Naslovna / Zdravlje

Multipla skleroza – saveti za život u novim okolnostima

Priredio/la: S.St.|15:00 - 06. 12. 2022.

Multipla skleroza je autoimuna bolest kod koje naš imuni sistem prepoznaje delove centralnog nervnog sistema koji imaju omotač oko nerava (mijelinski omotač) kao strane organizme

Multipla skleroza Saznajte što više o svojoj bolesti i borite se protiv nje Foto Shutterstock

Multipla skleroza (MS) najčešće nastaje kod mlađih osoba oko 30. godine života, i javlja se češće žena, a veoma retko se može otkriti i kod dece. Tačan uzrok multiple skleroze i dalje nije jasan, ali se zasigurno zna da zdrave životne navike uz dovoljno sna, redovnu i zdravu ishranu i fizičku aktivnost smanjuju rizik za nastanak ne samo MS, već i drugih bolesti.

Informišite se o multiploj sklerozi

Saznajte što više o svojoj bolesti, ali se držite naučno podržanih izvora kao što su medicinska biblioteka ili univerzitetske veb stranice. Jednom mi je jedna osoba sa MS rekla da su joj izvađeni svi zubi, ne iz stomatoloških razloga, već zato što je pročitala na internetu da su MS izazvali metali u stomatološkom radu – izjavio je za WebMD dr Seth Morgan, neurolog koji ima MS.

Uzimajte svoje lekove

– Trenutni lekovi koji postoje za MS izuzetno su efikasni i mogu ovu bolest da stave pod kontrolu. Važno je da razumemo zašto je od izuzetnog značaja da uzimamo lekove – koje su prednosti i šta možemo očekivati. I uzimajte lekove baš onako kako vam ih je lekar propisao kako biste iz njih izvukli maksimalnu korist – savetuje dr Clyde Markovitz, direktor Multiple Sclerosis Center at Penn Medicine, u Filadelfiji.

Ne dozvolite da multipla skleroza preuzme kontrolu

– MS može da pokuša da „preuzme kontrolu“ nad našim životom, ali mi smo otporniji nego što znamo i što možemo i da pretpostavimo. Pod hitno treba da pronađemo lekara koji je najbolji za nas i kome verujemo. Uzmite lekove za MS koji su najbolji za vas. Izgradite svoj wellness plan: zdrava ishrana, dosta vežbanja, dobre navike spavanja i pravljenje liste prioriteta stvari koje nam pružaju radost – kaže Cyndi Zagieboylo, predsednica i izvršna direktorka National MS Society, Njujork.

Pratite dobre zdravstvene savete i borite se protiv MS

– Napravite izbor i vodite zdrav način života. Jedite zdravu hranu, kao što je ishrana u mediteranskom stilu. Uvrstite najmanje 150 minuta umerene aerobne vežbe nedeljno. Neka vam spavanje bude prioritet. Kada nam sve ovo postanu životne navike smanjićemo rizik od bolesti kao što su dijabetes i visok krvni pritisak. Ova stanja imaju vezu sa kasnijom MS invalidnošću. Ovakav način života takođe pomaže ljudima sa MS da imaju bolji kvalitet života – kaže dr Ellen Mowri, ko-direktor Multiple Sclerosis Precision Medicine Center of Excellence, Univerziteta Džons Hopkins, Baltimor.

Upoznajte svoje telo

– Vi ste najbolji stručnjak za svoje telo. Ne zaboravite da ga slušate i poštujete. U redu je reći „ne” i prilagoditi svoj raspored ako se ne osećamo dobro. Ako se danas odmorite kratko, možda nećete morati da se odmarate nekoliko dana da biste se oporavili ako preterate u nekim aktivnostima – savetuje dr – Mitzi Joi Williams, neurolog i specijalista za MS u Atlanti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bane
7:14, 07. 12. 2022.
Odgovori

Teško onom ko se razboli od MS. Naśi lekari samo neśto pišu,a pacjentu kažu ,dodjite na kontrolu za śest meseci i tako stalno .Ja sam svedok. Jer leka nema.Kažu mi sve je u Bożjim rukama .Doktori su pożrtvovani ali leka nema.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo