Naslovna / Fitness

Nekoliko trikova da porodično vežbanje deci ne bude dosadno

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 03. 12. 2023.

Svaki trenutak koji porodica provede zajedno od ogromne je koristi, a vežbanje u porodičnom sastavu ima neverovatne psihofizičke prednosti

Vežbanje plivanje Foto: Shutterstock

Vežbanje je dobro za sve generacije, bez obzira na godine. Potvrđeno je da jednostavno bavljenje fizičkom aktivnošću u trajanju od 30 minuta pet dana u nedelji može ozbiljno da smanji rizik od određenih bolesti i stanja. Jedna od najboljih ideja je ohrabriti i decu da formiraju navike vežbanja.

Vežbanje: Koliko je deci potrebno fizičke aktivnosti

I deci je potrebno najmanje 30 minuta umerene aktivnosti svakog dana, prema Centers for Disease Control and Prevention, s tim što se to može podelili na više segmata (po 10 ili 15 minuta.

Postoji mnogo različitih načina na koje deca mogu da vežbaju a da im to ne bude naporno, dosadno ili shvaćeno kao obaveza. Osim aktivnih igara (fudbal, košarka, odbojka, badmington…) mogu da voze bicikl, aktivno se igraju sa prijateljima, braćom i sestrama, čak i da se penju na drveće. Smišljanje raznih poligona koji će fizičku aktivnost učiniti takmičenjem, proverom veštine sa nagradama i daljim podsticajima za napredovanje, samo su neki od porodičnih modaliteta vežbanja koji imaju mnogo koristi ne samo za njih već i za mame i tate.

Koliko vežbanja treba mamama i tatama

Prema mišljenju stručnjaka, odrasli bi trebalo da imaju 150 minuta umerene aerobne aktivnosti svake nedelje. Pored toga, trebalo bi sprovoditi aktivnosti za jačanje mišića dva ili više dana u nedelji, fokusirane na sve glavne mišićne grupe (noge, kukovi, leđa, stomak, grudi, ramena i ruke). Hodanje, plivanje, vežbe istezanja ili joga jesu odlični predlozi za to da odrasli ostanu aktivni i pored sedentarnog načina života koji danas preovladava.

Porodični fitnes i vežbanje: 10 vežbi koje mogu zajedno da rade deca i roditelji

Uprkos različitim potrebama, svi članovi porodice će nesumnjivo imati koristi od fizičke aktivnosti. Evo nekoliko najzabavnijih aktivnosti koje možete da radite sa članovima porodice svih uzrasta i koje deci neće biti ni naporne ni dosadne.

Vožnja biciklom

Ovo je tako jednostavna aktivnost, ali mogućnosti za zabavu na otvorenom su beskrajne. Možete se voziti po različitim lokacijama (koje su bezbedne i propisno označene). Najbolji deo u vezi sa biciklizmom je što je to nešto što možete da radite kao porodica. Postoji vrlo malo sportova u kojima i roditelji i deca mogu biti „sportisti“ u isto vreme. Vožnja bicikla je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Može produžiti životni vek štiteći nas od različitih bolesti.

Plivanje

Plivanje je odlična vežba koju takođe možete da radite kao porodica. Lako se uči. Ne zahteva posebnu opremu i čak i najmlađi članovi porodice mogu da učestvuju. Mame ili tate koji žele ne samo da plivaju već i da vežbaju u vodi, mogu to da praktikuju naizmenično dok drugi roditelj, na primer, uči dete stilovima plivanja.

Plivanje je odlično za sve starosne kategorije. Ne opterećuje zglobove, jača mišiće i opušta nerve.

Joga i meditacija

Joga ima veliki broj prednosti, ali se može koristiti i kao aktivnost porodičnog povezivanja. Deca koja uspeju se uklope u režim sprovođenja najvećeg dela vežbi (poželjno je i stručno vođenje za njih) imaće velike psihofizičke koristi. Nije čudno što se u sve većem broju škola širom sveta joga se praktikuje kao deo fizičkog vaspitanja.

Joga je jedna od najefikasnijih metoda za mentalno i emocionalno blagostanje, ali i fizičku formu i fleksibilnost tela.

Ples

I ples je aktivnost koja bi mogla lako da okupi celu porodicu. To je odličan način da se povežete sa decom bilo kog uzrasta. Potrebno je samo da prihvatite njihove predloge za neki ples koji im je blizak. Na primer hip-hop, ili plesno-baletske koreografije, koji sami uče ako pohađaju časove plesa. Ples je zabavna aktivnost koja pomaže u koordinaciji i ravnoteži.

Šetnja ili planinarenje

Šetnja i planinarenje su sjajni načini za roditelje i decu da uživaju na otvorenom i ujedno budu fizički aktivni. dok se malo vežbaju. Postoje neka pravila ali nije teško naučiti ih (ko ne bi smeo na previše strme ili grube terene, oni sa artritisom, recimo). Čak i šetnja po okolnom parkiću ili pored reke na uređenom šetalištu može biti čist porodični blagoslov.

Hodanje je veoma važna aktivnost za kardiovaskularno zdravlje ali i psihu, jer ublažava stres.

Rekviziti: hula-hop, vijača…

Jednostavne igre poput hula-hop obruča i konopca za preskakanje su sjajni načini da se porodica zabavi i bude aktivna bez osećaja da radi neke obavezne i zahtevne vežbe.
I hula-hop i preskakanje vijače pomažu u sagorevanju kalorije i poboljšavaju koordinaciju i kondiciju.

Vežbanje porodično

Porodično vežbanje je zdravo ali može biti i zabavno, uz stvaranje važnih navika deci Foto: Shutterstock

Trening snage

Treninge snage se može raditi sa vrlo malo opreme i u malom prostoru (što ga čini savršenim za porodicu). Podizanjem malih tegova i izvođenjem vežbi kao što su sklekovi, čučnjevi i iskoraci, cela vaša porodica može da ostane u formi. Trening snage je takođe odličan za poboljšanje gustine kostiju, što ga čini posebno korisnim za sprečavanje padova kod starijih osoba.

Kako porodično vežbanje učiniti zabavnim

Evo nekoliko saveta kako da porodične vežbe uspeju:

  • neka bude zabavno (predstavite vežbe svojoj porodici kao nešto zabavno što bi bilo odlično raditi zajedno, umesto da na to gledate kao na nešto što morate, smišljajte izazove uz muziku i smeh)
  • bodrite članove porodice da istraju u vežbanju (ako članovi vaše porodice nisu navikli da vežbaju, verovatno će im trebati vreme da se prilagode novoj rutini; pokušajte da unesete motivacione elemente – opkladite se ko će sledeći put nekih vežbi moći da uradi više)
  • budite dobar primer (nemojte samo reći da želite da vaša deca i supružnik vežbaju, pokažite im šta je ideja tako što ćete i sami vežbati).
  • inicirajte grupno vežbanje u prirodi sa prijateljima – i vaše dece i vaših prijatelja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo