Naslovna / Zdravlje

Šta možemo sami da uradimo da sprečimo lomove kostiju

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 20. 03. 2023.

Nemojte „tumarati“ po mraku da ne biste probudili ukućane ako noću ustajete zbog odlaska u toalet – lakše je ponovo zaspati nego se oporavljati od loma

Lomovi kostiju

Lomovi kostiju mogu da se dese i dešavaju se svima. Stariji ljudi su više predisponirani za lomove, prvenstveno zbog smanjene gustine kostiju. Osteoporoza planetarno muči veliki broj osoba, a strah koji ovi pacijenti imaju od padova lomova je potpuno opravdan.

Kako se najbolje preveniraju lomovi kostiju

Redovne vežbe su odličan način da se poboljšaju ravnoteža i fleksibilnost. Koliko god da nam je ponekad teško da se pokrenemo kada vežbanje uđe u rutinu, telo će ih samo tražiti, osećaćemo se bolje i stabilnije, pa će i strah od lomova biti manji. Vežbanje nije važno samo za fleksibilnost, već pospešuje i procese unutar kostiju koji utiču na gustinu.

Uz laganu šetnju, probajte sa jogom ili tai chi vežbama. Plivanje i lagano istezanje su takođe dobri, kao i dizanje tegova ali ne bez prethodne konsultacije sa stručnim licem. Međutim, postoje i neke stvari koje samo na prvi pogled mogu da deluju beznačajno, a tiču se našeg najbližeg životnog okruženja u kome funkcionišemo.

Lomovi kostiju mogu da se spreče, uz neophodnu pažnju

  • Dovoljno osvetljenja u stanu

Ako obezbedimo dovoljno svetla izvora svetlosti svakako ćemo umanjiti šansu da se u mraku sapletemo. Plafonska svetla ili više manjih prekidača koji će vam biti pri ruci pre ulaska u neku prostoriju, od velikog su značaja. Nemojte „tumarati“ po mraku da ne biste probudili ukućane ako noću ustajete zbog odlaska u toalet – lakše je ponovo zaspati nego se oporavljati od loma. Postoje moderni prekidači za doziranje jačine izvora svetlosti.

  • Nosite odgovarajuću obuću

Nabavite obuću u kojoj ćete se osećati komforno, ali stabilno. Gumeni đonovi sprečavaju klizanje, pa bi bilo dobro i po kući nositi papuče sa gumom odozdo. Nemojte hodati u čarapama, cipelama sa štiklom ili obućom koja je veća od vašeg broja, posebno ne po glatkim podovima i površinama.

  • Učinite kupatilo što bezbednijim

Važno je pre svega da pločice posebno na podu ne budu mokre. Ako imate problem sa ulaskom ili izlaskom iz kade ili tuš kabine, ugradite dodatne šipke za pridržavanje. Neklizajuće, prijanjajuće trake za podove kojima možete da pričvrstite dodatne prostirke su takođe dobro rešenje. Ako ste već imali neki lom ili se oporavljate, u tuš kabinu stavite stolicu. Nakon loma kuka, za korišćenje toaleta koristite nastavak zvani „princeza“, i obavezno imajte neku dodatnu šipku na zidu, u visini grudi kada sedite na wc šolji.

  • Obezbedite stepenište

Uverite se da su stepenice u kući i ulazu dobro osvetljene. Dodatni rukohvati su poželjni. Ako su stepenice klizave ili glatkih površina, stavite gumene trake barem po sredini svakog stepenika.

  • Sprečite klizanje tepiha

Ako tepih nije stabilan i pomera se, zamenite ga itisonom ili fiksirajte samolepljivim trakama. Takođe, ivice moraju da budu čvrsto pri tlu, kako ne biste zapeli nogom, sapleli se i pali.

  • Uklonite suvišan nered

Što manje stvari imamo oko sebe, bićemo bezbedniji pri kretanju kroz dom. Kablove treba držati uz zid, posebno ako idu preko podova. To rešavaju kanalice i produžni kablovi, a moderne tehnologije nam idu na ruku jer je sve više toga bežično. Police sa časopisima oštrih ivica, velike saksije sa biljkama… za sve je sigurnije ako stoje uz zid ili po ćoškovima.

  • Pripazite kada podižete ili spuštate stvari i ne gomilajte ih

Držite predmete koje često koristite tamo gde su vam lako dostupni. Neka to ne bude na policema koje su previsoke ili preniske. Ako vam nešto nije na dohvat ruke, izbegnite penjanje na merdevine ili stolice, zamolite nekoga od mlađih da vam pompogne.

  • Olakšajte i učinite sigurnijim ustajanje iz kreveta

Ako se oporavljate od neke intervencije (ne mora da bude lom), držite stolicu pored kreveta, zbog lakšeg ustajanja. Stabilni nasloni su od velike važnosti. Nivelišite visinu kreveta, odnosno dušeka, tako da samo ustajanje na noge ne bude previše stresno za telo, prvenstveno noge.

  • Proverite sluh i vid

Ako ne čujete ili ne vidite dobro, to svakako može da bude otežavajuća okolnost. Neka vam dioptrija uvek bude odgovarajuća, a ako ne čujete, koristite slušni aparat. Nemojte brzati kada idete uz i niz stepenice, posebno ako ste skloni vrtoglavicama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo