Naslovna / Zdravlje

Kako protumačiti laboratorijski nalaz krvi i urina

Priredio/la: S.St.|9:00 - 24. 09. 2022.

Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih bolesti

laboratorijski nalazi Analiza krvi trebalo bi da se radi jednom godišnje Foto Shutterstock

Laboratorijski nalaz ima za cilj da prikaže tačnu i pouzdanu analizu zdravstvenog stanja. Analiza krvi trebalo bi da se radi jednom godišnje, a u cilju prevencije našeg zdravlja.

Laboratorijski nalaz holesterola

Ova vrednost dobija se iz analize krvi koja se zove lipidni status. Zdrav nivo ukupnog holesterola za odrasle je 3,1 – 5,5 mmol/l. To je zbir dve vrste masti: „lošeg” (LDL) i „dobrog” (HDL) holesterola. Ali čak i ako vaše vrednosti budu u željenom opsegu, i dalje može da se desi da imate premalo dobrog i previše lošeg, što začepljuje vaše krvne sudove. Cilj je da LDL holesterol bude 1,55-4,53 mmol/l, a HDL 1.03-1.55 mmol/l.

Trigliceridi

Trigliceridi mogu da stvrdnu vaše arterije. Visoki nivoi povezani su sa većim rizikom od niza srčanih problema, poput moždanog udara i srčanog udara, kao i gojaznosti i visokog krvnog pritiska.

Rezultati zdrave odrasle osobe nakon 12 sati bez hrane i pića, osim vode:

  • Poželjno: Manje od 150 mg/dL (1.69 mmol/L)
  • Granična vrednost: 150 do 199 mg/dL (1.69 do 2.25 mmol/L)
  • Visok: 200 do 499 mg/dL (2.25 do 5.63 mmmol/L)
  • Veoma visok: viši od 500 mg/dL (5.65 mmol/L)

Za koga se traži analiza lipida

Svi stariji od 20 godina treba da urade lipidni status svakih 4-6 godina. Za decu je to jednom u dobi od 9-11 godina i ponovo od 17-21 godine. To je delimično zato što visoki holesterol i trigliceridi mogu da dovedu do nakupljanja plaka kod dece i tinejdžera. Lekar tražiti analize češće ako ste u opasnosti od srčanih oboljenja ili ako se lečite od visokog holesterola. Prihvatljivi ukupni holesterol za većinu ljudi mlađih od 19 godina je 170 mg/dL (4.40 mmol / L).

Laboratorijski nalaz analize šećera u krvi

Analiza šećera u krvi odnosi se na koncentraciju šećera (glukoze) u krvi. Visok nivo ili hiperglikemija može biti znak dijabetesa ili predijabetesa. Kod potpuno zdrave osobe, nivo šećera u krvi je manji od 5.6 mmol/L 8 sati nakon poslednjeg obroka. Dva sata posle jela, taj nivo bi trebalo da bude manji od 7.8 mmol/L. Rezultat koji ukazuje na vrednosti između 5.6 mmol/L do 6.9 mmol/L smatra se predijabetesom, a ako je na dva odvojena testa nivo šećera 7.0 mmol/L ili više, pacijent se upućuje na OGTT (oralni test tolerancije na glukozu) test. A prenizak šećer u krvi može oštetiti vaš mozak ili izazvati druge zdravstvene probleme.

A1c, ili hemoglobin A1c

Ovo je složeniji način merenja šećera u krvi od testa glukoze u krvi. Vaš A1c daje dugoročniji pregled vašeg prosečnog šećera u krvi tokom 2-3 meseca. To je važno jer nivo glukoze može mnogo da varira tokom dana ako osoba ima dijabetes. A1c izračunava procenat crvenih krvnih zrnaca obloženih šećerom. Za osobe starije od 18 godina, bez dijabetesa, prosečne referentne vrednosti kreću se u rasponima:  

  • 4,8 – 6% (29-42 mmol/L) normalan nivo
  • 6%-6,5% pokazuje povećan rizik za razvoj dijabetesa ili stanje predijabetesa
  • > 6,5% je dijagnostički kriterijum za dijabetes

Ako odrasla osoba ima dijabetes, lekar će joj preporučiti da ga održi ispod 7%.

Laboratorijski nalaz analize urina

Mokraća može mnogo da pokaže o vašem zdravlju. Njegova boja, pH nivo i prisustvo ketona, bakterija i drugih supstanci mogu otkriti bolesti i druge probleme. Analiza urina je rutinska ako ste trudni ili imate operaciju. Drugi razlozi za to su ako vaš lekar sumnja na infekciju urinarnog trakta (UTI) ili bolest bubrega. Ako analiza urina pokaže previše šećera, proteina ili crvenih krvnih zrnaca, vaš lekar će tražiti da uradite dodatne analize.

Kompletna krvna slika

To je analiza koja proverava različite komponente krvi, uključujući crvena i bela krvna zrnca. Na taj način dobija se sliku vašeg ukupnog zdravlja. Rezultati takođe mogu pomoći u dijagnostici ili praćenju bolesti i stanja koja uključuju vaše krvne ćelije, kao što su infekcije, anemija i rak.

Laboratorijski nalaz broja crvenih krvnih zrnaca

Ove ćelije nose kiseonik koji daju život vašem organizmu. Ako imate malo crvenih krvnih zrnaca, to može biti znak da ne jedete dovoljno hranljivih materija, imate unutrašnje krvarenje ili imate problema sa koštanom srži. Visok broj može biti posledica srčanih bolesti ili problema sa plućima, između ostalih uzroka. Referentne vrednosti:

  • Muškarci: 4.50 – 5.80 x 10^12/L
  • Žene: 3.80 – 5.10 x 10^12/L

Broj belih krvnih zrnaca

Ove ćelije preplavljuju vaše telo kada otkriju „neprijatelje” organizma. Dakle, visok broj belih krvnih zrnaca ili leukocita može biti znak da se borite protiv infekcije, alergija, upale ili čak raka. Nizak broj može značiti probleme sa koštanom srži, oslabljen imuni sistem zbog stanja poput HIV-a ili lošu ishranu. Stres, pa čak i previše vežbanja, takođe mogu da oslobode bela krvna zrnca. Referentne vrednosti:

  • Odrasli: 4.0 – 10.0 x 10^09/L
  • Deca: ( 2-7 god.) 5.0 – 13.0 x 10^09/L

Laboratorijski nalaz tiroidnog stimulišućeg hormona

Vaš lekar može naručiti ovaj test ako vam je štitna žlezda uvećana ili ima izbočine. Drugi razlozi uključuju ubrzan puls, neobjašnjiv gubitak težine ili druge znakove preaktivne štitne žlezde. Nizak nivo hormona može značiti da je vaša štitna žlezda usporena. Simptomi uključuju povećanje telesne težine, natečenu i suvu kožu i zatvor. Lekovi, uključujući multivitamine i suplemente, mogu uticati na rezultate testova, pa lekara obavestite o svemu što uzimate.

Broj trombocita

Ove krvne ćelije učestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi i tako pomažu u zarastanju rana i zaustavljanju krvarenja. Ali previše trombocita može stvoriti opasne krvne ugruške u rukama i nogama koji mogu da izazovu srčani ili moždani udar. Nizak broj trombocita može učiniti da lako dobijete modrice i krvarite iz desni, nosa i stomaka. To se može dogoditi zbog bolesti koštane srži, virusne infekcije ili zloupotrebe alkohola, između ostalih uzroka. Normalne vrednosti su 140-450 x 109/l.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo