Naslovna / Zdravlje

Povraćanje krvi je reakcija na oštećenje organa i znak unutrašnjeg krvarenja

Priredio/la: D. T.|15:00 - 19. 04. 2023.

U slučaju da primetimo krv u povrćenom sadržaju preporuka je da odmah potražimo lekarsku pomoć. Ovo je stanje koje može zahtevati hitnu medicinsku pomoć, transfuzijukrvi, hitnu operaciju

krv Krv koja se povraća može biti tamne, svetlocrvene boje, nekada ima izgled tamne kafe. Moguće je da osoba povraća samo krv, ili i krv i ostatke hrane Foto: Shutterstock

Povraćanje krvi uglavnom je posledica jake mučnine usled koje može da dođe do kidanja krvnih sudova grla, jednjaka, želuca. Ukoliko počnemo da povraćamo krv potrebno je hitno da potražimo medicinsku pomoć. Povraćanje krvi može biti znak postojanja tumora, delovanja virusa, posledica obilnog unutrašnjeg krvarenja i životno ugrožavajuće stanje.

Povraćanje krvi kao posledica gastritisa

Krv koja se povraća može biti tamne, svetlocrvene boje, nekada ima izgled tamne kafe. Moguće je da osoba povraća samo krv, ili i krv i ostatke hrane. Povraćanje krvi često je posledica zapaljenja sluznice želuca – gastritisa. Ova upala je uglavnom isprovocirana bakterijskom infekcijom, preteranom upotrebom alkohola ili nekontrolisanom primenom analgetika.

Može da bude i znak oštećenja jetre

Čir na želucu ( gastrični ulkus) je oštećenje sluzokože želuca koje u težim slučajevima može da bude praćeno povraćanjem krvi. Čir na želucu posledica je bakterijske infekcije, dugotrajne i neselektivne primene nesteroidnih protivupalnih lekova. Ovaj vid povraćanja može da bude znak refluksa kiseline, oštećenja jetre, povreda jednjaka posle dugotrajnog i jakog kašlja ili povraćanja.

Lekove za kontrolu bolova potrebno je kontrolisano uzimati

Lekovi za kontrolu bolova kao što su ibuprofen, aspirin i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, mogu posle dugotrajne primene izazvati gastritis ili čir u želucu i povraćanje krvi. Antikoagulansi – lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi, takođe, mogu biti okidači za ovaj oblik povraćanja.

Možda će biti potrebna i operacija

U slučaju da primetimo krv u povraćenom sadržaju preporuka je da odmah potražimo lekarsku pomoć. Ovo je stanje koje može zahtevati hitnu medicinsku pomoć, transfuziju krvi, hitnu operaciju.

Kako bismo izbegli ovo neprijatno i zastrašujuće stanje, lekari savetuju kontrolisanu upotrebu lekova protiv bolova i zdrave životne navike, zasnovane na dobro izbalansiranoj ishrani i prestanku pušenja.

Mogu li ljuta hrana i jak stres da izazovu povraćanje krvi?

U slučaju da se ne leče žir na želucu ili gastritis može da dođe do životno ugrožavajućeg obilnog krvarenja. Ukoliko je povraćanje krvi praćeno vrtoglavicom, nesvesticom, problemima sa disanjem, osećanjem hladnoće, bolom u stomaku i konstipacijom, savet je što pre da potražimo medicinsku pomoć.

U slučaju da je stanje posledica unutrašnjeg krvarenja potrebno je što pre reagovati, kako ne bi došlo do smrtnog ishoda. Dobra vest je da je povraćanje krvi u većini slučajeva posledica gorušice ili čira na želucu. Ove smetnje se mogu uspešno lečiti primenom odgovarajućih lekova i zdravim životnim navikama. Pojačani stres ili upotreba izrazito ljute hrane mogu isprovocirati neprijatne simptome gastritisa,  ali sami po sebi nisu okidač za povraćanje krvi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo