Zdravlje

Artritis i promena vremena – postoji li veza

Priredio/la: O.M.

Ovo pitanje je proučavano godinama, sa oprečnim nalazima, ali tri nedavne studije su otkrile da vreme zaista ima uticaj na simptome kod ove bolesti

Artritis je bolest zglobova, a već neko vreme postoji mišljenje da na njega utiče promena vremenskih prilika, odnosno da se sa promenom vremena pojačavaju simtomi ove bolesti. Ovo pitanje je proučavano godinama,sa oprečnim nalazima. Ali tri nedavne studije su otkrile da vreme zaista ima uticaja, rekao je dr Robert Shmerling, za The Harvard Health Blog.

Artritis i promena vremena – šta kažu istraživanja?

U jednoj studiji koja je rađena na 222 ispitanika, koji su imali artritis kuka, istraživači iz Holandije su otkrili da su pacijenti prijavili nešto veći bol i ukočenost kako su barometarski pritisak i vlažnost porasli.

Druga studija je proučavala simptome vezane za vremenske uslove na 800 odraslih Evropljana sa artritisom kuka, kolena ili šaka. Oni su prijavili  veći bol i ukočenost sa većom vlažnošću, posebno po hladnom vremenu.

Učesnici treće studije prijavili su simptome hroničnog bola. Većina od 2.600 osoba imalo je neku vrstu artritisa. Ova studija je otkrila „skromne veze“ između bola i veće vlažnosti, nižeg atmosferskog pritiska i veće brzine vetra.

Prethodne studije su se bavile uticajem kiše, vlage i porasta ili pada barometarskog pritiska, rekao je Shmerling.

– Pošto sam pregledao studije, otkrio sam da ne znam kako da odgovorim svojim pacijentima koji me pitaju zašto se njihovi simptomi pouzdano pogoršavaju kada je vreme vlažno ili pada kiša, ili kada se desi neki drugi vremenski događaj – kazao je doktor.

On je dodao da im obično kaže da veruje da postoji veza između vremena i pogoršanja simptoma, a  i da istraživači ipak nisu uspeli da shvate šta je najvažnije u toj vezi, i kada i kod kog tipa artritisa dovodi do pojačanja ukočenosti i bola promena vremenskih prilika

Veza između artritisa i promene vrmenskih prilika može da pomogne u razumevanju uzroka i simptoma bolesti

Nove studije verovatno neće imati uticaja na pojedinačne slučajeve osoba obolelih od artritisa sve dok vreme ili unutrašnje okruženje ne budu precizno kontrolisani.

– Ipak, identifikovanje veze može pomoći u razumevanju uzroka i mehanizama simptoma artritisa, što bi moglo dovesti do boljih tretmana ili preventivnih strategija. Pored toga, otkrivanje zašto se neki ljudi osećaju lošije u određenim okolnostima dok drugi ne primećuju nikakvu promenu, ili se čak osećaju bolje u tim istim okruženjima moglo bi nam pomoći da razumemo suptilne razlike između tipova artritisa ili načina na koji pojedinci reaguju na njih –  rekao je dr Shmerling.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.