Naslovna / Zdravlje

Hodanje je način da ojačamo srce, koliko koraka dnevno je potrebno kako bismo smanjili rizik od bolesti

Priredio/la: D. T.|13:00 - 04. 08. 2022.

I pored toga što se obično hodanje ne može staviti u istu ravan sa kardio vežbama ili trčanjem, ono je jednako dobro za organizam, pa se preporučuje osobama svih uzrasta i skoro bez obzira na zdravstveno stanje

hodanje Šetnja od 21 minuta može za 30 odsto umanjiti rizik od srčanih bolesti Foto: Shutterstock

Hodanje je moćno sredstvo za jačanje fizičkog i psihičkog zdravlja. Svakodnevna šetnja od 21 minuta može za 30 odsto umanjiti rizik od srčanih bolesti, naglasili su istraživači sa Harvarda. Postoje i naznake da hodanje može umanjiti rizik od dijabetesa, kancera, sniziti krvni pritisak, nivo holesterola i očuvati naše mentalne kapacitete.

Hodanje se preporučuje svima bez obzira na godine i istoriju bolesti

– Svakodnevno hodanje je odličan oblik vežbanja koji jača srce i smanjuje kardiovaskularne smetnje, a često je u korelaciji sa drugim zdravim navikama – kaže dr Tamanna Singh kodirektor centra za sportsku kardiologiju na Cleveland Clinic.

I pored toga što se obično hodanje ne može staviti u istu ravan sa kardio vežbama ili trčanjem, ono je jednako dobro za organizam, pa se preporučuje osobama svih uzrasta i skoro bez obzira na zdravstveno stanje.

– Svako ima koristi od hodanja. Osobe koje imaju minimalni kardiovaskularni rizik mogu prevenirati na ovaj način razvoj bolesti. Onima koji pate od ozbiljnijih stanja kao što su visok krvni pritisak, holesterol, dijabetes, gojaznost preporučuje se hodanje kao najbolji način da kontrolišu svoju bolest i spreče moždani ili srčani udar – navodi Singh.

21 minut magičan broj

Otprilike 21 minut može biti magični broj. I svakodnevno hodanje na kratke staze ima svoje prednosti. Sprečava dugotrajno sedenje. Posebno se preporučuje osobama koje rade od kuće. Produženo sedenje utiče na telo i veoma je loše, posebno kod osoba koje ne praktikuju nikakav oblik vežbanja.

Audio knjiga ili društvo kao motivacija

Ukoliko nam nedostaje motivacija, uvek je lakše u društvu, pa se savetuje šetnja sa prijateljima. Početne šetnje ne treba da budu praćene brzim tempom. Tokom šetnje možemo da slušamo omiljeni podkast, muziku, audio knjigu.

I samo jedan minut brzog hoda je dobar

Ukoliko niste u stanju da uskladite sve dnevne obaveze sa 21 minutom hoda i to je u redu. Pokušajte sa kraćim vremenskim intervalima.

Čak i brza jednominutna šetnja je dobra, navode stručnjaci sa Harvard Health. Studija Univerziteta Juta (University of Utah) otkrila je da su žene, koje su po nekoliko minuta dnevno hodale maksimalnom brzinom, za 5 odsto smanjile rizik od gojaznosti.

Kada se osetite spremnim, počnite da pojačavate tempo i razdaljinu, pokušajte da hodate po brdovitom terenu, savetuju stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasna
2:02, 05. 08. 2022.
Odgovori

Obozavam hodanje , korisno je kako za telo tako i za dušu.
Hodam dnevno 60 do 90 min. imam 68 god. i neophodna mi je ta aktivnost.

Žorž
22:15, 05. 08. 2022.
Odgovori

Slažem se.

Dragan
18:47, 02. 07. 2023.
Odgovori

Radim smene po 12 sati, i to uglavnom sedim. Na svakih sat vremena ustanem i prošetam.
Kada se vraćam sa posla, pola sata šetam i to užurbanim korakom. A inače ujutru, pošto imam psa, ja i on i po kiši, snegu suncu prepešačimo skoro dva kilometra. Normalno je da se čovek bolje oseća.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo