Naslovna / Zdravlje

Rak jetre može biti fatalan, kako način ishrane utiče na razvoj ove bolesti

Priredio/la: D. T.|14:30 - 15. 10. 2022.

Samo puni izvori dijetetskih vlakana su važna komponenta zdrave ishrane, i zato ova vlakna mogu biti od koristi u prevenciji bolesti

rak jetre Rak jetre je teška bolest čiji tačan uzrok nastanka nije do kraja poznat. Koliko način ishrane utiče na razvoj ove bolesti Foto: Shutterstock

Rak jetre je teška bolest čiji tačan uzrok i mehanizam nastanka nije do kraja poznat. Oštećenje jetre toksinima, hronične bolesti kao što je hepatitis B, ciroza jetre, su faktori rizika za nastanak raka jetre. Nova studija navodi i da ishrana bogata prerađenim vlaknima može povećati rizik od ovog karcinoma kod nekih osoba.

Rak jetre i nivo ukupne žučne kiseline

Konzervirano voće i povrće, beli hleb, testenina i cerealije koje nisu od celog zrna žitarica su rafinisana i visoko industrijski prerađena hrana.
Hleb od pšeničnog brašna, vode, soli i kvasca je prerađen, ali ukoliko se u ovaj sastav dodaju veštačke boje i emulgatori on postaje  ultra-prerađena namirnica.

Neke osobe su posebno osetljive na rafinisana vlakna pa se smatra da bi testiranje nivoa ukupne žučne kiseline moglo da pomogne u identifikaciji osoba sa povećanim rizikom od razvoja raka jetre, smatra nova studija.

Uticaj prerađenih vlakana

Potrebe u ishrani su različite, način ishrane0 ilagođava individualnim potrebama i mogućim zdravstvenim rizicima. Studija objavljena u časopisu Gastroenterology proučavala je namirnice sa visokim sadržajem fermentabilnih vlakana na miševima i uticaj koji bi ovaj način ishrane imao na rizik od pojave raka jetre.

Istraživači su otkrili da je rizik od razvoja raka jetre bio značajan kod miševa sa specifičnim urođenim defektom, ali i kada je životinjama nuđena hrana obogaćena prerađenim vlaknima. U krvi miševa registrovan je veći sadržaj žučne kiseline.

Koja vlakana je potrebno izbegavati?

Naučnici na osnovu ovih podataka sugerišu da se proverom nivoa žučne kiseline može predvideti rizik od raka jetre. Osobe sa pojačanim nivoom žučne kiseline moraće možda da budu oprezniji pri odabiru namirnica i da izbegavaju prerađenu hranu obogaćenu prerađenim vlaknima.

Vlakna su ugljeni hidrati imaju određene zdravstvene prednosti i nisu kalorična namirnica. Samo  puni izvori dijetetskih vlakana su važna komponenta zdrave ishrane, i samo ova vlakna mogu biti od koristi u prevenciji bolesti. Vlakna su posebno korisna za regulaciju crevne flore i digestivnog sistema.

Koja vlakna su zdrava?

Vlakna se nalaze u voću i povrću, a postoje rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja pružaju specifične zdravstvene prednosti. Fermentabilna vlakna su ona koje crevne bakterije mogu fermentirati i razgraditi. Ova vlakna su važna za zdravlje debelog creva jer masne kiseline sa kratkim lancem, koje nastaju fermentacijom, utiču na bolje digestivno zdravlje.

Stručnjak za ishranu Brian Power, koji nije učestvovao u studiji kaže da se raznim tehnikama prerade vlakna mogu učiniti fermentabilnim. S druge strane visoko rafinisana vlakna nisu pravi izbor za sve osobe. Smatra se da bi pacijenti sa nekim oblikom oboljenja jetre morali da izbegavaju ove namirnice.

Mala hranjiva vrednost i štetan uticaj na šećer

Prerađene namirnice imaju malu hranljivu vrednost i čak štetan efekat na nivoe šećera u krvi. Visoko prerađena hrana spada u red namirnica koje bi i zdrave osobe morale da ako je moguće izbegavaju.

U ovu vrstu namirnica spadaju gotova konzervisana hrana, industrijski hleb, žitarice u koje se dodaju aditivi i šećeri, kobasice i druge industrijske mesne prerađevine, konditorski proizvodi, keks, peciva, gazirana pića, sokovi od voća i đusevi, sosovi, sojini derivati, alternative mesu, zamene za mlečne proizvode, slane grickalice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo