Naslovna / Zdravlje

Karcinom se ponekad može sprečiti, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja

Priredio/la: D. T.|19:00 - 25. 08. 2022.

Modifikovanje ponašanja moglo bi da spase veliki broj života i zaseni uticaj bilo kog leka, kažu naučnici

karcinom Karcinom je teška bolest, koja se u velikoj meri može izbeći zdravim životnim navikama Foto: Shutterstock

Karcinom je teška bolest, koja se u velikoj meri može izbeći zdravim životnim navikama. Na svetskom nivou, skoro polovina smrtnih slučajeva od raka, mogla bi se sprečiti ako bi bila pojačana svest o faktorima rizika, kao što su pušenje, konzumacija velikih količina alkohola, gojaznost, smatra najnovije istraživanje.

Oko 44,4 odsto smrtnih slučajeva se može sprečiti

Istraživanje, objavljeno u časopisu „Lanset“ (The Lancet), otkriva da je 44,4 odsto svih smrtnih slučajeva od raka posledica faktora rizika koji se mogu sprečiti zdravim životnim navikama

– Cilj studije je da utvrdi da li se globalni teret karcinoma može pripisati faktorima rizika – navodi dr Kris Marej, direktor Instituta za zdravstvene metrike i procenu na Univerzitetu u Vašingtonu (Institute Health Metrics and Evaluation at the University of Washington).

Karcinom dušnika i pluća uglavno je posledica faktora rizika

Istraživanje je finansirala Fondacija Bila i Melinde Gejts. Analizirana je veza između faktora rizika i raka. Dr Marej i njegove kolege fokusirali su se na smrtnost i invalidnost od raka u periodu od 2010. do 2019. u 204 zemlje, ispitano je 23 različita oblika raka i 34 faktora rizika.

Istraživači su otkrili da je u najvećem broju slučajeva rak dušnika i pluća, kod oba pola, posledica faktora rizika. Vodećih pet regiona, tokom 2019. kada je u pitanju stopa smrtnosti od raka koji se mogao sprečiti pojačanom svešću o rizicima bili su centralna Evropa, istočna Azija, severna Amerika, južna Latinska Amerika i zapadna Evropa.

Rana dijagnostika i tretman osnove uspešnog lečenja raka

Ovi nalazi naglašavaju da se bitan deo tereta karcinoma na globalnom nivou može prevenirati zdravim životnim navikama. Ipak, i dalje veliki deo karcinoma neće biti moguće izbeći samo kontrolom faktora rizika, navode istraživači.

– Napori za smanjenje rizika od raka moraju biti paralelno sprovođeni sa sveobuhvatnim strategijama kontrole raka, koje uključuju ranu dijagnostiku i efikasan tretman bolesti. Nova studija jasno ističe važnost primarne prevencije raka i sve veći broj karcinoma koji se mogu dovesti u vezi sa gojaznošću i upotrebom duvana – rekao je dr Vilijam Dahut, iz Američkog društva za rak (American Cancer Society), koji nije bio uključen u ovu studiju.

Modifikovanje ponašanja moglo bi da spase veliki broj života i zaseni uticaj bilo kog leka – smatra dr Dahut.

Siromaštvo kao faktor rizika

Smrtni slučajevi usled karcinoma povezani sa konzumacijom duvana i dalje predstavljaju veliki problem. Stručnjaci, takođe, dovode u vezu sa karcinomom višak kilograma i pojačanu konzumaciju alkohola. Dr Dajana Sarfati i Džejson Gurni iz Agencije za kontrolu raka na Novom Zelandu naglašavaju i siromaštvo kao faktor rizika.

-Siromaštvo odlučuje o načinu života. Akcija za prevenciju raka zahteva usaglašene napore unutar i izvan zdravstvenog sektora. Ona bi trebalo da uključi i specifične politike usmerene na smanjenje izloženosti raku, uključujući hepatitis B i humani papiloma virus – smatraju ovi doktori.

Najviše smrtnih slučajeva na svetu od raka pluća i debelog creva

Primarna prevencija raka kroz iskorenjivanje ili ublažavanje faktora rizika na koje se može uticati, jedna je od najboljih načina prevencije ove teške bolesti. Karcinom na sveke tri sekunde odnese jedan ljudski život na svetu.

Najviše smrtnih slučajeva je od raka pluća i debelog creva. Stručnjaci naglašavaju da naučnici čine napore koji će poboljšati lečenje i učiniti rak hroničnom bolešću sa kojom se može živeti. Prevencija, rana dijagnostika i rano lečenje najbolji su načini da se za sada pobedi ova bolest.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ana
21:34, 26. 08. 2022.
Odgovori

Moj suprug se godina I pol bori sa prirodnim lekovima sa karcinomom na glavi 4ti stadium.Sada se tumor povuceni 70 % samo sa zdravom hranom. Veliku ulogu u tome ima Vera u GOSPODA I puno molitve da moze da se vrati samokontrola I svaki covek moze sam sebi da pomogne sa pozitivnom energijom!BOGU je sve moguce!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo