstvenih stanja, ali, nema dovoljno dokaza da njihovo uzimanje takođe smanjuje rizik od raka.

Simptomi nedostatka vitamina mogu da budu slabost mišića, bol, umor i depresija. Iako se ove komplikacije mogu lako izbeći dobijanjem hranljivih materija izlaganjem suncu i ishranom, tokom zimskih meseci najčešće su potrebni suplementi. Međutim, suplementacija vitaminom D ne bi trebalo da se započne bez odobrenja lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sladjana
22:38, 25. 07. 2022.
Odgovori

Da li i leti treba koristiti vitamin D?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo