Naslovna / Zdravlje

Vrat i leđa bole i posle spavanja, jedan položaj može biti štetan po zdravlje

Priredio/la: D. T.|9:00 - 28. 05. 2023.

Ova pozicija deluje na vrat i leđa skoro kao pretrpljena saobraćajna nesreća

vrata i leđa Kada spavamo na stomaku lice nije u mogućnosti da bude u ravnom položaju. Foto: Shutterstock

Vrat i leđa mogu da nas bole i posle odmora i posebno spavanja u položaju koji dodatno opterećuje kičmeni stub.  Stručnjaci tvrde da ćemo biti umorni ili osećati bolove u vratu i leđima, ukoliko spavamo na stomaku sa rukama podignutim iznad glave. Navodi se da ova pozicija deluje na vrat i leđa skoro kao pretrpljena saobraćajna nesreća.

Zašto nas vrat i leđa bole?

Kada spavamo na stomaku lice nije u mogućnosti da bude u ravnom položaju. Glava savijena u jednu stranu veliki je pritisak na ligamente vratnog dela kičme. Na ovaj način su i određeni vratni pršljenovi, više sati tokom noći, u kompromitujućem položaju.

Spavanje na stomaku remeti i prirodni položaj kičme, jer je vrat u izvijenom položaju na jastuku, a glava uzdignuta. Spavanje na leđima takođe otežava i disanje, pa je moguće da ćemo u jednom trenutku početi da dišemo na usta.Vrat i leđa su nepokretna i više sati opterećeni zbog čega se javljaju i bolovi.

Spavanje na stomaku kao loša navika

I pored toga što je spavanje na stomaku najudobniji položaj za mnoge osobe, stručnjaci tvrde da ova navika može imati dugoročne posledice. Položaj na stomaku je samo loša navika, pa se savetuje spavanje na leđima ili na boku. Navodi se da je poza na boku najbolji način da sačuvamo dobru funkciju vrata i leđa.

Spavanje na boku

Spavanje na boku se savetuje osobama koje hrču i osećaju bol u vratu i leđima i trudnicama. Valja, ipak, znati da spavanje na desnom boku može, u nekim slučajevima, prouzrokovati probleme sa želudačnom kiselinom i gorušicom. Spavanje na levom boku i lekari savetuju ženama u drugom stanju. Budućim mama ne preporučuje se da spavaju na leđima, a razlog je donja šuplja vena – veliki krvni sud koji se proteže duž desne strane kičme. Ovaj krvni sud je zadužen za vraćanje krvi iz donjeg dela tela u srce.

Veruje se da će u položaju na leđima fetus pritiskati donju šuplju venu i na taj način smanjiti količinu krvi koja se vraća u srce. Nema dovoljno istraživanja na ovu temu, ali smatra se da je barem u teoriji pritisak na donju šuplju venu manji kada se spava na levom boku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nece
12:54, 28. 05. 2023.
Odgovori

Godinama spavam iskljucivo na stomaku sa jednom rukom ispod glave jer drugacije nemogu…. istina je da me boli vrat.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo