Naslovna / Zdravlje

Oslabljenu cikrulaciju možemo poboljšati na pet jednostavnih načina

Priredio/la: D. T.|19:00 - 21. 04. 2023.

Ukoliko se stanje ne leči postoji mogućnost da se oslabljena cirkulacija odrazi na rad vitalnih organa, da dođe do problema sa kardiovaskularnim sistemom, bubrezima, jetrom

Oslabljena cirkulacija Dobra cirkulacija snabdeva vitalne organe dovoljnim količinama krvi, kiseonika i hranjivim materijama Foto: Shutterstock

Oslabljena cirkulacija čest je problem i uglavnom posledica nedovoljne fizičke aktivnosti. Krv čini osam odsto ukupne telesne mase odrasle osobe u zapremini od oko pet litara. Sastoji se od krvne plazme i ćelijskih elemenata kao što su; crvena krvna zrnca (eritrociti), bela krvna zrnaca (leukociti), krvne pločice (trombociti). Crvena krvna zrnca snabdevaju tkiva i organe dovoljnim količinama kiseonika, bela krvna zrnca nas štite od infekcija. Dobar protok krvi kroz vene, kapilare i arterije je od suštinske važnosti za zdravlje i kvalitetan život.

Oslabljena cirkulacija kao faktor rizika za razvoj bolesti

Pored manjka fizičke aktivnosti i loših navika u ishrani, cirkulaciju mogu usporiti stres, alkohol, lekovi, toksini iz životne sredine. Loša cirkulacija krvi i manjak gvožđa ili nekih vitamina dovode do anemije, mogući su i problemi sa visokim krvnim pritiskom, umor, nedostatak daha. Ukoliko se stanje ne leči postoji mogućnost da se oslabljena cirkulacija odrazi na rad vitalnih organa, da dođe do problema sa kardiovaskularnim sistemom, bubrezima, jetrom.

Dobra cirkulacija snabdeva vitalne organe dovoljnim količinama krvi, kiseonika i hranjivim materijama – objašnjava hematolog dr Karen Breen, London Bridge Hospital. Stručnjaci upozoravaju da oslabljena cirkulacija može negativno uticati na rad srca, bubrega, mozga.

Moguće je da dođe i do teških komplikacija srčanog, moždanog udara, duboke venske tromboze. Stručnjaci naglašavaju da su ove bolesti uglavnom posledica visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Dodaju da je bitno pratiti sva ova stanja, redovno kontrolisati krvni pritisak, nivo holesterola u krvi i tako smanjiti rizik od poremećaja.

1 Oslabljena cirkulacija je česta kod osoba koje dugo sede

Oslabljena cirkulacija u nogama faktor je rizika za razvoj proširenih vena. Stanje je često kod osoba koje veći deo dana sede i na taj način ugrožavaju zdravlje. Redovna fizička aktivnost dragoceno je sredstvo, uz čiju pomoć može da se stabilizuje telesna težina, srčani ritam, krvni pritisak i poboljša oslabljena cirkulacija.

Dovoljno je samo 30 minuta aerobni vežbi dnevno. Brza šetnja od pola sata može da omogući bolju cirkulaciju, reguliše šećer, krvni pritisak.
Danska studija iz 2014. godine navodi da brza šetanja na čistom vazduhu ne poboljšava samo cirkulaciju, već i za 50 odsto smanjuje rizik od mogućeg moždanog udara. Smatra se da intenzitet vežbanja bitniji od dužine fizičke aktivnosti. Preporuka je da hodamo nešto bržim tempom.

2 Bolja kontrola stresa

Jak stres utiče na vrednosti krvnog pritiska, pa tako i na rad srca. Veruje se da suviše jak stres može izazvati i srčani udar. U stanju stresa telo oslobađa hormone kortizol i adrenalin, koji ograničavaju protok krvi. Moguće je da dođe i do naglog povećanja pritiska i dodatnog opterećenja krvnih sudova. Mada nekada nismo svesni toga u dovoljnoj meri, na organizam stresno deluju i nezdrave navike, kao što su previše obilni obroci, pušenje, konzumacija alkohola.

Psiholozi i psihijatri savetuju da pokušamo da se lečimo nekom aktivnošću koja nas opušta. Preporuka je fizičko vežbanje, molitva, meditacija, muzika, joga, vežbe disanja, razgovor sa osobama od poverenja.

3 Masaža i tuširanje

Tuširanje može da poboljša oslabljenu cirkulaciju, stimuliše limfni sistem i obezbedi energiju telu. Savet je da pre kupanja ili tuširanja, sunđerom, nekom mekom četkom ili lufom za kupanje, masiramo noge, ruke, stomak. Pokreti treba da budu nežni i usmereni prema srcu.

4 Biljke i dodaci ishrani za krv i bolju cirkulaciju

Određene biljke i dodaci ishrani mogu da pojačaju cirkulaciju i omoguće efikasniji protok krvi kroz noge i ruke. Bobice gloga koriste se u fitoterapiji za zdravlje srca i arterija. Najnovija istraživanja navode da glog može biti od pomoći u širenju arterija, snižavanju krvnog pritiska, sprečavanju krvnih ugrušaka i jačanju srčanog mišića. Bitno je da sva ova pomoćna lekovita sredstva koristimo u dogovoru sa stručnjakom. Važno je da doza bude prilagođena potrebama pacijenta, kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Kod proširenih vena savetuje se primena divljeg kestena koji može da ojača kapilare i poboljša cirkulaciju. Supstanca u obliku gela, koja okružuje seme paradajza, može da bude od pomoći. U paradajzu ima vitamina K koji kontroliše krvarenje, zgrušavanje krvi i utiče na bolju cirkulaciju. Likopen u paradajzu je moćna zaštita od kardiovaskularnih bolesti.

5 Zdrava i dobro izbalansirana ishrana kao pogonsko gorivo za cirkulaciju

Zdrava ishrana je osnova vitalnosti i dobrog zdravlja, pogonsko gorivo za cirkulaciju. Svi stručnjaci su jednoglasni u oceni da je potrebno da ograničimo unos zasićenih masti, natrijuma, šećera. Akcenat bi trebalo da bude na svežem voću, povrću, celim žitaricama. Na ovaj način možemo regulisati krvni pritisak i smanjiti rizik od bolesti.

Zeleno lisnato povrće, kao što su celer, spanać, zelje, boranija, kupus, peršun, zelena salata, rukola, bogato je nitratima koji poboljšavaju protok krvi. Cvekla je tradicionalni lek za malokrvnost i bolju cirkulaciju. Pojedine studije tvrde da 250 ml soka od cvekle dnevno može da snizi krvni visok krvni pritisak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milivoje
21:54, 23. 04. 2023.
Odgovori

Svidjaju mi se više objave

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo