Naslovna / Zdravlje

Dijaforeza kao rani znak srčanog udara, može da se javi mesecima pre infarkta 

Priredio/la: I. V.
15:00 - 23. 03. 2023.

Dijaforeza nije tako očigledan simptom infarkta kao što je to jak bol u grudima, ali može biti jedan od prvih upozoravajućih znakova na srčani udar i pogađa razne regije tela

Dijaforeza Dijaforeza nije tako očigledan simptom infarkta kao što je to mučan bol u grudima Foto: Shutterstock

Iako se srčani udar često javlja „niotkuda”, dijaforeza se smatra jednim od ranih simptoma infarkta koji može da se pojavi mesecima pre nego što zatreba hitna medicinska pomoć. Dijaforeza nije tako očigledan simptom infarkta kao što je to mučan bol u grudima, ali predstavlja jednu od prvih upozoravajućih znakova na srčani udar, i pogađa sasvim drugu regiju tela.

Dijaforeza je izazvana osnovnim zdravstvenim problemima

Iako je nemoguće predvideti srčani udar sa 100 odsto preciznosti, ali, neki znaci upozorenja mogu da najave da će se udar desiti. Jedan od takvih simptoma je dijaforeza koja se opisuje kao prekomerno znojenje, izazvano osnovnim zdravstvenim problemima. Prema objašnjenju kardiologa, hladan znoj može da bude posebno sumnjiv. Kod nekih ljudi simptomi mogu da se jave mesecima ili čak duže pre srčanog udara, dok drugi možda uopšte neće imati ovo iskustvo.

Šta je dijaforeza?

Dijaforeza je stanje prekomernog znojenja zbog osnovnog zdravstvenog stanja ili određenog leka. Drugo ime za dijaforezu je sekundarna hiperhidroza. S obzirom na to da hiperhidroza znači prekomerno znojenje, sekundarna označava proces kojim je znojenje izazvano posebnoim stanjem. Lekari objašnjavaju da dijaforeza znači da se čovek znoji više nego što je normalno ili da se znoji  bez jasnog razloga. U ovom slučaju ne računa se znojenje izazvano visokim temperaturama ili zbog fizičke aktivnosti, poput bavljenja nekim sportom ili vežbanjem. Prekomerno znojenje se obično javlja po celom telu, a ne samo na manjim delovima kao što su dlanovi.

Zašto se javlja dijaforeza?

Dijaforeza ili abnormalno znojenje zbog sekundarnog stanja, može da ima nekoliko različitih uzroka:

  • menopauzu
  • trudnoću
  • hipertireozu
  • dijabetes
  • srčani napad.

Zapušene arterije mogu da uzrokuju prekomerno znojenje

Međutim, različiti stručnjaci često navode znojenje kao rani znak upozorenja. Prekomerno znojenje, kako ističu, osim zbog poremećenog rada znojnih žlezda, može da se javi i usled otežanog rada srca. Nedostatak dotoka krvi u srčani mišić može izazvati infarkt miokarda. To može da se dogodi kada krv bogata kiseonikom ne može da stigne do srca zbog blokade, odnosno zapušenosti  jedne ili obe koronarne arterije.

Kardiolozi objašnjavaju da taj proces zahteva znatno više napora i podstiče telo da se znoji kako bi održalo telesnu temperaturu. Noćno znojenje je takođe tipičan znak upozorenja, koji, na primer, mnoge žene mogu da pomešaju sa simptomom menopauze. Dok se znojenje tokom noći smatra jednim od ključnih znakova promena u organizmu, treba imati u vidu da srčani udar takođe može da podstakne ovaj simptom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo